Dobj egy pizzát a kerti grillre – zongorázni lehet a különbséget
Bármennyire is furcsának tűnhet elsőre, ha jobban belegondolsz a hagyományos olasz pizzák is a kemencében sülnek, éppen ettől a füstős aromától lesznek olyan ízletesek amilyenek és az óriási hőtől olyan ropogósak amilyenek. Arról nem is beszélve, hogy mennyivel gyorsabban elkészülnek a grillrácson, mint sütőben. Ha szívesen tennél a grillezett pizzával egy próbát, elmondjuk hogyan csináld.
Használhatsz kész tésztát is, de én szívesebben ajánlanám a házi készítésű verziót, amiből csinálhatsz akár egyszerre egy ipari mennyiséget is, majd adagonként le is fagyaszthatod és ha sütögetésre kerülne a sor, már csak ki kell kapnod picivel sütés előtt a fagyasztóból.
Pizzatészta
Hozzávalók
- 500 g finomliszt
- 325 ml langyos víz
- 1 tasak instant élesztő
- 0,5 ek. cukor
- 0,5 ek. só
- 2 ek. olívaolaj
Elkészítése
- A langyos vízhez add hozzá a cukrot, élesztőt, olívaolajat és a sót.
- A lisztet öntsd egy nagy tálba és alakíts ki egy mélyedést a közepén.
- Ha ezzel megvagy, apránként öntsd bele az élesztős vizet és egy villa segítségével körkörös mozdulatokkal keverd bele a lisztbe.
- Amikor kezd összeállni, önsd a tésztát egy lisztezett gyúródeszkára és alaposan dolgozd át.
- Tedd vissza a tésztát a tálba, szórd meg a tetejét liszttel és fedd le egy konyharuhával.
- Meleg helyen pihentesd legalább 30 percig, hogy legyen ideje megkelni.
- Ha elkészült, újra öntsd ki a deszkára, kissé gyúrd át, vágd 2-4 egyenlő darabra – annak függvényében, hogy mekkora pizzákat szeretnél -, végül nyújtsd ki.
- 10 percig érdemes ezután is pihentetni, de addig is felvághatod a feltéteket és elkészítheted hozzá a pizzaszószt.
- Ha beizzítottad a grillt, a pizzatészta mindkét oldalát kend meg olívaolajjal, majd süsd őket addig míg szép barna színt nem kapnak. Ha lekészültek, kend meg a pizzatésztákat a szósszal, pakold meg a kedvenc feltétjeiddel, majd addig hagyd újra a rácson a pizzákat, míg a sajt szépen rá nem olvad a tetejükre.
Érdemes kipróbálni a sós és az édes gyümölcsös verziókat is. Az alábbi videóban találsz egy BBQ csirkés, ananászos változatot!