Halas tészta ananászmártással
Hozzávalók:
– 70 deka szálka nélküli, fehér húsú tengeri hal
– 25 deka vermicelli (a cérnametélthez hasonló, az olasz konyhában hagyományosan készülő tészta)
– só, őrölt fehér bors
– 4 evőkanál apróra vágott, pörkölt mogyoró
– 1 csokor kapor
A páchoz:
– olívaolaj
– szójaszósz
– szétnyomott fokhagyma
– csipetnyi reszelt gyömbér
Az ananászmártáshoz:
– 5 karika konzerv ananász leve nélkül
– 10 deka lágy barnacukor
– 1 evőkanál édes szójaszósz
– 2 evőkanál citromlé
1. Keverd össze a páchoz valókat, és öntsd le vele a szeletekre vágott, enyhén sózott-borsozott halat, forgasd át a szószban és lefedve tedd egy órára hűtőbe.
2. Amíg a hal pácolódik, készítsd el a mártást: kis lángon olvaszd meg a barna cukrot egy teflonserpenyőben (pont olyan lesz, mint a folyékony karamell), forgasd bele az apró kockákra vágott ananászt, locsold meg szójával és citromlével, és hagyd kihűlni. Ha már nem túl meleg, mixerben keverd simára.
3. Amikor kiveszed a halat a pácléből, jól csöpögtesd le, és forró teflonserpenyőben legfeljebb egy percig süsd a szeletek mindkét oldalát. Olajra nincs szükség. Óvatosan forgasd őket sütés közben, mert teljesen széteshetnek!
4. A tészta hamar kész – puha lesz, de nem ragacsos, ha 1-2 percnél nem főzöd tovább a forró, enyhén sós vízben. Alaposan szűrd le, oszd szét a tányérokon, helyezd el rajta a haldarabokat, spricceld meg citromlével és szórd meg apróra vágott mogyoróval. A mártást külön tányérkában kínáld hozzá. Jól illik hozzá a kapor íze és látványa is, de ha a kölykök nem szeretik, akár el is hagyhatod.
Szöveg: Simándi Júlia, fotó: Yunhee Kim