Borítókép: #ÉviAzÉván - Mákos nudli Forrás: Halász Évi

#ÉviAzÉván - Mákos nudli

Klasszikus menzai desszert, reform köntösben: mákos nudli.

A magyar konyha egyik klasszikus ételét alakítottam alakbarát verzióvá, nem másról van szó,mint a mákos nudliról. Biztos mindenki hallott már róla valamilyen formában, Magyarországon sokféle néven ismert, tulajdonképpen egy "burgonyametéltről" van szó, amit mákba vagy zsemlemorzsába forgatnak, és porcukorral tálalnak. Szerencsére ma már kalóriaszegényebb módon is el tudjuk készíteni. Szeretem a hagyományos ízeket, ezt az érzést szerettem volna visszahozni egy kicsit, és ezzel a recepttel szerintem sikerült is. Fogadjátok szeretettel:

Hozzávalók:

  • 450 gramm újburgonya vagy édesburgonya
  • 150 gramm tönkölybúza liszt vagy ch csökkentett liszt
  • 50 gramm olívaolaj
  • 1 db tojás
  • egy csipet só

Díszítéshez:

  • 75 gramm mák
  • 5 dkg poreritrit

Elkészítés:

A burgonyát megpucoljuk, enyhén sós vízben puhára főzzük. Leöntjük róla a vizet, kicsit hagyjuk hűlni és krumplinyomóval összenyomkodjuk.Egy nagy keverőtálba tesszük a hozzávalókat, majd összegyúrjuk. Ezután jöhet a formázás.1- cm vékonyra nyújtjuk, és pici csíkokat vágunk belőle, de igazából ízlés kérdése. Forrásban lévő vízben kifőzzük őket, majd mákos poreritrittel összekeverjük.

Jó étvágyat kívánok hozzá!