A puzzle lehet a karantén-játékok szent grálja

puzzle,játék,karantén,koronavírus
Forrás: Getty

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A karantén, mint életforma megállította az időt, és ez alkalmas arra, hogy elidőzzünk egy adott pillanatban, például úgy, hogy kirakunk egy 500 elemből álló puzzle-t. Ebben az a jó, hogy magányos farkasok éppúgy játszhatják, mint farkasfalkák, vagyis az egész családnak nyújt szórakozást. De mit is érdemes tudnunk erről a kirakós játékról?

A puzzle-t nem ma találták ki, nyilván évszázadokkal ezelőtt is adta magát, hogy szétvágjunk egy képet, amit aztán újra kirakhatunk. Mégis, pontos születési dátuma van a kirakós játéknak. John Spilsbury angol térképkészítőt tartják a játék szülőatyjának, aki 1763-ban egy Nagy-Britannia-térképet egy lapra ragasztotta, majd azt grófságok határai mentén szétvágta. A cél az volt, hogy újra egyben lássuk magát a térképet, ami remek segédanyag lett a földrajzi ismeretek elmélyítéséhez. A mai puzzle - amelyeknek már egymásba kapaszkodó fogai vannak - az 1800-as évek második felében került a játékkereskedések polcaira. Ahhoz képest, hogy a puzzle-t minden család "feltalálta" otthon - hiszen csak szét kellett vágni egy kemény papírra ragasztott nagyobb képet – mégis a második világháború után kezdődött el az igazi tömeggyártása.

Olvasd el ezt is!

Mivel sok puzzle ugyanazzal a vágó sablonnal készült, vannak olyan kreatív alkotók, akik több játékból állítanak elő egy álomszerű képet. Sőt vannak olyan kihívások, amikor is értelmezhető puzzle mixet kell előállítani, két vagy akár három különféle puzzle-ből, minden. A nehézségi fokát két dolog határozza meg. Az egyik értelemszerűen az elemek száma, itt a néhány darabtól a többtízezres szobányi méretű darabokig terjed – utóbbiakat sokszor hetekig tartó munkával rakják össze. Ugyanakkor maga a mintázat, azaz a kép is befolyásolja a kirakás gyorsaságát. Egy Jackson Pollock-féle nonfiguratív puzzle kirakása értelemszerűen nehezebb, mint egy Disney mesefilm jelenete. A puzzle nemcsak meditatív, elmélyült játék, de alkalmas arra, hogy versenyeket rendezzenek egy-egy kép minél gyorsabban történő kirakásából, de nemcsak napközis és építőtáboros versenyekre alkalmas, vannak különböző nemzetközi bajnokságok is. Akik ezt rehab gyanánt vagy afféle relaxként használják, azok tudják: egy-egy több ezer darabos puzzle-nél csak az órákat vehet igénybe, hogy képpel felfelé fordítjuk az elemeket.

puzzle,játék,karantén,gyerek
forrás: Getty
Puzzle

A puzzle-függőknek különböző technikái vannak, ezek közül a legnépszerűbb eljárás az, hogy kiválasztunk egy jól beazonosítható motívumot, formát, ami majd a kiinduló pont lesz, és koncentrikusan építjük tovább a képet, illetve sokan az összes jellegadó motívumot kirakják, és majd együtt illesztik össze a nagy egészet. Mások kívülről indulnak befelé, azaz a szélét, a keretét rakják körül, és úgy haladnak egyre beljebb. A több ezer darabos kirakókkal csak a fanatikusok játszanak,hiszen azok több napot is igénybe vehetnek. Vannak, akik miután kirakták, bekeretezik, mintha valami oklevél lenne, de a szétszabdalt és összerakott puzzle valójában nem mutat olyan jól a falon.

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! A puzzle nem gyerekjáték

Természetesen bármi lehet kirakható kép, tájak, festmények, filmjelenetek, térképek és értelemszerűen mindig vannak a kor divatjára reflektáló képek is, az utóbbi években talán Jégvarázs jeleneteiből készült a legtöbb puzzle. A kirakósokban az a jó, hogy a gyerekek fejlődése, érdeklődése is lekövethető velük, ugyebár a vukkos puzzle-től a képregényhősös kirakókon át eljutunk a New York-i városképekig. Miközben egyre bonyolultabb kirakókkal játszik a gyerek, fejlődik a stratégiai gondolkodása, a térlátása, a vizuális látásmódja és a finommotoros készségei is. De az sem utolsó szempont, hogy megtanulják tűrni a monotóniát, megtanulják a türelmet, miközben elmélyülhet egy adott univerzumban a csillagoktól a szavannák állatvilágáig. A gyártók feltüntetik, hogy hány darabos a puzzle és hogy milyen életkorú gyerekeknek ajánlják, úgyhogy a nagyon nem tudunk mellélőni. Ugyanakkor fontos, hogy mindig az adott életkornak megfelelő kirakót válasszunk, hogy sikerélménye legyen a gyerekeknek, mert valójában a készségfejlesztésen túl a cél a sikerélmény megélése.

Ha a puzzle-nél néha aktívabb közös játékra is vágytok, mutatunk 5 társasjátékot

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Öt társasjáték, ami nekünk nagyon bejött a gyerekekkel
Tovább olvasok
Kép
Mi a trükk? Hogyan lesz egyformán sült a tükörtöjás sárgája és fehérje?

Nem ez az életem legfontosabb kérdése ugyan, de azért időről-időre elmerengtem rajta, miért fog ki rajtam egy egyszerű tükörtojás? Sok mindent kipróbáltam, míg végre rájöttem a tuti trükkökre.

Kép
Ezt mondja most a tudomány az idegesítő maszkviselésről

Egy friss tudományos kutatás valószínűsíti, hogy az arcmaszk viselése hozzájárul ahhoz, hogy még ha elkapjuk a koronavírust, akkor is kevesebb tünettel, vagy tünetmentesen úszhassuk meg a betegséget.

Kép
Miért is ne lehetne növényi alapú a palacsinta és a gofri?

Ez a vegán alaptészta hajdina liszttel és banánnal készül, egy kevés fahéjjal és vaníliával. Hidd el, megér egy misét!

Kép
Szoptatás a buszmegállóban és más mulatságos rajzok az anyaságról

Amikor még a vécén sincs nyugtod. Amikor hajnalban ébred, de csak hétvégén. Amikor titokban csokit eszel, nehogy észrevegye. Ismerős?

Kép
Mégis, hány különórára járjon a gyerek? És ki viszi el őt oda?

Ahogy elkezdődött a tanév, jól betábláztam a gyereket – meg magamat is. Aztán egy kicsit visszavettem. Elmesélem, miért.

Kép
Ezért olyan fontos, hogy hintázzon a gyerek!

Tudtad, hogy a hintázás sokkal több annál, mint egy remek szórakozás? Komoly fejlesztő hatással is van a kisgyermek mozgásfejlődésére, az egész idegrendszerére. A ritmusos mozgás ráadásul nyugtat és kikapcsol; lehetséges, hogy ezt keressük felnőttként is, egy hintaágyban ringatózva.

Kép
Palya Bea: „A gyászév kemény volt. De a végén újjászültem magam”

Mindig képes felállni a föltdről, a krízishelyzetekből értéket teremt. Megénekli az emberi örömöt és fájdalmat, terápiát nyújt hallgatóinak. A szeptember 24-i Éva Psziché Esten elmeséli, hogyan épült újjá a gyászfolyamat után, és miként válhatunk mi is áldozat helyett életünk hősévé.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem