Bálnavadász burger

Borítókép: Bálnavadász burger
Na jó, csak játékból bálnavadász... Aki a lepényhalat kifogja, az is megérdemli! :)

Hozzávalók:
– 4 szelet lepényhalfilé
– só, bors
– 3 evőkanál repceolaj (vagy más növényi olaj)
– 2 deci tej
– 2 tojás
– 10 deka liszt
– néhány evőkanál kukoricaliszt
– 2 evőkanál aprított petrezselyem
– 4 levél római saláta
– 1 felszeletelt paradicsom
– 4 szelet semleges ízű sajt (például cheddar vagy trappista)
– majonéz
– 4 szezámmagos hamburgerzsemle

1. Keverd össze (és kicsit verd fel) a tejet és a tojásokat egy mélytányérban. Egy másikban pedig kavard össze a lisztet, a kukoricalisztet és a petrezselymet.

2. Sózd és borsozd meg a szeleteket, majd forgasd bele előbb a tejes tojásba, majd a lisztkeverékbe.

3. Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat, és kábé 4 perc alatt süsd aranybarnára az egyik oldalukat. Óvatosan fordítsd meg és még 2-3 percig süsd a másik oldalukat is. Szedőlapáttal emeld ki őket és papírtörlőn szárogasd le.

4.
Szeld ketté a zsemléket, kend meg őket majonézzel, helyezd beléjük a halat, rá a salátalevelet, a paradicsomszeleteket és a sajtot – tökéletes uzsonna.

Tipp:
Milyen a friss hal?
Nyomd be ujjaddal a hal bőrét. Ha friss, akkor rugalmas és azonnal visszaugrik. A friss halnak sosincs jellegzetes halszaga, inkább tengerillatú. Szeme legyen tiszta, ne pedig zavaros, bőre feszes, sima, ne pedig ráncos, a kopoltyúlemezek vérvörösek. Lehetőleg mindig egész, tisztítatlan halat vegyél, hogy ezeket a frissességi teszteket el tudd végezni. Aztán persze megtisztíttathatod és feldaraboltathatod a halassal…

Szöveg: Simándi Júlia