Mi lesz ma vacsira?

Ha kedvet kaptál, hogy kipróbáld az áprilisi számunkban látható ételeket, itt megtalálod a receptjeiket. Olvasóink segítségével 30 estére adunk egyszerű, gyors vacsoratippeket. Jó főzőcskézést kívánunk!
Tojáspalacsinta (Boros Anna)

Hozzávalók (2 személyre):
- 4 tojás
- 2 evőkanál tejszín
- vaj
- olaj
- sonka
- sajt
- zöldborsó

Elkészítés:
Egy serpenyőben egy kanál olajat és kevés vajat összehevítünk. A tojást 2 evőkanál tejszínnel felverjük, sózzuk és borsozzuk. A csíkokra vágott sonkát és a zöldborsót belekeverjük a tojásba, és palacsinta módjára megsütjük. Az egyik oldalát 2 percig, a másikat pedig csak éppenhogy. Palacsinta formában feltekerjük, és reszelt sajttal még jól meghintjük. Bármilyen "töltelékkel" készíthetjük, például baconnel, sajttal, zöldborsóval, maradék csirkével, stb.


Sonkás túrókrém (Papp Katalin)

Hozzávalók (2 személyre):

- 1/4 kiló túró
- 1 pohár joghurt
- 5 deka sonka
- fél kígyóuborka
- só
- rozskenyér

Elkészítés:
A sonkát és az uborkát kockákra vágjuk. A túrót összenyomkodjuk, elkeverjük a joghurttal és a sóval, majd ebbe beleforgatjuk az uborkát és a sonkát. Egy vékony szelet rozskenyér nagyon finom vele.


Joghurtos-tejszínes gyümölcsleves (Kitanics Andrea)

Hozzávalók (2 személyre):

- 1 kis pohár joghurt (eper vagy málna)
- 6 deci tej
- 1 deci tejszín,
- gyümölcs (ízlés szerint, vegyesen)
- 1 evőkanál méz
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:
A joghurtot egy tálba öntjük. Fokozatosan elkeverjük fél liter tejjel. A maradék tejet picit langyosítjuk, hogy el tudjuk benne keverni a mézet. Két evőkanálnyi gyümölcsöt belepotyogtatunk, kicsit összeturmixoljuk, majd beleöntjük a tálunkba. Keverünk rajta egyet-kettőt, és óvatosan beletesszük a maradék gyümölcsöket. Ezután lefóliázzuk, és legalább fél órára a hűtőbe tesszük, hogy kicsit összeérjenek az ízek. Ezalatt felverjük a tejszínt, és amikor kivesszük a hűtőből a levest, evőkanállal kis halmokat helyezünk a tetejére, majd megszórjuk a vaníliás cukorral elkevert, reszelt citromhéjjal.


Krémes spenót (Fehér Bernadett)


Hozzávalók (2 személyre):
- 1 csomag mélyhűtött fokhagymás spenótkrém
- él doboz főzőtejszín

Elkészítés:
A kiolvasztott spenótot egy fazékban felmelegítjük, beleöntjük a főzőtejszínt, és folytonos keverés mellett néhány perc alatt összeforraljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Tálalhatjuk például tükörtojással.


Mustáros hús bulgurral (Mezei Szonja)

Hozzávalók (2 személyre):
- 1 egész csirkemellfilé (4-6 szelet lesz belőle)
- 40 deka cukkini
- 1 bögre bulgur
- só
- bors
- mustár
- fokhagyma
- olívaolaj pácoláshoz és sütéshez

Előkészítés:
Sütés előtt kábé egy órával a csirkemellfilé-szeleteket besózzuk, megborsozzuk, és az egyik oldalukat megkenjük mustárral (minél finomabb mustárt használunk, annál ízletesebb lesz a hús). Összerakjuk őket egy kisebb tálba, és meglocsoljuk olívaolajjal. A sütésig kábé egy órát hagyjuk pácolódni. (Reggel is megcsinálhatjuk, és a hűtőben várhatja az esti sütést.)

Elkészítés:

A brokkolit apró rózsáira szedjük, majd olívaolajon félpuhára pároljuk sóval, fűszerekkel. A bulgurt 3 bögrényi sós vízben feltesszük főni. Forrás után 10 perccel levesszük a tűzről és befedjük, esetleg konyharuhába csomagoljuk, és hagyjuk megdagadni (kábé 10-15 perc). A húst kevés olajon, forgatva megsütjük. A brokkolit összekeverjük a bulgurral, mellé rakjuk a sült húst, és tálalunk.


Friss tavaszi saláta (Horgos Edina)

Hozzávalók (2 személyre):
- néhány jégsaláta-levél
- fél kígyóuborka
- 2 paradicsom
- 1 kis lila hagyma
- 5 deka olajbogyó
- 2 tojás
- francia mustár
- olívaolaj
- só

Elkészítés:
A két tojást keményre főzzük. Közben a salátaleveleket csíkokra, a paradicsomot és a hagymát pedig vékony szeletekre vágjuk. Az uborkát felkarikázzuk. Egy tálban az olajbogyóval együtt valamennyit összekeverjük. Elkészítjük a salátaöntetet: a mustárt az olívaolajjal és egy kis sóval elkeverjük, és meglocsoljuk vele a salátát. Negyedekre vágott keménytojásdarabokkal díszítjük. Rozskenyeret kínálhatunk mellé.


Ricottás-spenótos gnocchi (Tóth Piroska)


Hozzávalók (2 személyre):
- 1 zacskó félkész gnocchi
- fél doboz fagyasztott spenót
- 5 deka baconszalonna
- fél doboz ricotta
- vaj
- 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
A gnocchit forró vízben 2-3 perc alatt megfőzzük, a kiolvasztott spenótot a vajon az áttört fokhagymával megpároljuk. Hozzákeverjük a ricottát, és az apróra vágott, megpirított baconszalonnát, majd az egészet összekeverjük a leszűrt gnocchival.


Halfilé zöldborsós barna rizzsel (Veress Rita)

Hozzávalók (2 személyre):

- 2 szelet mélyhűtött halfilé
- 2 csésze barna rizs
- 1 csésze mélyhűtött zöldborsó
- só
- apróra vágott petrezselyem
- olaj
- citromlé
- kevés vaj

Elkészítés:

Először elkészítjük a rizst, mert a hal nagyon gyorsan megvan. A zöldborsót kevés sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A rizst a dobozon szereplő utasítás szerint megfőzzük, leszűrjük, sózzuk, majd belekeverünk egy evőkanál vajat. A kiolvasztott halfilét megsózzuk, és egy serpenyőben vajon 5-6 perc alatt aranybarnára sütjük. Tálaláskor meghintjük a petrezselyemmel, és meglocsoljuk kevés citromlével.


Bolognai spagetti (Havasi Szilvia)

Hozzávalók (2 személyre):

- fél narancs
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 darab kicsi sárgarépa
- 1 darab kicsi fehérrépa
- 1 kicsi hagyma
- egy ág kakukkfű
- 20 deka darált hús
- fél hámozottparadicsom-konzerv
- só
- bors
- ízlés szerint kevés cukor
- tálaláshoz: tészta, parmezán

Elkészítés:
A zöldséget megpucoljuk, nagyon apróra vágjuk. Lábasban az olajat felforrósítjuk, a zöldségeket röviden megpároljuk rajta. Hozzáadjuk a kakukkfüvet, majd a darált húst, amit villával kevergetve addig sütünk a zöldséges olajon, amíg morzsás lesz. Ekkor belefacsarjuk a narancs levét (a tenyerünkön át, hogy a magokat a kezünkkel felfogjuk), hozzáadjuk a konzervparadicsomot, fűszerezzük. Fedő alatt körülbelül 10-15 perc alatt pároljuk. Ha kész, a kakukkfűágat kiszedjük. Tésztával, és parmezánnal gazdagon megszórva tálaljuk.

Tipp: A tisztított és aprított zöldséget nagyobb mennyiségben elő lehet készíteni egy nyugis délután, és lefagyasztani. Így adagokban ki tudunk venni belőle.


Krumpli túlspilázva (Baráth Csilla)

Hozzávalók (2 személyre):

- 3 közepes nagyságú krumpli
- sok vaj vagy margarin
- só
- zöldfűszerek ízlés szerint
- reszelt sajt
- 2 paradicsom
- 1 lila hagyma
- 2 sárgarépa

Elkészítés:
Bedurrantjuk a sütőt. A krumplikat megmossuk, félbevágjuk. Egy tepsit kibélelünk vajjal, és telepakoljuk a krumplival, amit félig megsütünk. Ezután kivesszük a tepsit a sütőből, és a krumplira tesszük a feldarabolt répát, paradicsomot és lila hagymát - vagy bármi mást, amire gusztusunk támad, például sonkát, főtt spenótot, sült pulykamellcsíkokat. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és még pár percig sütjük. Tálalhatjuk friss, szeletelt, bazsalikomos paradicsommal.


Sajtos-tejfölös lepény (Sándor Éva)

Hozzávalók (2 személyre):
- 2 tojás
- 1 pohár tejföl
- 2 deci teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- só
- bors
- 1 evőkanál olaj
- 1 lila hagyma
- 1 kaliforniai paprika
- 5 deka gomba
- 10 deka sajt

Elkészítés:

Egy mérőpohárban kimérjük a lisztet, hozzákanalazzuk a tejfölt, majd a kissé felvert tojás is mehet bele. Sózzuk, borsozzuk. Csomómentesre elkeverjük a masszát. Utána fogunk egy (24 centis) kerek sütőtálat, kivajazzuk, majd a masszát beleöntve, vizes kézzel hajszálvékonyra elegyengetjük. Ezután jöhet a tetejére szinte bármi, ami éppen van otthon. A lényeg, hogy lehetőleg minden vékonyra szelve kerüljön rá: például hagymakarikák, gomba, kaliforniai paprika, szárított paradicsom, grillezett zöldségkarikák (padlizsán, cukkini stb). A harmadik réteg pedig az alábbi összetevőkből áll: a tejföl másik fele, reszelt sajt, só, bors. Ezt összekeverjük, és szintén elegyengetjük a tetején. Végül előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje szépen megpirul.

Tipp: Első látásra kevésnek tűnhet a tészta, de ennek a receptnek pont az a lényege, hogy a tésztának nagyon vékonynak kell lennie. Érdemes kipróbálni füstölt sajttal vagy juhtúróval is.


Brokkolis csirke (Lauscherné Horváth Adrienn)

Hozzávalók (2 személyre):
- 20 deka brokkoli
- 1 csirkemellfilé
- 1 deci tejszín
- fokhagyma
- só
- bors
- szerecsendió

Elkészítés:

Amíg a brokkolit megfőzzük, addig a csirkét megtisztítjuk, falatokra vágjuk és kevés olajon megpirítjuk. Miután a brokkoli megfőtt, a csirkéhez adjuk, fűszerezzük, a végén felöntjük a tejszínnel. Ha túl hígnak találjuk, akkor kevés étkezési keményítőt adhatunk hozzá.

Tipp: Köretnek kínálhatunk hozzá rizst vagy tésztát - mi bulgurral tálaltuk.


Lila hagymás, cukkinis tojás (Kis Lujza)

Hozzávalók (2 személyre):
- 1 nagy lila hagyma
- 1 kisebb cukkini
- 2-3 tojás
- 1 csokor friss petrezselyem
- olívaolaj

Elkészítés:
A cukkinit alaposan megmossuk, a két végét levágjuk, majd a nagylyukú sajtreszelőn lereszeljük. Némi olívaolajon megpirítjuk az apróra vágott lila hagymát, majd hozzádjuk a cukkinit. Sóval, borssal, frissen őrölt szerecsendióval és fokhagymával ízesítjük. 5-6 percig fedő alatt pároljuk, majd folyamatos kevergetéssel még 2 percig. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, és raöntjük a felvert tojásokat. Összekeverjük, majd hagyjuk, hogy omletté süljön. Tálalhatjuk friss paprikával vagy paradicsommal és rozskenyérrel.


Zabpelyhes gofri (Prénerné Tringer Viktória)


Hozzávalók (2 személyre):
- 2 csésze őrölt zabpehely
- 2 csésze víz
- 1 alma lereszelve
- 3 evőkanál kókuszreszelék
- 6 evőkanál kukoricaliszt
- egy csipet só

Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük és gofrisütőben kisütjük.

Tipp: Ha nem elég híg a tészta, még egy kis vízzel higítsuk. Ha azt szeretnénk, hogy színesebbre süljön, tegyünk bele egy kanál barna cukrot.


Tésztasaláta (Vasi Mónika)

Hozzávalók (2 személyre):

- 15 deka apró tészta
- 10 deka paradicsom
- 10 deka magozott lila olívabogyó
- fél kígyóuborka
- 1 szelet szezámmagos kenyér
- 10 deka mozzarellagolyó
- fél citrom héja
- 3 levél friss bazsalikom
- extra szűz olívaolaj

Elkészítés:

A tésztát bő, sós vízben főzzük meg. Amíg fő, a megmosott paradicsomot vágjuk kis darabokra és tegyük tálba. Adjuk hozzá az olívabogyót és a mozzarellákat, ízesítsük reszelt citromhéjjal és összetépkedett bazsalikomlevelekkel. Az uborkát vágjuk kis kockákra, adjuk a paradicsomhoz, majd sózzuk, borsozzuk és öntsük le három evőkanálnyi olívaolajjal. A kifőtt tésztát hideg víz alatt hűtsük, majd szűrjük le és keverjük a zöldségekhez. Éjszakára tegyük hűtőbe, így jól összeérnek az ízek, de rögtön is fogyasztható. Tálalás előtt adjunk hozzá pirított kenyérkockát.


Kukoricaleves (Horváthné Ligeti Kinga)

Hozzávalók (2 személyre):

- 20 deka kukorica
- 1 deci kefír
- 1 húsleveskocka
- 1 evőkanál kukoricaliszt
- fél csokor petrezselyem
- margarin
- só
- fehér bors

Elkészítés:
A kukoricát vajon, saját levében pár percig fedő alatt pároljuk. Felöntjük 4 deci vízzel, hozzáadjuk a leveskockát, az apróra vágott petrezselyemzöld felét, borssal ízesítjük, és felforraljuk. A kefírt kikeverjük fél deci vízzel és a kukoricaliszttel, majd a forrásban lévő levesbe tesszük. Még egyet rottyantunk rajta, rászórjuk a maradék petrezselymet, és tálaljuk.


Zöldséges csirkemell burgonyával (Murányi Judit)


Hozzávalók (2 személyre):
- 20 deka csirkemellfilé
- 5 deka bacon
- 15 deka fagyasztott vegyes zöldség
- 4 szem közepes burgonya
- só
- fehér bors
- őrölt rozmaring
- szárított kakukkfű
- olívaolaj
- parmezán

Elkészítés:
A burgonyát felkockázzuk és megfőzzük. Amíg fő, addig megpirítjuk a bacont, majd hozzátesszük a kockákra vágott, megsózott, megborsozott csirkemellet. Egy picit megpirítjuk, majd fedő alatt 5-7 percig pároljuk. Hozzátesszük a fagyasztott zöldségeket és a fűszereket. További öt perc párolás után kész a zöldséges csirkeragu, amit kiszedünk egy tálba. A visszamaradt szafthoz egy kis olajat öntünk, majd a főtt burgonyát megforgatjuk, megpirítjuk benne. Tálaláskor a zöldséges ragura még egy kis reszelt parmezánt szórunk.


Párolt alma (Sulyok Judit)

Hozzávalók (2 személyre):
- 4 alma
- 2 pohár kefír
- 1 marék dió
- 1 marék mandula
- 1 marék aszalt gyümölcs
- 2 teáskanál méz

Elkészítés:
Egy jénai tálba hámozott, felkockázott almát teszünk (a kicsit savanykásabból finomabb lesz), leöntjük kefírrel, megszórjuk dióval, mandulával, aszalt gyümölccsel), és megcsorgatjuk néhány teáskanál mézzel. Az egészet sütőbe toljuk, és 15-20 perc alatt puhára pároljuk.


Joghurtos csirke répás krumplipürével (Kalmár Krisztina)

Hozzávalók (2 személyre):
- 1 csirkemellfilé
- fél pohár natúr joghurt
- só
- bors
- petrezselyem
- 3 közepes krumpli
- 1 kis répa
- tej
- vaj

Elkészítés:
A szeletekre vágott csirkemellet reggel vagy előző este borssal, petrezselyemmel vagy ízlés szerint más fűszerrel ízesített joghurtba pácoljuk és hűtőbe tesszük. Amikor a vacsorához elővesszük a hűtőből, megsózzuk, és kis vajon megsütjük. A püréhez a krumplit és a répát megfőzzük, majd leöntjük róluk a vizet. Krumplinyomóval összenyomjuk, picit megsózzuk, végül vajjal és tejjel krémesítjük.


Répás-mazsolás kuszkusz (Bakos Sarolta)

Hozzávalók (2 személyre):
- 2 nagyobb répa
- 1 marék mazsola
- só
- bors
- fokhagyma
- olívaolaj
- 1 marék kuszkusz (apró szemű)
- 1 csokor friss petrezselyem

Elkészítés:

A kuszkuszt egy kis lábasban sóval és kétszer annyi vizzel, mint a kuszkusz, leforrázzuk, majd befedjük. 10 perc alatt magától megdagad és megpuhul. Kis olívaolajon fedő alatt megpároljuk a fél centi vastag, 3 centi hosszú csíkokra vágott répát. Sóval, kis frissen őrölt borssal és némi fokhagymával ízesítjük. Amikor már levet eresztett, hozzáadjuk a mazsolát, és együtt pároljuk még 5 percig. Akkor van kész, amikor a répa még nem vajpuha, és még van egy kis leve a párolmánynak. Megszórjuk egy jó marék, friss, apróra vágott petrezselyemmel, és összekeverjük a kész kuszkusszal.

Tipp: Nyári melegben nagyon kellemes, ha adunk hozzá egy kis joghurtot is. Akár hidegen is ehetjuk.


Brokkolikrémleves (Krasznai Zita)

Hozzávalók (2 személyre):
- 25 deka friss vagy fagyasztott brokkoli
- 1 kis krumpli
- 1 kis répa
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 deci főzőtejszín
- só
- bors
- szerecsendió
- kukorícacsíraolaj

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát és az áttört fokhagymát kis olajban megfuttatjuk, hozzáadjuk a rózsáira szedett brokkolit, a kockákra vágott krumplit és répát. Felöntjük 6 deci vízzel. Puhára főzzük, összeturmixoljuk, hozzáadjuk a főzőtejszínt és fűszerezzük.


Csirkés-zöldséges tészta (Takácsné Udvardi Anita)

Hozzávalók (2 személyre):
- 1 deci főzőtejszín
- 1 csirkemellfilé
- fél tasak mélyhűtött zöldségkeverék
- 15 deka durumtészta (penne vagy csőtészta)
- 10 deka trappista sajt
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- só
- olívaolaj
- majoránna
- bors

Elkészítés:
A húst felkockázzuk és fűszerezzük. Kevés olajon dinszteljük, majd lefedjük, hogy megpuhuljon. Ekkor levesszük a fedőt és picit pirosra sütjük. Ezzel egyidőben feltesszük a vizet a tésztának (kakukkfűvel, sóval, kevés olajjal), illetve megpároljuk a zöldségeket. Amíg főnek, a sajtot lereszeljük, és előmelegítjük a sütőt. Amikor minden készen van, a tésztát leszűrjük, egy hőálló tálba tesszük, majd rá a zöldségeket és a húst is. Az egészet leöntjük főzőtejszínnel, összekeverjük, a tetejét megszórjuk sajttal, és pár percre a sütőbe tesszük, míg a sajt ráolvad.


Vega-mega (Gajai Dalma)

Hozzávalók (2 személyre):
- 1 kisebb cukkini
- 10 deka gomba
- 1 kaliforniai paprika
- 4 deci natúr joghurt
- 1 tojássárgája
- 2 szelet sajt
- fokhagymás só
- ízlés szerint: bazsalikom, curry, őrölt köménymag, zeller zöldje, kardamon, őrölt bors
- 1 evőkanál olaj

Elkészítés:
Egy fedeles sütőtálat kiolajozunk. A felkarikázott zöldségeket rétegekben beletesszük és megszórjuk a fűszerekkel. Kezdjük a cukkini felével, utána következzen a paprika és a gomba, végül helyezzük a tetejére a megmaradt cukkinit. Összekeverjük a joghurtot a tojássárgájával, és ráöntjük a rakott zöldségekre. Egy kicsit meg is rázzuk. A tetejét betakarjuk a sajtszeletekkel, és ráhelyezzük a fedőt. Előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük, majd melegen tálaljuk.


Zöldborsókrémleves (Balogh Ibolya)

Hozzávalók (2 személyre):
- 1 nagy hagyma
- vaj
- 1 húsleveskocka
- 30 deka fagyasztott zöldborsó
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 doboz főzőtejszín
- só
- bors

Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát vajon megpároljuk, hozzáadjuk a borsót, egy liter vizet, a húsleveskockát és az apróra vágott petrezselymet. Puhára főzzük, összeturmixoljuk, hozzáadjuk a főzőtejszínt és fűszerezzük.


Csigatészta tavaszi öntettel (Bodáné F. Borbála)

Hozzávalók (2 személyre):
- 25 deka csigatészta
- 1 nagy vagy 2 közepes sárgarépa
- 1 marék petrezselyem
- 1 evőkanál vaj vagy margarin
- 1 deci főzőtejszín

Elkészítés:
A sárgarépát zsülienre aprítjuk (3-4 centi hosszú 1-2 milliméter vastag hasábokra – éles késsel hamar megvan) A vajat felolvasztjuk, a sárgarépát megpároljuk rajta pici cukorral és sóval. Amikor megpuhul (pár perc), rádobjuk a petrezselymet és felöntjük a főzőtejszínnel. Ha higítani kell, a tészta főzővizéből keverhetünk hozzá. Sonkát is adhatunk hozzá, akkor picit tartalmasabb.


Trikolór saláta (Mezőssy Klára)

Hozzávalók (2 személyre):
- 3 paradicsom
- 3 kemény tojás
- 1 pohár tejföl
- 1 csokor petrezselyem
- só

Elkészítés:
A tojásokat keményre főzzük, hideg vízzel lehűtjük és megtisztítjuk a héjától. Vékony szeletekre vágjuk a paradicsomokat és a kemény tojást. Egy tálba először egy réteg paradicsomkarikát fektetünk le, meglocsoljuk tejföllel, kicsit megsózzuk, majd következhetnek a tojáskarikák. A rétegezést addig folytatjuk, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Minden réteget meglocsolunk tejföllel, a végén pedig az egészet megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel. Magos zsemlét kínálhatunk hozzá.


Zöldséges-tonhalas rizs (Tolnai Ágnes)


Hozzávalók (2 személyre):
- 15 deka barna rizs
- 1 tonhalkonzerv
- 1 csomó csemegehagyma
- 10 deka fagyasztott kukorica
- fél kaliforniai paprika
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb lila hagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 húsleveskocka
- só
- bors
- citromlé
- parmezán

Elkészítés:
Az apróra vágott lila hagymát és az áttört fokhagymát kis olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a rizst, felöntjük vízzel, beledobjuk a húsleveskockát. A rizst 15-20 percig főzzük, a felénél hozzáadjuk a fagyasztott kukoricát. Amikor megpuhultak, hozzáadjuk a tonhalat, a kockákra vágott kaliforniai paprikát és a karikákra vágott csemegehagymát. Sózzuk-borsozzuk. Levesszük a tűzről, és fedő alatt hagyjuk kicsit puhulni. Tálalás előtt megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel és parmezánnal.


Sajtos sárgarépa (Tóth Vivienn)

Hozzávalók (2 személyre):
- fél kiló sárgarépa
- 2 deka vaj
- 1-2 gerezd fokhagyma
- fél pohár víz
- só
- reszelt sajt

Elkészítés:
A meghámozott sárgarépát karikára szeljük. A megolvasztott vajba tesszük a fokhagymával, sóval, fél pohár vízzel együtt. 10-15 perc alatt megpuhul. Megszórjuk reszelt sajttal, s pár percre a mikróba tesszük, hogy ráolvadjon.


Kapros halragu (Kovács Mónika)

Hozzávalók (2 személyre):
- 25 deka mélyhűtött tengeri halfilé,
- 1 csemegeuborka,
- fél deci tejföl,
- fél fej hagyma,
- fél csokor kapor,
- 1 teáskanál citromlé
- só
- halfűszerkeverék
- színes bors

Elkészítés:
A kiengedett tengeri halfilét nagyobb kockákra vágjuk, és citromlével megcsöpögtetjük. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockákra vágott hagymát. Hozzáadjuk a halat, majd sóval, halfűszerkeverékkel ízesítjük. Beleszórjuk a felkarikázott csemegeuborkát is. Frissen vágott kaporral és őrölt színes borssal fűszerezzük. Fedő alatt kábé 2-3 percig pároljuk, végül belekeverjük a tejfölt, és összemelegítjük. Párolt rizzsel körítjük.


Lencsefőzelék (Váradi Erzsébet):

Hozzávalók (2 személyre):
- 25 deka lencse
- 1 répa
- 1 fehérrépa
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- egy kevés olívaolaj
- só

Elkészítés:

A lencsét legalább néhány órára előzőleg hideg vízbe áztatjuk. (Például reggel indulás előtt, így mire hazaérünk, pont jó lesz.) Az apróra vágott hagymát és áttört fokhagymát kis olajban megfuttatjuk, hozzáadjuk a lencsét, a felkockázott répákat, és felöntjük vízzel. Kicsit megsózzuk, és 25 perc alatt puhára főzzük. Egy kis adagot kiszedünk belőle, összeturmixoljuk, és azzal sűrítjük.

Tipp: Ha vöröslencséből készítjük, még hamarabb elkészül.