Az év 5 slágerreceptje airfryerben, ami 15 perc alatt elkészül
Emlékszem, bő két évtizeddel ezelőtt nagymamám mennyire büszkén mutatta a vadonatúj fritőzét, amiben fröcskölés nélkül sült a hasábburgonya, és ami aztán fix szereplőjévé vált a családi vendégségeknek. Az olajsütő ugyan biztonságosabbá tette a rántott ételek elkészítését, de a házban keringő szagokat és a kalóriákat nem lehetett vele megspórolni. Sajnos nagymamám már nem élhette meg az airfryerek térhódítását, pedig kíváncsi lettem volna, vajon hajlandó lett volna a szeretett fritőzét forrólevegős sütőre cserélni.
Az airfryerek sajátossága, hogy a a beépített fűtőelem felmelegíti a levegőt, amelyet egy ventilátor gyorsan és egyenletesen keringet a sütő kosarába helyezett étel körül. Ennek köszönhetően az ételek kívülről ropogósra sülnek, belül pedig puhák és szaftosak maradnak. Mivel nem olajban tocsognak, az airfryerben készült fogások sokkal egészségesebbek is. Nem beszélve arról, hogy a főzés kevesebb szaggal, kosszal jár, a munka végeztével a sütőt könnyen el lehet takarítani, a legtöbb kosara mosogatógépbe is tehető.
Nálunk is évek óta használatban van egy forrólevegős sütő, bár sokáig csak a mirelit sült krumplit és a gyerekek csibefalatját, halrudacskáját sütöttem benne. Aztán az elmúlt időszakban egyre több gasztroblogger kapta fel az airfryert, és rácsodálkoztam, mennyi minden készíthető benne. Én is kísérletezni kezdtem: van, ami egyöntetű sikert aratott a családban, és van, aminél azért be kell látni, hogy a hagyományos recept a nyerő. Nyáron például kipróbáltam a lángost, ami bár airfryerben is finom volt, de az állaga csak nyomokban emlékeztetett mindenki kedvenc strandkajáéra. Melegítésben viszont verhetetlen a szerkezet, sokkal jobban megőrzik eredeti állagukat az ételek benne, mint a mikróban. Szóval az airfryer tényleg nagy segítség tud lenni a konyhában, joggal követel magának helyet a pulton.