Hogyan karamellizálj hagymát a hamburgerhez és a hot-doghoz

Borítókép: Hogyan karamellizálj hagymát a hamburgerhez és a hot-doghoz Forrás: Getty Images
A karamellizált hagyma elkészítése némi türelmet és figyelmet igényel - de ha sikerül odatenned magad, jócskán megtérül a befektetett munkád. Itt egy bolondbiztos útmutató az elkészítéséhez.

A kissé édeskés karamellizált hagyma képes egyensúlyba hozni a sós és savanykás ízeket, így rengeteg ételhez passzol. Számomra már szinte elképzelhetetlen nélküle a hamburger vagy a hot dog, de sült húsokhoz és májhoz, sőt sajtokhoz is kiválóan illik.

A tökéletes karamellizált hagyma elkészítéséhez két iskola létezik, és mindkettővel ugyanannyira finom lesz a végeredmény, szóval érdemes azt a módszert választanod, ami neked kényelmesebb. Az egyik verziónál a hagymát fel kell szeletelni, majd a tűzhelyen készre főzni, míg a mások verziónál a hagymát egészben kell megsütni.

Hogyan karamellizálhatod a szeletelt hagymát a tűzhelyen?

Elkészítése: először is vágd le a hagyma végeit, majd hámozd meg őket és szeleteld fel 4-6 mm-es karikákra. (Minél vékonyabbak a szeletek, annál könnyebben odakapnak, így résen kell lenni a sütésük közben.)

Közepes lángon hevíts 1-2 evőkanál olajat vagy vajat egy serpenyőben. Én személy szerint a kettő kombinációját ajánlom, mivel az olaj magasabb hőfokra tud melegedni, így könnyebben megkaramellizálódik rajta a hagyma, a vajtól viszont kellemesen fényes, selymes, krémes állagú lesz a végeredmény.

Ha a zsiradék felforrósodott önts hozzá egy adag hagymát, és ha már kicsit megfonnyadt, add hozzá a többit, majd közepes lángon gyakran megkeverve dinszteld nagyjából 20 percen keresztül, vagy amíg aranyszínű nem lesz. Ezen a ponton a hagyma készen áll a tálalásra, de nyugodtan folytasd a műveletet még további 5 percig, ha szeretnéd, hogy még édesebb és mélyebb, karakteresebb íze legyen. Ha úgy érzed, hogy ekkor már túlságosan odakap, önts hozzá egy kevés vizet, így az nem fog letapadni a serpenyőben.

Hogyan karamellizálhatod a hagymát egészben a tűzhelyen?

Ha nincs kedved a hagymaszeleteléssel bajlódni, válassz mogyoróhagymát, sonkahagymát vagy más kisméretű hagymafélét, amit relatíve hamar meg tudsz pirítani. Ezzel a technikával időt spórolsz, ráadásul sokkal édesebb is lesz a végeredmény ezzel a módszerrel.

Elkészítése: vágd le a hagyma végeit, hámozd meg, majd tedd őket egy tálba és locsold meg őket 1-2 kanál olívaolajjal. Ha szereted a balszamecetet, ebből is kerülhet rá egy kevés – ettől sokkal karakteresebb íze lesz a hagymának és jobban is karamellizálódik.

Hevíts olajat egy serpenyőben, majd dinszteld a hagymát közepes lángon, ugyancsak gyakran kevergetve, rázogatva, míg aranybarna színt nem kap, belül krémes nem lesz, és finom karamelless illatot nem kezd árasztani.

A hagymák méretétől függően nagyjából 15-20 perc alatt el is készülhetsz vele.

Ha jót akarsz magadnak, ezt a fokhagymásvaj-receptet te is elkészíted!