7 süteményrecept, ami kezdő cukrászoknak is siker lesz

Borítókép: 7 süteményrecept, ami kezdő cukrászoknak is siker lesz Forrás: GaudiLab / Envato
Alapvetően szeretsz főzőcskézni, de a desszertek valamiért nem az erősséged? Lever a víz, ha vendégségbe vagy az iskolai, óvodai sütivásárra kell sütni? Most olyan édes recepteket mutatunk, amelyek akkor is prímán sikerülnek, ha nem vagy mestercukrász!

Az a típus vagyok, aki örömmel süt-főz. A hétköznapokban persze az egyszerű, gyorsan elkészíthető főételekre szavazok, titkos fegyverem az egytepsis ételek. De ha alkalom (és idő) van, a nagy családi vendégségekre is szívesen készülök, például minden karácsonykor kipróbálok valamilyen új ínyenc receptet, és 10-ből 9 esetben sikert is szokott aratni a főztöm. A desszert azonban az a műfaj, amivel soha nem tudtam igazán megbarátkozni – csak akkor, amikor már a tányéromra került. Úgy érzem, hogy a sütemények, torták terén egyszerűen túl sok a hibalehetőség. Nem hagyom elég ideig kelni a tésztát, vagy éppen ellenkezőleg, túlkel az egész, nem tudom rendesen kinyújtani, mert folyton a deszkára ragad, összeesik a piskóta, szétfolyik a tölteléknek szánt krém, a máz nem szilárdul meg, és akkor még a macaronnal járó maceráról nem is beszéltem. Bár szerencsére azt egyébként sem szeretem.

Ám most ismét itt az ősz, nemsokára itt a karácsonyi időszak, amikor gyakrabban igyekszem rávenni magam a sütésre. Ezért is örültem, mikor rátaláltam Nagy Fruzsina Cukrásztitkok – Útmutató a sikeres sütéshez című könyvére, mely nem egy klasszikus szakácskönyv. A receptek mellett rengeteg praktikát, hasznos tudnivalót, trükköt is ad, hogy annak is öröm legyen a sütemények, torták sütése, aki eddig nem mert belevágni, vagy több kudarc is érte. Ízelítőül hoztunk is két receptet a nemrég megjelent könyvből:

Forrás: Nagy Fruzsina
Ez a kuglóf nemcsak frissen finom, hanem napokig puha, szaftos marad. Kávé mellé csodás kiegészítő!

Kókuszos kuglóf

Hozzávalók:

  • 230 g szoba-hőmérsékletű vaj
  • 130 g kristálycukor
  • 100 g porcukor
  • 1 egész tojás
  • 2 tojássárgája
  • 40 g kókuszreszelék
  • 300 g liszt (BL55, de lehet süteményliszt is)
  • 7 g sütőpor
  • 250 g dobozos kókusztejszín (minél sűrűbb, annál jobb)
  • 1 csipet só

Elkészítés:

A szobahőmérsékletű vajat a cukorral és a porcukorral keverjük habosra, majd adjuk hozzá az egész tojást és a tojássárgákat. Ezután jöhet bele a sóval és sütőporral elkevert liszt, majd a kókusztejszín és a kókuszreszelék. Fontos, hogy csomómentesre keverjük. A kuglófformát nagyon vékonyan vajazzuk ki, majd vékony rétegben hintsük meg liszttel. Ezután öntsük bele a tésztát, és a tetejét egyenletesen oszlassuk el. 170 °C-ra előmelegített sütőben légkeverésen (alsó-felső sütésen 180 °C-on) kb. 40-45 percig sütjük. Érdemes tűpróbát alkalmazni, ha már nem ragad, akkor kivehetjük. Hagyjuk kihűlni a formában, csak azután borítsuk ki. Ha jól vajaztuk ki a formát, nem fog beletapadni.

Tipp:

Önmagában is nagyon finom ez a verzió, de meg is lehet locsolni pár kanál kókuszlikőrrel, vagy leönteni fehér csokoládéval, és megszórni egy kevés kókuszreszelékkel. De természetesen tej- vagy étcsokoládéval, esetleg más krémmel is díszíthető.

Forrás: Nagy Fruzsina

Az ideális brownie az, amelyiknek a tetején van egy vékony ropogós réteg, belül pedig mennyien puha.

Kedvenc brownie

Hozzávalók:

  • 5 egész tojás (M-es méret)
  • 200 g vaj
  • 200 g étcsokoládé (tejcsokoládé is lehet, viszont akkor csökkentsük a hozzáadott cukrot 50 grammal)
  • 225 g kristálycukor
  • 70 g liszt (BL55 vagy süteményliszt, de igazából itt bármilyen lisztet használhatunk)
  • 50 g mandulaliszt (őrölt mandula)
  • 50 g cukrozatlan kakaópor

Elkészítés:

A vajat feltesszük egy lábasba és felolvasztjuk. Ha már folyik, mehet bele az előzőleg apróra feldarabolt csokoládé és kakaópor, és keverjük jó alaposan el, hogy minden jól elegyedjen, ne maradjanak benne darabok vagy csomók. A tojásokat a cukorral legalább 5-7 percig, legnagyobb fokozaton jó habosra keverjük. Fényes, kemény, sűrű habot kell kapnunk. Ezután jöhet bele a kihűlt vajas keverék, a liszt és az őrölt mandula. A masszát 25×35 cm-es sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük és 180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 20-23 perc alatt készre sütjük. Ha a tetején már látjuk a vékony réteget, akkor jó. Ha kihűlt, szépen be is repedezik majd a teteje. Itt nem érdemes tűpróbát csinálni, mert a belseje ragadni fog még, amikor meleg.

Tipp:

Ha nem keverjük ki a cukrot a tojással habosra, és nem hagyunk neki időt, hogy igazán fényes és kemény legyen, akkor sincs semmi baj, de valószínűleg nem fog megjelenni a ropogós réteg a sütemény tetején.