Gluténmentes, tejmentes répatorta húsvétra
A répatortát azért is szeretjük, mert könnyen elkészíthető. Értelemszerűen befogadta a vegán konyha is, hiszen mégiscsak zöldség az egyik alapanyag, táplálékallergiások számára pedig a liszt meg könnyen kiváltható gluténmentes hozzávalóval.
Hozzávalók
- 3 csésze reszelt sárgarépa
- 4 tojás
- 1 csésze juharszirup vagy 1/2 csésze barnacukor
- 1 csésze kókuszolaj
- 2 csésze gluténmentes liszt
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szerecsendió
- 2 teáskanál vanília kivonat
- 1 teáskanál tengeri só
- 1 krémsajt vagy kesukrém
Elkészítési idő: 45 perc
Ha laktóz vagy tejérzékeny vagy a sajtkrém helyett így készíts kesukrémet:
A kesukrém elkészítése:
- 1 bögre kesudió
- 1 csipet vanília
- 1/2 citrom héja
A kesudiót áztasd be vízbe 2 órára. Ha letelt a 2 óra öntsd be az áztatóvizet és tedd a kesudiót egy aprítóba. Adj hozzá pici vizet, a vaníliát és a citromhéjjat is. Indítsd be az aprítót
A torta elkészítése:
Melegítsd a sütőt 180 C-ra. Egy nagy tálban keverd össze az összes hozzávalót. Kenj ki kókuszolajjal egy közepes kerek serpenyőt. Tedd bele a keveréket a serpenyőbe, és süsd 40 percig, amíg a teteje meg nem barnul. Hagyd kihűlni a süteményt, majd kend a krémsajtot/kesukrémet a tetejére. Tedd pár órára hűtőbe mielőtt fogyasztjátok!
További receptekért és ötletekért kövesd az Éléskarma facebook oldalát.