Tökéletes családtag válhat a robotból, jön az R-generáció

robot,robotok,kiborgok,kiborg,háztartási robot
Forrás: Rock n roll monkey / Unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

R

Robi jóravaló teremtés, megbízhatóan végzi munkáját.

Ez a cikk a playboy.hu-n jelent meg először.

Hetente háromszor végigjárja az alsó szintet, és meglepő alapossággal takarít fel. A székek közé is bemegy, a kanapé alá kifejezetten elegánsan siklik be, dolga végeztével pedig visszamanőverezik kijelölt helyére töltődni. Néha azért túlpörög: egyszer például átugratott a teraszajtó küszöbén, hogy a végén fejest ugorjon egy virágágyásba.

Robi egy háztartási takarítórobot és három hónap alatt belopta magát a szívünkbe. A világon mind több otthonba kerül hozzá hasonló masina. Jelenleg a házi robotok döntő hányadát a tisztításra szakosodott egyedek alkotják, az ajtón azonban már ott dörömbölnek ún. R-generációs társaik. Ők már olyan emberi tulajdonságokkal vannak felvértezve, mint az érzékelés, az emlékezőképesség vagy a kézügyesség.

A legújabb fejlesztések idősek etetését végzik, mozgáskorlátozottakat segítenek az előrejutásban, leckét írnak a gyerekekkel vagy éppen oktatási funkciókat látnak el. A Nemzetközi Robot Szövetség (IFR) adatai szerint jelenleg mintegy másfél millió robot ügyködik világszerte. A legnagyobb felvevőpiac egészen a közelmúltig az autóipar és a hadsereg volt, azonban e hagyományosan robotbarát szegmenseket a fogyasztási és kereskedelmi célú eladások növekedési üteme mára bőven kenterbe veri.

robotporszívó,háztartási robot
forrás: Kowon VN

Most akkor féljünk?

A látványos előretörés egyben félelmeket is megfogalmaz, az emberek ugyanis érthető módon nem szeretnének úgy járni, hogy hirtelen feleslegessé válnak. A trendek viszont inkább abba az irányba mutatnak, hogy az új mesterséges intelligenciájú (AI) gépek nem ellenünk vagy helyettünk fognak dolgozni, sokkal inkább értünk és velünk együttműködve. Az orvosi beavatkozásokat forradalmasító da Vinci rendszer például korántsem teszi feleslegessé a sebész munkáját, ellenben tehermentesíti az orvost. Páratlan pontosságával a test egyébként szinte megközelíthetetlen részeit teszi elérhetővé, valamint felgyorsítja a betegek felépülését.

A robotok fejlődése – nem mellesleg a Hollywood által megénekelt eposzoknak köszönhetően – felerősíti a gépek uralmának elszabadulása felett érzett aggodalmakat. A kérdéssel láthatólag magas szinteken is foglalkoznak, amit alátámaszt a Tesla vezér Elon Musk minapi felajánlása. Eszerint az AIkutatások tízmillió dollárt kapnak, hogy biztosítsák a mesterséges intelligenciák biztonságos fejlődését.

robot,kiborg
forrás: Franck V / Unsplash

Marad az emberi felügyelet. Elvileg.

Nem kérdés, hogy a kontroll fenntartására szükség van. Elég, ha arra a 2007es incidensre gondolunk, ahol a délafrikai hadsereg egyik félautomata robotágyúja önállósított a magát és mészárlást végzett a saját soraiban. A technológia használatában élen járó amerikai hadseregnél ugyanakkor igyekeznek nyugalomra inteni: noha tervezik a pilóta nélküli légi és szárazföldi járművek tömeges beüzemelését, az emberi felügyelet teljes kiiktatása nincs napirenden. A robotok közben mind több területre merészkednek be: a PackBot az aknamentesítésben segít, a Bear sebesülteket gyűjt be a hadszíntéren, a Saffi r hadihajókon olt tüzet. Arra sem kell sokat várni, hogy „kiborgizált” szuperkatonák lendüljenek támadásba, akiknek teljesítménye ún. nanotűkkel adagolt teljesítményfokozókkal bármikor feljavítható.

Mosollyal golyószórózni

A Terminátor forgatókönyvét mindenesetre a technika fejlődési sebességét látva nem volt nehéz megírni. A Brown University kutatói agyba ültetett csip segítségével nemrégiben megoldott ák a fegyverek gondolatalapú irányítását. A japán Amazonon pedig – még ha egymillió dollárért is, de – kapható egy Transformerst idéző, ún. viselhető harci robot, amelybe belebújva a fegyverzetet arcmimikával irányíthatjuk. A golyószórót egy mosoly aktiválja, s a parancs neve stílusosan: smile shot...

Tovább olvasok
5 „érzékenyítő” film, amit a gyerekeim is imádtak

Bár ezek a filmek nem gyerekeknek készültek – épp ezért mindet mi is velük néztük –, semmi olyan nincs benne, amiért megbántam volna, hogy a 6 és 13 éves gyerekeim láthatták. Sőt!

Grill receptek, amik nélkül nem érhet véget a nyár

Lassan vége az augusztusnak és ilyenkor szoktunk feleszmélni, hogy ennél jobban is kihasználhattuk volna ezt az időszakot. Oké a Balatonra már valóban nem biztos, hogy eljutsz ezen a héten, de a grillszezont még kimaxolhatod a szeretteiddel.

A reggeli edzés jobban segíti a fogyást? De miért?! Most kiderül...

Egy nemrégi kutatás derítette ki, hogy aki reggel edz, könnyebben fogy, mint aki délután vagy este. Most feltárulnak az okok.

6 alternatíva cukor helyett – na de tényleg jobbak?

Eldöntötted, hogy megpróbálod kizárni a cukrot az életedből, viszont azt jól tudod, hogy édes ízek nélkül szenvedni fogsz? Manapság rengeteg alternatíva van már a hagyományos cukor helyett: ismerd meg a 6 legnépszerűbbet!

Időnként a hajápolási rutin kapcsán sem árt a frissítés

A hajápolási rutin fontosságával minden bizonnyal te is pontosan tisztában vagy, elvégre ezzel tudod hosszabb távon is megtartani a hajad természetes szépségét, fényét és egészségét.

15 ember, akit felkapott a világhír, mégis beültek az iskolapadba

Lassan kezdődik a tanév, ilyenkor érdemes végigvenni, hogy ki az, aki belepottyant a szupersztárságba és ki az, aki továbbtanult.

A szülők félrelépését a gyerek magára veszi

A hűtlenség romboló hatású, akármennyire felemelő is a hirtelen fellángolás élménye. És ha gyerekeket is érint, még nehezebb feldolgozni.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem