Borítókép: Hanukafánk

Hanukafánk

A hanukafánk zsidók téli ünnepi jelképe. Szerintünk te is el tudod készíteni!

Hozzávalók:
fél kiló liszt
• 2 deci meleg tej
• 5 deka élesztő
• 5 deka porcukor
• csipetnyi só
• 5 deka olvasztott vaj
• 3 tojássárgája + 1 egész tojás
• 1 deci rum
• 1 narancs lereszelt héja

1. Az élesztőt keverd össze a porcukorral és a langyos tejjel, s hagyd felfutni. A lisztet öntsd bele egy mély tálba, add hozzá a vajat, a felvert tojásokat, a sót, a rumot, a tejes élesztőt, majd keverd jól össze. Vigyázz, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen! (Van, aki a lisztet is megmikrózza, és a tojásokat is órákkal előbb kiveszi ahűtőből.)

2. Dagasztógéppel vagy kézzel addig kell gyúrni, amíg a tészta sima és lágy nem lesz (kábé 20 perc). Langyos helyen hagyd megnőni másfél-kétszeresére.

3. Amikor megkelt, borítsd lisztezett deszkára, nyújtsd ki ujjnyi vastagra, fánkszaggatóval vagy más éles, kerek formával szúrj ki belőle köröket, aztán konyharuhával letakarva még fél órán át keleszd.

4. Mély serpenyőben forrósítsd fel az olajat, egyenként emeld bele a fánkokat, egyszerre legfeljebb hármat-négyet. Sok hely kell neki! Kábé 1 perc alatt az oldala szép piros lesz, ekkor fordítsd meg és gyorsan tegyél rá (üveg)fedőt, mert csak akkor lesz a fánk szalagos, ha az egyik oldalát fedő nélkül, a másik oldalát pedig fedő alatt sütjük. Még 1 perc és kész. Papírtörlőre szedd ki, porcukorral meghintve, felmelegített lekvárral tedd az asztalra. De a görög zsidókhoz hasonlóan sziruppal leöntve is kínálhatod.

Szöveg: Simándi Júlia, fotó: Europress/Stockfood, Grandfoto