4 isteni nyári főzelék rántás nélkül: így lesz izgalmas egy egyszerű krumplifőzelék is!
Ez a cikk az Éva Magazin korábbi lapszámában jelent meg először: Főzelékfaló címmel. Tudtad, hogy korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!
BURGONYAFŐZELÉK PESTÓVAL
HOZZÁVALÓK: (4 személyre)
- 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 1 kiló burgonya 2-3 centis kockákra vágva
- 1 fej vöröshagyma aprítva 2-3 babérlevél
- só ízlés szerint
- 2 deci 20 százalékos tejföl
- 2 teáskanál kukoricakeményítő
A tálaláshoz:
- pirított napraforgómag
- üveges pesto
- fél csokor petrezselyem
1. Az olívaolajon pár perc alatt párold puhára a vöröshagymát. Add hozzá a burgonyát, a babérlevelet, fél teáskanál sót. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, és főzd puhára.
2. A tejfölhöz add hozzá a kukoricakeményítőt, kanalazz bele a főzőléből és keverd csomómentesre. Ha sűrűbb főzeléket szeretnél, akkor a burgonyából is tehetsz a tejfölhöz. Botmixerrel pürésítsd.
3. Öntsd vissza a lábosba és sűrítsd be a főzeléket, de már ne forrald.
4. Tálaláskor minden tányér főzelékre kanalazz fél evőkanál pestót, szórd meg aprított petrezselyemmel és pirított napraforgómaggal.
KÓKUSZTEJES- GYÖMBÉRES FINOMFŐZELÉK
HOZZÁVALÓK: (4 személyre)
- 2 + 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma aprítva
- 3 centi friss gyömbér apróra vágva
- 4 szál sárgarépa vékony karikákra vágva
- fél fej brokkoli rózsáira szedve
- fél fej karfiol
- 1 doboz konzerv kókusztej
- 1 evőkanál kukorica- keményítő
- 1 teáskanál currypor (nem csípős)
- friss koriander
- 1 lime
- só
- bors
1. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A karfiolt szedd rózsáira, vágd félbe a rózsákat, helyezd sütőpapírral bélelt tepsire. 2 evőkanál olívaolajba tegyél fél teáskanál sót, ezzel locsold meg a karfiolt és kábé 20 perc alatt süsd barnára.
2. A maradék olívaolajon párold meg a vöröshagymát. Amikor puha, add hozzá
a gyömbért és a curryport, pirítsd át, majd add hozzá a sárgarépát, jól forgasd át. Öntsd fel annyi vízzel, hogy majdnem ellepje, és főzd puhára.
3. Amikor a sárgarépa megpuhult, add hozzá a brokkolit és főzd további 3-4 percig, úgy, hogy a brokkoli friss, ropogós maradjon.
4. A kukoricakeményítőt keverd el 2 deci kókusztejjel és 1 merőkanálnyi főzőlével. Öntsd vissza a lábosba és sűrítsd be vele a főzeléket, de már ne forrald.
5. Tálald a sült karfiollal, friss korianderlevéllel és lime-gerezdekkel.
JOGHURTOS- KAPROS KARALÁBÉFŐZELÉK
HOZZÁVALÓK: (4 személyre)
- 4 fej zsenge karalábé 2-3 centis kockákra vágva
- só
- bors
- 2 deci görög joghurt
- 1 citrom
- 1 csokor kapor
1. A felkockázott karalábét főzd puhára annyi sós vízben, amennyi ellepi.
2. Ha megfőtt, 2 merőkanálnyit turmixolj össze a görög joghurttal. Öntsd vissza a lábosba és sűrítsd be vele a főzeléket. Ízlés szerint sózd, borsozd.
3. Tálaláskor szórd meg kaporral és csepegtess rá citromlevet.
ZÖLDBORSÓFŐZELÉK CUKKINIVEL
HOZZÁVALÓK: (4 személyre)
- 80 deka zöldborsó (tisztított mennyiség)
- 1 cukkini apró kockákra vágva
- 2 evőkanál vaj
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 2 deci tejszín
- 2-3 deci tej
- só
- bors
1. A vajat olvaszd fel egy nagyobb lábosban, add hozzá a zöldborsót, sózd meg és fedő alatt párold pár percig. Add hozzá a cukkinit és további 5-6 percig párold a zöldségeket, amíg megpuhulnak.
2. A tejszínt keverd simára a kukoricakeményítővel, öntsd a zöldségekre és önts hozzá még annyi tejet, hogy majdnem ellepje a borsót. Sűrítsd be a főzeléket, de ne forrald fel. Ha nem elég sűrű, botmixerrel még turmixolj bele a főzelékbe, így önmagával tudod sűríteni. Ízlés szerint sózd, borsozd.
3. Tálald tükörtojással.