Karfiolos tészta sajttal, spenóttal

Borítókép: Karfiolos tészta sajttal, spenóttal Forrás: Éva magazin / BBC Good Food
Laktató különlegesség nem csak vegáknak.

Előkészítési idő: 20 perc
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók 6 személyre:
•8-9 deci tej
• 5 deka liszt
• 5 deka vaj
• 1 kávéskanál dijoni mustár
• 10 deka érett cheddar sajt
• 5 deka márványsajt
• fél mokkáskanál frissen reszelt szerecsendió
• 25 deka pennetészta
• 1 kiló karfiol
• 75 deka fagyasztott leveles spenót
•2-3evőkanál pirított fenyőmag

A paradicsomszószhoz:
•4 gerezd fokhagyma
• 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
• 70 deka paradicsompüré

1. Pirítsd meg a finomra szeletelt fokhagymát 2 evőkanál olajban, add
hozzá aparadicsompürét. Sózd, borsozd, s a fakanál nyelét keresztbe téve a láboskán, emeld meg a fedőt és hagyd rotyogni 10–15 percet.

2.Atejet, a lisztet 5deka vajjal tedd kis lábosba, melegítsd föl, habverővel keverd simára. Forrald 3percig. Tedd félre hűlni 5 percre, kavard bele a mustárt, a cheddar nagyobb részét, a márványsajt és a szerecsendió felét.

3. Főzd meg a pennét és a karfiolt majdnem puhára. A főzőlevet öntsd le.

4. Egy másik lábosba tégy egy evőkanál vajat, az egészben hagyott fokhagymákat, a fölengedett, lecsöpögtetett és kifacsart spenótleveleket, a maradék szerecsendiót és sok őrölt fekete borsot. Alaposan keverd össze, 2-3 percig párold, aztán a fokhagymákat dobd ki belőle.

5. A sajtmártásból kanalazz ki 3 decit, a többit keverd a tészta és akarfiol közé. A paradicsomszósz felét oszd szét 6 tűzálló tálkába, rétegezd aspenóttal, a sajtos-karfiolos tésztával, aztán a többi spenóttal; öntsd nyakon amaradék paradicsomszósszal, végül a félretett sajtmártással. A reszelt cheddart és márványsajtot morzsold, aszárazon megpirított fenyőmagot szórd a tetejére. Tedd sütőlapra atálkákat. 200 fokos sütőben 18–20 percig süsd.

Szöveg: Simándi Júlia fotó: Éva magazin / BBC Good Food. Cikkünk az Éva egy régebbi számában jelent meg.