4 forró leves receptje télre: akár át- vagy megfáztál, ezek vigaszt hoznak a hidegben!

Borítókép: 4 forró leves receptje télre: akár át- vagy megfáztál, ezek vigaszt hoznak a hidegben! Forrás: JÉSHOOTS/Pexels
A télnek is megvannak a maga szépségei. Ez az ideális időszak arra, hogy finom meleg leveseket együnk, akár átfáztunk, akár megfáztunk, akár csak egy kis vigaszra vágyunk a hidegben.

Ez a cikk az Éva Magazin korábbi lapszámában jelent meg először: Egy tál forróság címmel. Tudtad, hogy korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

Zellerkrémleves édesköménnyel

HOZZÁVALÓK:

  • 1 evőkanál vaj
  • 1 közepes vöröshagyma kockázva
  • 2 vagy 3 gerezd fokhagyma durvára zúzva
  • 1 kisebb zellergumó kockázva
  • 1 édesköménygumó szeletelve
  • 3 fehérrépa karikázva
  • fél bögre száraz fehérbor
  • 2 közepes krumpli kockázva
  • 1 babérlevél
  • 2 evőkanál főzőtejszín
  • ízlés szerint só, bors

1. A vajat olvaszd fel egy lábasban, add hozzá a hagymát. Pár pillanat és követheti a fokhagyma.

2. Néhány percig párold, majd mehet bele az édeskömény, a fehérrépa, a fehérbor, a babérlevél. Fűszerezd frissen őrölt fekete borssal, sóval. Fedd le.

3. 15 perc párolás után öntsd fel (kb. 1 liter) vízzel. Hagyd, hogy felforrjon, majd lassú tűzön főzd puhára a zöldségeket.

4. Kóstold meg, s ha minden oké, keverd hozzá a főzőtejszínt, ettől lesz igazán selymes.

5. Végül jöhet a turmixolás. Sültszalonna-kockákkal tálald.

Forrás: Éva Magazin
Zellerkrémleves édesköménnyel.

Vöröslencse-leves édesburgonyával

HOZZÁVALÓK:

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 szép vöröshagyma kockázva
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • fél teáskanál őrölt római kömény
  • fél teáskanál őrölt bors
  • 1 teáskanál őrölt koriandermag
  • fél teáskanál mustármag
  • 1 babérlevél
  • 1 közepes édesburgonya kockázva
  • 1 bögre vörös lencse
  • másfél liter zöldségalaplé (ha nincs, akkor víz)
  • érzéssel Cayenne-bors, ki mennyire szeret
  • frissen csavart citromlé
  • ízlés szerint só


1. Az olajon fonnyaszd meg a hagymát, add hozzá a késlappal zúzott fokhagymát, a babérlevelet, a fűszereket és a paradicsompürét, mindezt kis lángon.

2. Keverd át, nehogy odakapjon, majd mehet hozzá az édesburgonya és a lencse is. Öntsd fel az alaplével, sózd.

3. Az első forrás után kóstold meg: ha kell, még fűszerezd. Kis láng, fél óra és kész is.

4. Végül egy kis friss citromlével bolondítsd meg.

Forrás: Éva Magazin
Vöröslencse-leves édesburgonyával.

Gyömbéres tyúkhúsleves

HOZZÁVALÓK:

TIPP: Ez a leves megfázás megelőzésére vagy kezelésére remek választás!

  • fél tyúk
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma durvára vágva
  • 1 darabka gyömbér (kábé 5 centis)
  • 6–8 szál friss korianderlevél
  • 2 szép répa lapokra vágva
  • 1 kis fej káposzta felcsíkozva
  • 1-2 csilipaprika karikázva
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál só
  • póréhagyma


1. Tedd fel a tyúkot főni egy nagy fazéknyi vízben, 2 kanál sóval, hagymával, fokhagymával együtt. (Én két nagyobb darabba szoktam vágni a tyúkot.)

2. 2 órát hagyd főni, majd add hozzá a répát, a káposztát, a koriandert, a megtisztított gyömbért is, amit krumplihámozó segítségével szeletelj bele.

3. További 1 órát lassú tűzön főzd.

4. Ezután mehet bele a csili- és a szójaszósz ízlés szerint. Hagyd még 1 órát lassú tűzön főni.

5. Ha kész, friss póréhagymacsíkokkal tálald.

Forrás: Éva Magazin
Gyömbéres tyúkhúsleves

Bableves sertésszűzzel

HOZZÁVALÓK:

  • egy kábé 400 grammos sertés
  • szűzpecsenye
  • 1 teáskanál őrölt Cayenne-bors
  • 8 evőkanál olívaolaj
  • 1 vöröshagyma kockázva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 kaliforniai paprika kockázva (1 sárga, 1 piros)
  • egy 7 dekás sűrítettparadicsom-konzerv
  • egy 40 dekás daraboltparadicsom-konzerv
  • egy 40 dekás vörösbab-konzerv
  • 1 csapott teáskanál őrölt római kömény
  • 1 csapott teáskanál őrölt koriander
  • 1 leheletnyi fahéj
  • 1 csokor friss korianderlevél
  • friss piros retek


1. A szűzpecsenyét dörzsöld be a Cayenne-borssal, majd moss jól kezet!

2. Melegítsd meg az olívaolajat egy nagy lábasban, süsd elő a szüzet, minden oldalán úgy 3-3 percig. Ha kész, tedd félre.

3. A megmaradt olajon dinszteld meg a hagymát, a fokhagymát, add hozzá a paprikakockákat, a paradicsompürét, a római köményt, az őrölt koriandert és a fahéjat. Keverd át a daraboltparadicsom-konzervvel együtt.

4. Fedd le és kis lángon adj neki húsz percet.

5. Kockázd fel az elősütött szüzet, add a leveshez, öntsd fel 1 liter vízzel. Forrald fel, vedd takarékra.

6. Végezetül mehet hozzá a bab, főzd további 20 percet.

7. Jöhet a kóstolás: ha minden megpuhult, készen is vagy!

8. Friss korianderlevéllel, pirosretek-karikákkal kínáld.

Forrás: Éva Magazin
Bableves sertésszűzzel

Az alábbiakban pedig 8 filléres, mégis finom receptet hoztunk, ami jól jöhet a hónap végén!