Igazi őszi csatni recept!

Borítókép: Igazi őszi csatni recept!
Lassan az őszi gyümölcsöknek is itt az idénye. Ez a csatni kevés barna cukorral az igazi!

Előkészítési idő: 30 perc
Főzési idő: 75 perc

Hozzávalók bő másfél literhez:
•1 kiló főzőalma
• fél kiló szárított sárgabarack
• 2 nagy fej hagyma
• 5 deci almaecet
• 15 deka mazsola
•20 deka lágy barna cukor
• 10 deka friss gyömbérgyökér
• 1 evőkanál mustármag
• fél-fél kávéskanál só, Cayenne-bors, törött fekete bors, őrölt szerecsendió és őrölt szegfűszeg
• 2 vaníliarúd
• 15 deka pirított dió

1. Az almákat hámozd meg, csumázd ki és vagdosd 1 centis darabkákra. A barackot felezd el, a hagymát és a gyömbért aprítsd finomra. A vanília magjait kapard ki, a dió kivételével minden összetevőt tégy nagy, vastag fenekű lábosba és keverd össze.

2. Forrald fel, majd vedd kis lángra. Afedőt résre hagyd nyitva, és gyakran kevergetve főzd az elegyet 50–60percig.

3.Még 10 percig rotyogtasd fedő nélkül. Add hozzá a száraz serpenyőben előre megpirított diót is, és még 5 percig főzd.

4. Forró, sterilizált üvegekbe szedd, de hagyj 1 centit a fedél és a csatni között. Zárd le, hagyd teljesen kihűlni, csak utána tedd a hűtőbe. Néhány napig fogyasztható.

Szöveg: Simándi Júlia, fotó: William Meppem / acpsyndication.com