4 forró leves receptje télre: akár át- vagy megfáztál, ezek vigaszt hoznak a hidegben!

Ez a cikk az Éva Magazin korábbi lapszámában jelent meg először: Egy tál forróság címmel. Tudtad, hogy korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!
Zellerkrémleves édesköménnyel
HOZZÁVALÓK:
- 1 evőkanál vaj
- 1 közepes vöröshagyma kockázva
- 2 vagy 3 gerezd fokhagyma durvára zúzva
- 1 kisebb zellergumó kockázva
- 1 édesköménygumó szeletelve
- 3 fehérrépa karikázva
- fél bögre száraz fehérbor
- 2 közepes krumpli kockázva
- 1 babérlevél
- 2 evőkanál főzőtejszín
- ízlés szerint só, bors
1. A vajat olvaszd fel egy lábasban, add hozzá a hagymát. Pár pillanat és követheti a fokhagyma.
2. Néhány percig párold, majd mehet bele az édeskömény, a fehérrépa, a fehérbor, a babérlevél. Fűszerezd frissen őrölt fekete borssal, sóval. Fedd le.
3. 15 perc párolás után öntsd fel (kb. 1 liter) vízzel. Hagyd, hogy felforrjon, majd lassú tűzön főzd puhára a zöldségeket.
4. Kóstold meg, s ha minden oké, keverd hozzá a főzőtejszínt, ettől lesz igazán selymes.
5. Végül jöhet a turmixolás. Sültszalonna-kockákkal tálald.

Vöröslencse-leves édesburgonyával
HOZZÁVALÓK:
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 szép vöröshagyma kockázva
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál paradicsompüré
- fél teáskanál őrölt római kömény
- fél teáskanál őrölt bors
- 1 teáskanál őrölt koriandermag
- fél teáskanál mustármag
- 1 babérlevél
- 1 közepes édesburgonya kockázva
- 1 bögre vörös lencse
- másfél liter zöldségalaplé (ha nincs, akkor víz)
- érzéssel Cayenne-bors, ki mennyire szeret
- frissen csavart citromlé
- ízlés szerint só
1. Az olajon fonnyaszd meg a hagymát, add hozzá a késlappal zúzott fokhagymát, a babérlevelet, a fűszereket és a paradicsompürét, mindezt kis lángon.
2. Keverd át, nehogy odakapjon, majd mehet hozzá az édesburgonya és a lencse is. Öntsd fel az alaplével, sózd.
3. Az első forrás után kóstold meg: ha kell, még fűszerezd. Kis láng, fél óra és kész is.
4. Végül egy kis friss citromlével bolondítsd meg.

Gyömbéres tyúkhúsleves
HOZZÁVALÓK:
TIPP: Ez a leves megfázás megelőzésére vagy kezelésére remek választás!
- fél tyúk
- 1 közepes vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma durvára vágva
- 1 darabka gyömbér (kábé 5 centis)
- 6–8 szál friss korianderlevél
- 2 szép répa lapokra vágva
- 1 kis fej káposzta felcsíkozva
- 1-2 csilipaprika karikázva
- 2 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál só
- póréhagyma
1. Tedd fel a tyúkot főni egy nagy fazéknyi vízben, 2 kanál sóval, hagymával, fokhagymával együtt. (Én két nagyobb darabba szoktam vágni a tyúkot.)
2. 2 órát hagyd főni, majd add hozzá a répát, a káposztát, a koriandert, a megtisztított gyömbért is, amit krumplihámozó segítségével szeletelj bele.
3. További 1 órát lassú tűzön főzd.
4. Ezután mehet bele a csili- és a szójaszósz ízlés szerint. Hagyd még 1 órát lassú tűzön főni.
5. Ha kész, friss póréhagymacsíkokkal tálald.

Bableves sertésszűzzel
HOZZÁVALÓK:
- egy kábé 400 grammos sertés
- szűzpecsenye
- 1 teáskanál őrölt Cayenne-bors
- 8 evőkanál olívaolaj
- 1 vöröshagyma kockázva
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 kaliforniai paprika kockázva (1 sárga, 1 piros)
- egy 7 dekás sűrítettparadicsom-konzerv
- egy 40 dekás daraboltparadicsom-konzerv
- egy 40 dekás vörösbab-konzerv
- 1 csapott teáskanál őrölt római kömény
- 1 csapott teáskanál őrölt koriander
- 1 leheletnyi fahéj
- 1 csokor friss korianderlevél
- friss piros retek
1. A szűzpecsenyét dörzsöld be a Cayenne-borssal, majd moss jól kezet!
2. Melegítsd meg az olívaolajat egy nagy lábasban, süsd elő a szüzet, minden oldalán úgy 3-3 percig. Ha kész, tedd félre.
3. A megmaradt olajon dinszteld meg a hagymát, a fokhagymát, add hozzá a paprikakockákat, a paradicsompürét, a római köményt, az őrölt koriandert és a fahéjat. Keverd át a daraboltparadicsom-konzervvel együtt.
4. Fedd le és kis lángon adj neki húsz percet.
5. Kockázd fel az elősütött szüzet, add a leveshez, öntsd fel 1 liter vízzel. Forrald fel, vedd takarékra.
6. Végezetül mehet hozzá a bab, főzd további 20 percet.
7. Jöhet a kóstolás: ha minden megpuhult, készen is vagy!
8. Friss korianderlevéllel, pirosretek-karikákkal kínáld.
