Dolgozz előre, mélyhűtsd le az ünnepi fogásokat

Borítókép: Dolgozz előre, mélyhűtsd le az ünnepi fogásokat
A pite tökéletes fogás, ha olyat keresel amit előre elkészíthetsz. Lehet spenótos, húsos...

Spenótos pite
Előkészítési idő: 40 perc
Sütési idő: 1,5 óra
Hozzávalók (8 személyre): 2,5 csésze finomliszt (2,5 decis csésze), 1/3 csésze extra szűz olívaolaj, 1 és negyed deci hideg víz, 3/4 teáskanál só
A spenótos töltelékhez: 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 fej lilahagyma apróra vágva, 4 gerezd fokhagyma, 1,5 kiló friss spenót (ha fagyasztott, akkor keress olyat, amelyben alevelek egyben vannak lefagyasztva), 3/4 teáskanál szárított pirospaprika-pehely, 5 deka reszelt parmezán, 3 evőkanál finomliszt, 1 citrom reszelt héja, 1 evőkanál friss citromlé, 1tojássárgája, só, frissen őrölt bors

1. Egy tálban keverd össze a tészta hozzávalóit, amíg masszává állnak össze. Borítsd deszkára, és gyúrd egy-két percig. Csomagold fóliába, és szobahőmérsékleten pihentesd 30 percet. 2.Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, dobd rá a hagymát és a fokhagymát, párold 2 percet. Dobd rá a megtisztított spenótot és a paprikapelyhet, és folyamatosan kevergetve párold addig, amíg a spenót összeesik. 3. Szűrd le, és a jól nyomkodd ki a fölösleges nedvességet a spenótból. Tedd át egy tálba, keverd hozzá a parmezánt, a lisztet, a citromhéjat és a citromlevet, majd sózd, borsozd. 4. A tészta kétharmadából nyújts olyan széles kört, hogy ha egy 23 centis kapcsos tortaformát kibélelsz vele, túllógjon a szélein (kábé 35 centis lesz). Töltsd meg a spenóttal. A tészta maradékát nyújtsd 23 centisre, és helyezd a lepény tetejére. A széleket jól nyomkodd össze, a lepény tetejére vágj néhány lyukat, hogy sütés közben a gőz távozhasson. 5. A tojássárgáját keverd össze kevés vízzel, és kend meg a lepény tetejét. Tedd a mélyhűtőbe 30 percre, majd vedd ki, csomagold fóliába, majd alufóliába és tedd vissza a mélyhűtőbe, legfeljebb 2 hónapra. 6. Felhasználás előtt melegítsd a sütőt 200fokra és körülbelül 1,5 óra alatt süsd szép barnára a lepényt.

Tipp:
Spenót helyett mángolddal is készítheted.