Káposztás cvekedli, feltuningolt változatban

recept,káposztás tészta,haluski Forrás: pinterest
Nem csak itthon, egész Kelet-Európában nagyon népszerű ez az étel. Lengyelországban kapusta z kluski vagy hałuski néven, a szlovákoknál úgyszintén haluskiként, a Cseh Köztársaságban pedig nudle s zelí néven fut. És persze mindenhol máshogyan készítik.

Míg hazánkban a káposztás tészta valamilyen zsiradékból, káposztából, kockatésztából, sóból és borsból áll (és ehetjük édesen és sósan), addig más országokban hagyma, gomba, köménymag, szalonna vagy füstölthús is kerül bele, és egyaránt eszik főételként és köretként, például kacsa-, vagy libahús mellé.

Ha szívesen tennél egy próbát az egyik húsos változattal, a haluskival, mutatjuk a receptet!

Káposztás-húsos tészta

káposztás tészta,káposzta,recept,haluski
Forrás: pinterest

Káposztás-húsos tészta

Hozzávalók

  • 55 g pancetta vagy bacon (felkockázva)
  • 6 ek. szobahőmérsékletű vaj
  • 2 csészényi vöröshagyma (felkockázva)
  • 70 dkg fehér káposzta (falatnyi darabokra vágva)
  • 170 g tojásos tészta
  • bors

Elkészítése

  1. Két evőkanál vajon, süsd ropogósra a panchettát, majd add hozzá a hagymát és ezt is süsd aranybarnára.

  2. Kanalazd bele újra vajat, majd öntsd a lábasba a káposztát, sózd, borsozd, keverd meg, fedd le, és vedd le alatta a hőt.

  3. Főzd 10 percen keresztül. Ez idő alatt főzd ki a tésztát, és ha mindkettő kellően megpuhult, keverd őket össze, majd add hozzá a megmaradt vajat.

  4. Tálalásnál szórd meg frissen őrölt fekete borssal.

Forrás: afamilyfeast.com

Ha szereted a hagyományos ételeket egy kis csavarral, próbáld ki ezt az édesburgonya pirítóst is!