Már te is elkészítheted a Csengetett, Mylord? ikonikus ételeit! 3 recept a Meldrum-házból
Mátai Tamás és Osgyáni László már évek óta tervezte, hogy írnak egy Csengetett, Mylord? szakácskönyvet, amelyben bemutatják a sorozat ikonikus receptjeit. És nagy szerencsénkre ez most meg is valósult! Már a cím is ígéretes, hiszen az egy sokak kedvenc karakterétől, Mabeltől származó idézet: Nem is emlékszem, mikor ettem utoljára…
A szerzőpáros többször átolvasta a szövegkönyvet, szorgosan nézte az epizódokat, hogy a legikonikusabb ételek receptjei kerülhessenek a könyvbe. Minden receptet egy hozzá kapcsolódó idézet vezet fel, hogy az olvasó felidézhesse, milyen kontextusban volt fontos az adott étel. A receptek kor-, és persze Csengetett, Mylord?-hűek, és azoknak is érdemes kipróbálniuk, akik nem rajongók, csupán szeretnek főzni.
Az ételek szerepe a Csengetett, Mylord?-ban
A sorozatban az étkezések gyakran a komikus helyzetek forrásai. Mrs. Lipton, a szakácsnő különleges ételei és a többi szereplő reakciói számos vicces szituációt szülnek. Az étkezések közben felmerülő félreértések, az ételek (és italok) utáni versengés vagy éppen az étkezési szokásokhoz kapcsolódó poénok is hozzájárulnak a sorozat humorához. Az étkezési szokások és preferenciák sokat elárulnak a karakterekről. Például Mrs. Lipton szeretete a főzés iránt és a különleges receptek iránti szenvedélye tükrözi gondoskodó, de kissé különc személyiségét.
Az étkezések során is kirajzolódnak a társadalmi különbségek az arisztokrata család és a személyzet között. A különböző ételek, az asztalterítés és az étkezési szokások is tükrözik az eltérő társadalmi státuszt.
Az étkezések során felbukkanó ételek, a konyha felszerelése és az étkezési szokások segítenek az 1920-as évek hangulatát megteremteni.
Az étkezések pedig gyakran szolgálnak arra, hogy a szereplők egymáshoz közelebb kerüljenek, vagy éppen konfliktusok bontakozzanak ki közöttük.