Mi az a bőr-éhség? És még 9 izgalmas kérdés, amit emberek feltettek az interneten

Quora,furcsa kérdések,internetes kérdések,IQ Forrás: Getty Images
Megdöbbentő, hogy mi minden érdekli az embereket. Még megdöbbentőbb, hogy vannak, akik a legcsavarosabb kérdésekre is ismerik a választ. Szemezgettünk a Quoráról.

Ez a cikk az Éva magazin 2020. március-áprilisi számában jelent meg

Se az emberi gondolatok szárnyalásának, se a kíváncsiságunknak nem szabhat határt semmi. Erre a tényre alapoz egy angol nyelvű oldal, a Quora, amibe valószínűleg te is belefutottál már, ha valaha is tettél fel angolul kérdést a Google keresőjének. Jelen cikk abból az ámulatból született, hogy milyen elképesztően változatos kérdéseket képesek feltenni egymásnak az emberek egy ilyen gyűjtőoldalon.

A kérdés-felelet internetes oldalt 2009-ben alapította két korábbi Facebook alkalmazott, Adam D’Angelo és Charlie Cheever. A Quora név állításuk szerint semmi konkrétat nem jelenet, egy sor ötletszerűen felvetett szó közül választották ki, miután barátokon letesztelték. A szó eleje mindenesetre az angol ‘kérdés’ (question) szóra utal. Az oldal filozófiája egyszerű: tedd fel a kérdésedet és ha a felhasználók körül előbb-utóbb akad valaki, aki – vélhetően – ért a témához és megválaszolja (nálunk is létezik ilyen oldal, a gyakorikerdesek.hu, bár kissé kevésbé aktív tagsággal).

A kezdetek óta követelmény, hogy mindenki saját névvel regisztráljon és ne használjon felhasználói álnevet vagy avatart. A válaszadók között rengeteg valódi szakember van, akár ismert személyiségek és politikusok is: például Justin Troudeau kanadai miniszterelnök, vagy Barack Obama és Hillary Clinton. Az oldal moderálását nagyrészt maguk a felhasználók végzik, a válaszokat lehet leszavazni vagy felszavazni, és közvetlenül is lehet kérdezni azoktól, akik a korábbi válaszaik alapján szavahihetőnek tűnnek egy-egy témakörben. Felhasználóként kérhetünk napi hírlevelet és megadhatjuk a minket leginkább érdeklő témákat is.
Ha jól kérdeztünk, előbb-utóbb megjön a válasz. Nézzünk is két példát:

Tényleg létezik olyan, hogy bőr-éhség? Mi az?

Nagyon is. Azt jelenti, hogy nagyon-nagyon szeretnél megérinteni egy másik embert, vagy szeretnéd, hogy megérintsenek. Nem feltétlenül vagy kizárólag szexuális vágyról van szó, hanem az érintés hiányáról.

Én 37 éves koromban találkoztam ezzel a jelenséggel. Három éve váltam el és saját döntésből nem randiztam senkivel, nem regisztráltam egyetlen randioldalon sem. Egyszer csak rámtört a vágy, hogy megérinthessek egy nőt. Egyáltalán nem olyan volt, mint a megszokott szexuális vonzalom vagy izgalom. Szó szerint meg akartam érinteni valakit. Ennek már húsz éve, de élénken él bennem, ma is emlékszem, milyen erős volt a bőr-éhségem. Ma már idősebb vagyok, jobban tudom ezeket a dolgokat kezelni, de akkor nagyon erősen megéltem. Olyan érzés, mintha viszketnél és nem tudnád megvakarni. Arra is rájöttem, hogy ha kutyája vagy macskája van az embernek, akkor ezt az érzést jobban kordában lehet tartani.

Mi az a tudás, aminek a régiek a birtokában voltak, de ma senki nem tudja megismételni?
  1. Napkő: A vikingek és skandináv tengerészek ennek a segítségével tudták pontosan meghatározni a nap állását még felhős időben vagy viharban is. Állítólag világított, ha a nap felé fordították. Ma sem tudjuk, hogy működött.
  2. Görögtűz: Félelmetes ókori fegyver, egy szurokszerű anyag, ami mindenhez leszedhetetlenül odaragadt és levegővel érintkezve lángra lobbant. Nem tudjuk, hogy pontosan miből készült.
  3. Varázskehely: Fém és üveg kombinációjából készült, és többek szerint megváltozott a színe attól függően, hogy milyen italt töltöttek bele. Állítólag arra használták, hogy figyelmeztessen, ha mérgezett italt öntöttek bele.

Van még a több kérdés is ott, ahonnan ezek jöttek, a folytatásért kattintsd a galériát!