Túl szép, hogy igaz legyen? Egy éven belül gyógyítható lesz a rák, ígéri egy gyógyszercég

rák,daganatos sejt,gyógyszer Forrás: Getty Images
Valószínűleg megtaláltuk a rák ellenszerét, állítja egy izraeli kutatócsoport, és azt ígérik, hogy egy éven belül be is mutatják a készítményt. Csakhogy a bejelentésnek apró szépséghibája is van...

„Hiszünk abban, hogy egy éven belül teljes mértékben gyógyítható lesz a rák” – jelentette ki az Accelerated Evolution Biotechnologies nevű gyógyszercég képviseletében Dan Aridor.

A gyógyszer a kezelés első napjától hatékony lesz, a terápia néhány hétig tart és a legrosszabb esetben is nagyon csekély mellékhatással jár. A kezelés sokkal kevesebbe kerül, mint a piacon elérhető más gyógymódok többsége. A terápia általánosan és személyre szabottan is ajánlható.
tette hozzá Aridor.

A bejelentés apró szépséghibája, hogy bár egy év múlva bevezetik a gyógyszert, a páciensek akár egy évtizedet is várhatnak, hogy megkapják a kezelést – már amennyiben biztonságosnak és hatékonynak bizonyul.

Julia Frater, egy brit rákkutató intézetben dolgozó vezető ápolónő a bejelentést „megalapozatlannak” nevezte és azt mondta, hogy

nem valószínű, hogy egyetlen gyógymódot lehetne találni minden ráktípusra. Körülbelül 200 rákfajtát tartunk nyilván, ezek mind különbözőképpen viselkednek és más-más kihívások elé állítanak minket, amikor kezelni próbáljuk őket

A szóban forgó gyógyszer neve MuTaTo (multi-target toxin, azaz többcélú hatóanyag), írja a The Jerusalem Post – úgy működik, mint egy antibiotikum, állítja a kutatócsoport.

A társaság igazgatója, Dr. Ilan Morad azt mondja, a csapata azzal kezdte a kutatást, hogy megvizsgálta, miért nem működnek más, a rák legyőzésére kifejlesztett gyógyszerek és kezelések, illetve miért fordul elő, hogy kezdetben működnek, de egy idő múlva hatástalannak bizonyulnak.

Ezután nekiálltak megtalálni a megoldást. A legtöbb gyógyszer egy konkrét területet vesz célba vagy a rákos sejtekre hat, magyarázta Dr. Morad. Csakhogy a célterület mutációs folyamaton esik át, például terjedni kezd, hogy ne legyen esélye az ilyen támadásoknak. Így a gyógyszer, bármilyen hatékonynak látszott a kezelés elején, hatását veszti.

A MuTaTo azonban eleve fel van készülve a mutációkra – mivel a hatóanyagok három területet vesznek célba egyszerre. „Még a rák sem tud három receptort egyszerre megváltoztatni” – bizonygatja a doktor.

Mi több, a készítmény képes lesz differenciálni az egészséges és a nem egészséges sejtek között, így a páciensek nem szembesülnek majd az olyan fajta mellékhatásokkal, mint a kemoterápia során.

Emberen még nem tesztelték

Csakhogy a kutatócsoport állításai eddig csak egerekkel folytatott kísérleteken alapulnak. A következő lépés az lenne, hogy embereken is kipróbálják a gyógyszert, méghozzá laboratóriumi körülmények között. Ha bizonyítást nyerne, hogy embereken is hatékony, a gyógyszer tesztelése továbbléphetne az I-es, II-es és III-as fázisba. Ezután még az egyes országok egészségügyi törvényei*** szabályozzák, hogy milyen szervezetnek a jóváhagyása szükséges ahhoz, hogy egy készítmény valóban forgalomba kerüljön.

Mivel szélsőségesen változó, hogy mennyi ideig tarthat egy gyógyszer tesztelése, ezért nehéz megmondani, hogy a MuTaTo mikor gyógyíthat valóban pácienseket, már amennyiben minden teszten átmegy. Akár 10-15 évbe is beletelhet, míg minden klinikai tesztet lefolytatnak egy készítményen és megkapja a forgalombahozatali engedélyt.