6 extra fröccsrecept, amit imádni fogsz a nyáron, ha már unod az egyszerű bor-szóda kombinációt
A fröccs igazi hungarikum, bár több országban szokás a bort szódával keverni, sehol nem isznak annyi fröccsfajtát, mint Magyarországon. A legenda szerint a fröccs elnevezés Vörösmarty Mihály nevéhez fűződik, akit 1842-ben Fáy András hívott meg híres pincéjébe a szüret idején. A vendégek közt volt Jedlik Ányos is, a szódavíz feltálalója, aki a barátok meglepetésére szódát fröcskölt a borospoharakba. Mikor megkérdezték, mi ez, azt válaszolta, hogy spriccer. Vörösmarty erre állítólag kijelentette, hogy az nem jó, túl németes, legyen inkább fröccs. És lett is, számtalan verzióban.
A fröccs gyorsan népszerű lett, Vörösmartyék után a következő magyar írónemzedékek is szívesen fogyasztották. Krúdy Gyuláról például egy fröccsfajtát is elneveztek, Márai Sándor pedig így írt róla: „Nemzedékek és évszázadok fortélya kellett hozzá, míg a magyar megtanulta és feltalálta a fröccsöt, ami a hosszú élet titka. A magyar, mikor feltalálta ezt a csodálatos bölcs és óvatos vegyüléket, mely elég tömény ahhoz, hogy sarkallja a borozgató férfi képzelőerejét, s ugyanakkor eléggé szelídített, hogy ne ártson a nemesebb szerveknek, mély élettapasztalatról tett tanúbizonyságot."
A 90-es évek végére, a 2000-es évek elejére aztán lejjebb csúszott a fröccs a népszerűségi ranglistán, mondhatni „kommersz“ italnak számított, inkább koktélozni volt divatos. A fröccsözés megmaradt a balatoni retró strandok és falusi kocsmák frissítőjének, ahol nem éppen minőségi borok szolgáltak alapanyagul. De aztán az elmúlt évtizedben újra menő lett fröccsözni, és egyre többen fedezik fel, hogy a minőségi boroknak is kifejezetten jól áll a szóda a nyári melegben.