Darált húsos burgonyapüré

Borítókép: Darált húsos burgonyapüré
Gyors krumplipürés recept kétbalkezes szakácsoknak is.

Előkészítési idő: 10 perc 

Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók (4 személyre): • fél kiló sovány, darált bárányhús • olaj • 1 fej hagyma • 1 szál sárgarépa • 1 evőkanál liszt • 1 ágacska friss rozmaring vagy kakukkfű • fél liter erőleves (jó lenne, ha lenne birkahúsos, de megteszi a marha is) • só • frissen őrölt feketebors • Worcestershire szósz ízlés szerint • 2 nagy szem krumpli • fél kiló fehérrépa vagy zeller 
• egy kanálnyi vaj • 2 evőkanál reszelt sajt vagy prézli

1. A darált húst egy jó nagy serpenyőben pirítsd meg olajban, míg meg nem változik a színe, és morzsás nem lesz. Szedd ki, tedd félre.

2. Ugyanabba a serpenyőbe most tedd be afelaprított hagymát és répát, párold pár percig. Aztán szórd meg liszttel, kicsit pirítsd így is, add hozzá a finomra vágott fűszernövényeket, és öntsd rá az előre megfőzött erőlevest. Forrald fel. Kóstold meg, hogy nem kell-e utánasózni. Csöpögtess bele egy kis Worcestershire szószt – hogy mennyit, hát ez igazán ízlés dolga.

3. Most tedd vissza 
a bárányhúst és hagyd főni legalább fél órát.

4. Közben 
a megtisztított, felkockázott krumplit és répát is főzd meg sós vízben jó puhára. Csöpögtesd le, keverd őket jól össze, add hozzá a vajat is. Ha kell, sózd is meg egy picit.

5. Melegítsd 
elő a grillsütőt (ha van ilyen a mikródban, de ha nincs, akkor 
a rendes sütő is megteszi). A zöldséges masszát egyengesd el a hús tetején, szórd meg a sajttal vagy a prézlivel, és addig süsd, amíg szép aranysárga és ropogós nem lesz.

Szöveg: Simándi Juli , fotó: from the big book of great british recipes commissioned photography by William Lingwood / Duncan Baird Publishers, London