Így készül az istenek csemegéje, avagy a zölddió-befőtt

A természet csodás ajándéka az a sok-sok gyümölcs, zöldség és különféle magvak, amelyeket nyersen és feldolgozva is fogyaszthatunk, sőt a virágok közül is számos ehető létezik. De tudtad, hogy néhány termésből még éretlen állapotában is készülhet finomság? Ilyen például a dió, amelyet hagyományosan ősszel gyűjtenek össze a fákról, a belőle kinyert dióbél pedig nemcsak egészséges, de változatosan felhasználható csemege. Ám a még éretlen, zöld dió is kincset ér, feltéve, ha tudjuk, miként használhatjuk fel.
A zöld diót júniusban, a néphagyomány szerint a virágzástól számított 40. naptól lehet elkezdeni leszedni, ami általában június közepére esik. A lényeg, hogy még ne induljon be a dió csontosodása, tehát a külső burok viszonylag puha legyen. Ezt egyszerűen ellenőrizheted: ha át tudsz szúrni rajta egy villát vagy vastagabb tűt, akkor szedj belőle bátran! A zöld dióból készülhet likőr, amelynek receptjét tavalyi cikkünkben mutattuk be, de befőttként is isteni a végeredmény.

A zölddió-befőtt hagyományos receptje
Nagymamáink korában még ugyanolyan szokás volt zöld diót elrakni télire, mint az eper- vagy szilvalekvár főzése, de manapság már ritkaságnak számít a zölddió-befőtt. Ennek egyik oka, hogy fogyatkoznak a diófák, másik pedig, hogy azért jóval több macera van vele, mint a gyors, dzsemfixes lekvárfőzéssel. De hidd el, megéri bíbelődni vele!
Hozzávalók:
- 1 kg zöld dió
- 3 l víz
- 1 dl 10%-os ecet
- 1 kg cukor
- 1 bio citrom héja
- 1 bio narancs héja
- fahéjrúd, csillagánizs, szegfűszeg, szegfűbors, vaníliarúd ízlés szerint
Elkészítés:
1. Legelső lépés, hogy húzz gumikesztyűt és takard le a konyhapultot, a zöld dió ugyanis megfeketíti a kezet és a bútort, és lehetetlenség lesikálni. Mosd meg a diókat, és szurkáld át az összeset többször hústűvel.
2. Dobáld őket ötliteres befőttes üvegekbe, öntsd fel hideg vízzel, és hagyd két héten át ázni őket. Minden nap le kell önteni a vizet róla, és frisset tölteni. Ennek a folyamatnak a lényege, hogy kiázzon a zöld dió kesernyés íze. A diók közben elkezdenek megbarnulni, ne ijedj meg, ez természetes jelenség.
3. Két hét után egy nagy edényben forralj fel 1 liter vizet, és öntsd hozzá az ecetet. Tedd bele a leszűrt diókat, és főzd kb. 20-30 percig, majd szűrd le. Ez a lépés tovább csökkenti a keserűséget, valamint puhítja a diókat.
4. Főzz szirupot 1 liter vízből és 1 kg cukorból, és add hozzá a fűszereket is. A diót a sziruppal együtt főzd még 5 percig, majd hagyd állni egy teljes napig. Ezt a műveletet ismételd meg még kétszer.
5. A harmadik felfőzésnél szedd ki a diókat csírátlanított üvegekbe, merj rá a forró szirupból, hogy az üveg pereméig érjen a folyadék, majd zárd le. Fordítsd fejre az üvegeket pár percig, utána pedig száraz dunsztban hagyd kihűlni őket. Hűvös, naptól védett helyen évekig eláll.