Heti menü gyorsan, könnyedén és olcsón

Borítókép: Heti menü gyorsan, könnyedén és olcsón
Íme egy szuper heti mintaétrend – egyszerű és gazdaságos!

Az alábbi mintaétrend az aktuális diéták, fogyókúrák, egyéni ízlés, pillanatnyi hangulat, időjárás stb. figyelembe vétele nélkül állt össze. Íme – a realitásokkal számolva – napi két étkezés – az ebéd lehet korai vacsora is. Kivétel a hétvége, amikor vacsorát is lehet tervezni. Namármost, nem érdemes mereven tartani magadat semmilyen előre rögzített heti menühöz, mert az élet úgyis közbeszól és egy perc alatt leradírozza a listát – de az ég szerelmére, akkor se nyúlj a telefonért, hogy pizzát rendelj! Sütit pedig csak akkor süss, amikor nagyon ráérsz és kedved is van hozzá.

Hétfő
Reggeli: édes bundáskenyér (French toast) fahéjjal, tej;
Ebéd: a vasárnapi ebéd újragondolt maradékai (ld. lánckoszt), vagy sajtleves zsemlekockával és mákos/diós tészta

Kedd
Reggeli: zöld frittata (tojáslepény zellerlevéllel, cukkinivel vagy petrezselyemmel) reszelt sajttal, mézes tea
Ebéd: krumplileves, egy-egy szelet sülthús (a hidegből) hagymás zsiradékon átpirítva, párolt, tejszínes zöldborsóval és kukoricával

Szerda


Reggeli: pirított kalács édes túrókrémmel, tejeskávé
Ebéd: csirkeragu-leves, csőben sütött rakott karfiol zöldsalátával

Csütörtök
Reggeli: hideg sülthús paprikával, paradicsommal, gyümölcslé
Ebéd: zöldségpüréleves, svéd húsgombóc paradicsomszósszal, párolt krumplival

Péntek


Reggeli: szardellás vajjal megkent piritós, citromos limonádé vagy tea
Ebéd: tejfölös zöldbableves, fűszeres halfilé petrezselymes-citromos szószban, bulgur körettel, kókuszgolyó

Szombat


Reggeli: sajtos-sonkás rántotta metélőhagymával, friss kenyérrel, narancslé
Ebéd: csülkös szárazbableves, császármorzsa; vacsora: hideg füstölthús a levesből (vagy hideg sülthús) tormával, céklával, savanyú káposztával

Vasárnap
Reggeli: amerikai palacsinta sziruppal és/vagy reszelt almával és sárgarépával, kakaó
Ebéd: húsleves daragaluskával, rántott csirke krumplipürével és fejes salátával, vaníliapuding gyümölcsös öntettel, friss gyümölcsszeletekkel; vacsora: tejberizs meggy/cseresznyekompóttal

Láncmenü


Tegyük fel, hogy vasárnap húsleves van, bőségesen bezöldségelve, grízgaluskával, utána pedig rántott csirke, krumplipüré, fejes sajáta. Na ebből biztosan megmarad egy csomó főtt zöldség, esetleg hús is – isteni hamis vadast lehet kutyulni belőlük percek alatt, kifőzni hozzá némi makarónit és kész a hétfői ebéd. Ha grízgaluska is maradt, azt forró vajban kicsit megsütögetve, reszelt sajttal bőven megszórva és 10 percre forró sütőbe dugva még vacsorára is meleg ételt adhatsz. A húshoz készíthetsz egy gyors paradicsomszószt, néhány szem főtt krumplival isteni. A zöldségből vagdoshatsz franciasalátát, vagy összedolgozhatod egy tojással és némi prézlivel zöldségfasírttá. Amihez jó is az a megmaradt krumplipüré, de rittyenthetsz alája egy kis savanykás zöldbab- vagy krumplifőzeléket is. Ha a hétfői paradicsomszósz sok lett, akkor kedden érdemes elgondolkodni egy olaszos tésztán, aztán ha a tésztából marad, akkor szerdán összerakhatod tepsiben szinte bármivel (darált hússal, cukkinivel, összevagdalt sonkával) és tejföllel leöntve megsütheted.