A feleségem kakaós csigája mindent visz

recept,kakaós csiga,élesztő,koronavírus Forrás: PZ
Sokféle kakaós csiga létezik, voltak, akik csigával próbálták hazacsábítani a külföldön dolgozó magyar fiatalokat, szóval van benne egy titkos összetevő, maga a magyar néplélek. És mégis: ahány csiga, annyi szokás. Nincs két egyforma pékség, nincs két egyforma csiga. Nekem a feleségem csigája ízlik legjobban.

Van ugyebár a retró csiga, jobb híján hívjuk így, a kenyérboltokban adták, semmi nem tudott vele konkurálni, sem a friss kifli, sem a mákos patkó. A csigaevésnek pedig rituáléi vannak… Kézzel pár centis darabokat tépve halad az ember a közepe felé a csigalabirintusban, mígnem aztán eljut a „belső körbe”. Tehát a tudományos csigaevés tele van szimbólumokkal. A türelmetlenek persze a közepével kezdik, ami nem éppen sportszerű dolog, hiszen az az „aranylövés” a jutalom, arra fut ki a rituálé. A bolti csigák sem egyformák, ugyebár van a leveles tésztás és a kelt tésztás verzió, sőt létezik a mirelit csiga is, ízlés dolga. Én a feleségem kakaós csigáját szeretem a legjobban, ami egy könnyedén, fél óra alatt elkészíthető kis csoda. Ez eltér a két iskolától (a leveles és a kelt tésztás), a miénkben a túró a titkos összetevő, amit egyáltalán nem érzünk, azután, hogy elkészült a remeklés.

kakaós csiga,recept
Forrás: Poós Zoltán

Kapsz tejet, vajat...

Akkor meg mivégre a túró? Főleg azért jó, mert a finomság másnap is puha, friss marad, ami elengedhetetlen a csiga élvezetében. A száraz csigát már csak egy bögre kakaó mentheti meg, amibe belemártogatjuk. Ráadásul túróval gyorsan el is készül, nincs szükség kelesztési időre, nem is kell hosszan gyúrni, gyorsan összeáll a massza. És ami a legfontosabb: élesztő sem kell hozzá, ami a koronavírus-járvány idején amúgy is luxuscikk. És ott van a másik csodafegyver, a vaníliás cukor, ezzel lesz igazán sajátos a csigánk. Nemcsak legényfogónak tökéletes, kiváló délutáni desszert is lehet a gyerekeknek.

kakaós csiga,recept,karantén
Forrás: Poós Zoltán

Kakaóscsigák a sütőben

Akkor nézzük, hogy is készül a feleségem különleges csigája!

Hozzávalók a tésztához

  • 25 dkg tehéntúró
  • 25 dkg finomliszt
  • 10 dkg porcukor
  • Fél dl fej
  • 5 evőkanál olaj
  • fél csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Hozzávalók a töltelékhez

  • 3 evőkanál olvasztott vaj vagy olaj
  • 4 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

1. A túrót és a porcukrot robotgéppel krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a tejet, és az olajat. Használhatunk vajat is, attól persze finomabb lesz.

2. Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, és a vaníliás cukrot. Összegyúrjuk kézzel, majd a kinyújtott tésztát fél centi vastagra, téglalap alakúra formázzuk.

3. Majd elkészítjük a töltetéket. Ehhez összekeverjük a cukrozatlan kakatóport és porcukrot. A receptben írt cukor nem sok, nem kell lefeleznünk a cukrot!

4. Olvasztott vajjal megkenjük a kinyújtott tésztát, rászórjuk a cukrozott kakaót, majd feltekerjük és felvágjuk csigákra.

5. 180 Celsius fokon légkeverésés előmelegített sütőben 10-12 perc alatt előmelegített sütőben megsütjük. Ha kicsit megpirul, már ki is vehetjük., mert könnyen túlégethetjük. kb. 30 perc alatt kész.