Na csajok, az van, hogy itt a legtutibb szilvásgombóc-recept
Forrás: Europress
Szilvásgombóc, ahogy munkatársunk édesanyja készíti.
Valahogy sosem jön össze a szilvásgombóc? A te kezedben is rendszeresen szétesik a tészta? Mindig ragad, hiába adagolod hozzá a lisztet? Pedig már mindent megpróbáltál és mindent aprólékosan a recept szerint készítettél és mégsem sikerül?
Ennek most vége: a szerkesztőségünkben is volt, aki hasonló gondokkal küzdött, de munkatársunk, Gróf Róbert édesanyja, Edit egy ötperces emaillel megoldotta a problémát!
A receptből minden kiderül – a lényeg, hogy csak lazán, ne parázzátok túl! És még arra is kapunk tippet, hogyan mentsük meg a helyzetet, ha mégsem állt össze a gombóc tésztája:
Házi szilvásgombóc – csak érzéssel
Hozzávalók
- 1 kg krumpli
- 20-30 dkg liszt (legalább)
- 1 ek búzadara
- 1 ek zsír
- só
- 1 tojás
- 1 kg szilva
- zsemlemorzsa (ízlés szerint)
Ez az, amit nem lehet leírni, látni és érezni kell.
Nem nagy dolog, az egyik legegyszerűbb tészta, csak az állagát kell érezni, mennyire legyen puha.
1. lépés
A krumplit meg kell főzni, ki kell, hogy hűljön, mielőtt dolgozol vele. (Én előző nap főzöm meg.)
1 kg krumplihoz 20-30 dkg lisztet írnak, de mindig többet vesz fel.
Azért nem szabad sokkal többet hozzáadni, mert kemény lesz a tészta.
Amikor gyúrjuk, sodorjuk, mindig lisztezni kell a deszkát, ezt is bele kell kalkulálni.
Nem baj, ha kicsit ragad, könnyebb összeragasztani a gombócot.
A liszten kívül 1 evőkanál búzadarát, 1 evőkanál zsírt, (jobb, mint az olaj) sót és 1 tojást kell összegyúrni az áttört krumplival.
Gondolom, a gombócok elkészítése már megy.
Ne vedd túl komolyan, mikor készíted – akkor finom lesz.
Egyébként, ha olajban átsütöd, akármilyen a gombóc, ízleni fog mindenkinek.