Tökéletes családtag válhat a robotból, jön az R-generáció

robot,robotok,kiborgok,kiborg,háztartási robot
Forrás: Rock n roll monkey / Unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

R

Robi jóravaló teremtés, megbízhatóan végzi munkáját.

Ez a cikk a playboy.hu-n jelent meg először.

Hetente háromszor végigjárja az alsó szintet, és meglepő alapossággal takarít fel. A székek közé is bemegy, a kanapé alá kifejezetten elegánsan siklik be, dolga végeztével pedig visszamanőverezik kijelölt helyére töltődni. Néha azért túlpörög: egyszer például átugratott a teraszajtó küszöbén, hogy a végén fejest ugorjon egy virágágyásba.

Robi egy háztartási takarítórobot és három hónap alatt belopta magát a szívünkbe. A világon mind több otthonba kerül hozzá hasonló masina. Jelenleg a házi robotok döntő hányadát a tisztításra szakosodott egyedek alkotják, az ajtón azonban már ott dörömbölnek ún. R-generációs társaik. Ők már olyan emberi tulajdonságokkal vannak felvértezve, mint az érzékelés, az emlékezőképesség vagy a kézügyesség.

A legújabb fejlesztések idősek etetését végzik, mozgáskorlátozottakat segítenek az előrejutásban, leckét írnak a gyerekekkel vagy éppen oktatási funkciókat látnak el. A Nemzetközi Robot Szövetség (IFR) adatai szerint jelenleg mintegy másfél millió robot ügyködik világszerte. A legnagyobb felvevőpiac egészen a közelmúltig az autóipar és a hadsereg volt, azonban e hagyományosan robotbarát szegmenseket a fogyasztási és kereskedelmi célú eladások növekedési üteme mára bőven kenterbe veri.

robotporszívó,háztartási robot
forrás: Kowon VN

Most akkor féljünk?

A látványos előretörés egyben félelmeket is megfogalmaz, az emberek ugyanis érthető módon nem szeretnének úgy járni, hogy hirtelen feleslegessé válnak. A trendek viszont inkább abba az irányba mutatnak, hogy az új mesterséges intelligenciájú (AI) gépek nem ellenünk vagy helyettünk fognak dolgozni, sokkal inkább értünk és velünk együttműködve. Az orvosi beavatkozásokat forradalmasító da Vinci rendszer például korántsem teszi feleslegessé a sebész munkáját, ellenben tehermentesíti az orvost. Páratlan pontosságával a test egyébként szinte megközelíthetetlen részeit teszi elérhetővé, valamint felgyorsítja a betegek felépülését.

A robotok fejlődése – nem mellesleg a Hollywood által megénekelt eposzoknak köszönhetően – felerősíti a gépek uralmának elszabadulása felett érzett aggodalmakat. A kérdéssel láthatólag magas szinteken is foglalkoznak, amit alátámaszt a Tesla vezér Elon Musk minapi felajánlása. Eszerint az AIkutatások tízmillió dollárt kapnak, hogy biztosítsák a mesterséges intelligenciák biztonságos fejlődését.

robot,kiborg
forrás: Franck V / Unsplash

Marad az emberi felügyelet. Elvileg.

Nem kérdés, hogy a kontroll fenntartására szükség van. Elég, ha arra a 2007es incidensre gondolunk, ahol a délafrikai hadsereg egyik félautomata robotágyúja önállósított a magát és mészárlást végzett a saját soraiban. A technológia használatában élen járó amerikai hadseregnél ugyanakkor igyekeznek nyugalomra inteni: noha tervezik a pilóta nélküli légi és szárazföldi járművek tömeges beüzemelését, az emberi felügyelet teljes kiiktatása nincs napirenden. A robotok közben mind több területre merészkednek be: a PackBot az aknamentesítésben segít, a Bear sebesülteket gyűjt be a hadszíntéren, a Saffi r hadihajókon olt tüzet. Arra sem kell sokat várni, hogy „kiborgizált” szuperkatonák lendüljenek támadásba, akiknek teljesítménye ún. nanotűkkel adagolt teljesítményfokozókkal bármikor feljavítható.

Mosollyal golyószórózni

A Terminátor forgatókönyvét mindenesetre a technika fejlődési sebességét látva nem volt nehéz megírni. A Brown University kutatói agyba ültetett csip segítségével nemrégiben megoldott ák a fegyverek gondolatalapú irányítását. A japán Amazonon pedig – még ha egymillió dollárért is, de – kapható egy Transformerst idéző, ún. viselhető harci robot, amelybe belebújva a fegyverzetet arcmimikával irányíthatjuk. A golyószórót egy mosoly aktiválja, s a parancs neve stílusosan: smile shot...

Tovább olvasok
Kép
Vilmos herceg képtelen megbirkózni a másodikos matekházival

A koronavírus-járvány jó néhány szülőt kényszerített váratlan megoldandó helyzetekbe, például órákon át kellett iskolás gyermekük mellett ülniük, hogy a tanítóbácsi vagy professzorasszony távollétében a makacs nebuló agyába diktálják a tananyagot. Vilmos herceg is valahogy így volt ezzel.

Kép
Darázs- és méhcsípés: mi a teendő?

Nemcsak mi vagyunk nyáron a legtöbbet a szabadban, hanem a darazsak és a méhek is a meleg hónapokban a legaktívabbak. Egy kis odafigyeléssel persze elkerülhető a találkozások kellemetlen változata; de mi a teendő, ha - mondjuk - belelépsz egy darázsba a strandon? Vagy ha csak azt látod, hogy a gyereked sírva rohan feléd, hogy megcsípte valami: miből tudod, darázs vagy méh volt-e az elkövető? És mik az allergiás tünetek?

Kép
Elkapott az ellenőr, de ahelyett, hogy megbüntetett volna, pénzt adott jegyre

Nehéz lenne megmondani, mi történt pontosan, hogyan sodródtam át egyik pillanatról a másikra a normalitás szférájából egy különös lelkiállapot generálta varázslatos eseménysorozatba. Mindenesetre ezzel a történettel szeretném cáfolni Csányi Sándor alaptételét, aki a Kontroll című film ellenőrjeként jelenti ki Balla Eszternek: „Minket mindenki utál.” Zsuzsi története.

Kép
Kíváncsi vagy, hogyan néznének ki élőben a világ leghíresebb festményeinek alakjai?

Denis Shiryaev digitális művész gondolt egyet, és hatalmas csavart adott a világ legikonikusabbá vált alkotásainak.

Kép
5 kérdés, amivel felmérheted a gyereked érzelmi intelligenciáját

Valószínűleg minden szülő arra vágyik, hogy gyerekéből egy olyan kiegyensúlyozott, sikeres ember váljon, aki amellett, hogy jól tud boldogulni az életben, másokkal is képes egészséges kapcsolatokat kialakítani. És bár erre sajnos nincsen garancia, léteznek olyan, tudományos módszerek, amelyek segíthetnek elérni ezt a célt. Ilyen például a gyerekek érzelmi intelligenciájának fejlesztése. De honnan tudhatja egy szülő, hogy milyen szinten is áll a gyereke érzelmi intelligenciája? És hogyan lehet azt fejleszteni? Segítünk.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem