3 sütőtökös recept az őszre, hogy ne csak sülve fogyaszd ezt az egészséges finomságot

Borítókép: 3 sütőtökös recept az őszre, hogy ne csak sülve fogyaszd ezt az egészséges finomságot Forrás: Éva Magazin
Megsütjük, megesszük – ez a legegyszerűbb recept, ami a sütőtökről eszünkbe jut, pedig érdemes kipróbálni ennél picit bonyolultabban is. Nincs olyan fogás, amit ne dobhatnánk fel vele.

Ez a cikk az Éva Magazin korábbi lapszámában jelent meg először: A sült tökön túl címmel. Tudtad, hogy korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

SÜTŐTÖKÖS CURRY

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 30 PERC

HOZZÁVALÓK (2 FŐRE):

  • kábé fél kiló sütőtök felkockázva
  • 1 vörös hagyma felaprítva
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • fél liter zöldségalaplé
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál csili
  • fél teáskanál kurkuma
  • fél teáskanál őrölt koriander
  • egy csipet morzsolt citromfű (elhagyható)
  • 1-2 evőkanál tejföl

1. Olvaszd fel a vajat és párold üvegesre a felaprított hagymát.

2. Add hozzá a felkockázott sütőtököt a fűszerekkel együtt, és párold még 5 percet.

3. Öntsd fel alaplével, keverd hozzá a zúzott fokhagymát és fedő alatt főzd kábé 20 perc alatt puhára.

4. Keverd hozzá a tejfölt, ízesítsd csilivel és tálald forrón basmati rizzsel.

Forrás: Éva Magazin
Íme a sütőtökös curry.

KOLBÁSZOS SÜTŐTÖKLEVES

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 35 PERC

HOZZÁVALÓK (2 FŐRE):

  • kábé fél kiló sütőtök felkockázva
  • 15 deka csípős kolbász
  • 1 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 liter zöldségalaplé
  • diónyi zeller
  • 2 répa
  • kábé 6 szál petrezselyem
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 2 evőkanál olaj

1. Felforrósított olajon párold meg a felkockázott hagymát.

2. Add hozzá a felkarikázott kolbászt, a feldarabolt zöldségeket és a sütőtökkockákat.

3. Pirítsd pár percig, majd vedd le a tűzről, keverd hozzá a pirospaprikát és az alaplevet. Sózd ízlés szerint.

4. Tedd vissza a levest főni addig, amíg a sütőtök megpuhul.

Forrás: Éva Magazin

Íme a kolbászos sütőtökleves.

MELEG SÜTŐTÖKSALÁTA

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 40 PERC

HOZZÁVALÓK (2 FŐRE):

  • fél kiló sütőtök szeletelve vagy felkockázva
  • 0,3 deci méz (vagy agávészirup)
  • fél deci fehér balzsamecet
  • 1 teáskanál modenai balzsamecet
  • 1 mokkáskanál dijoni mustár
  • fél deci olívaolaj
  • rukkola
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • tökmag vagy szárazon pirított fenyőmag


1. A sütőtököt 200 fokra előmelegített sütőben süsd puhára.

2. Az öntethez keverd el alaposan a mustárt és a fokhagymát az ecetekkel és a mézzel, s végül az olívaolajjal.

3. A forró sütőtököt locsold meg az öntettel, majd azonnal tálald rukkolával és pirított tök- vagy fenyőmaggal.

( Az ételről illusztráció a cikk Lead képén található)

Az alábbiakban pedig 6 további fantasztikus receptet hoztunk, melyeknek mind sütőtök az alapja. Eláruljuk, isteni finomak, érdemes őket kipróbálni! Amennyiben pedig sütőtök a jótékony hatásaira lennél kiváncsi, akkor azt ide kattintva olvashatod el.

Íme további 6 sütőtökös recept, ezeket érdemes kipróbálni!