Ha rajtam múlna, leszoktatnám a társadalmat a puszival köszönésről

puszi,puszival köszönés,szokás,társadalmi konvenció
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A puszival köszönés számomra rém fárasztó és idegesítő művelet, amelynek során közelebb kerül az arcom idegen emberek ajkához, mint szeretném. De a helyzet ennél bonyolultabb. Mert valójában nem az a kérdés, hogy miért nem szeretek puszival köszönni (azért, amiért más ki nem állhatja a finomfőzeléket), hanem az, hogy miképp akadályozhatnám meg.

Magyarországon az emberek puszival köszönnek családi és baráti körben, mármint abban az esetben, ha a köszönők között legalább egy nő is szerepel. Ilyenkor két-két puszi jár a két orcára. Ez a szokás. És mint minden társadalmi konvenció, a puszival köszönés előzetes egyeztetés nélkül is érvényben van; mindenki tudja, amikor nem szigorúan üzleti társasági eseményre megy, esetleg véletlenül összefut egy rég látott ismerőssel szombat este a Kazinczy utcában, hogy mi vár rá. Én viszont nem csak tudom, hanem előre tartok is tőle, és ha egy mód van rá, kibújok alóla.

hogyan kerüljük el a puszit három komplikált lépésben?

Amit majdnem mindenki respektál… miután megértette, hogy a nagyobb távolságtartás híve vagyok, amit hosszú percekig tartó, fáradságos folyamat előz meg. Vagyis, igen, ha nem akarom, hogy összenyálazzák az arcom, akkor először is meg kell állítanom a felém közeledő csücsörítő ajkakat. A csücsörítés ekkor gondterhelt, sőt néha frusztrált biggyedésbe fordul át. Elutasították a közeledésüket, és most kérdések rajzanak az agyukban, mint országúti dinnyeárusbódé körül a darazsak. Nem szeret puszit adni? Miért? Valami baja van velem? Megbántottam? Esetleg herpeszes?

puszi,puszival köszönés,etikett
forrás: Getty Images

Ilyenkor el kell oszlatnom az aggodalmukat, vagyis következik a magyarázkodás fázisa. A magyarázkodás során néhány rövid, jól bejáratott és lazán megszerkesztett mondatban előadom, hogy máshol vannak nálam az intimitás határai, mint a legtöbb embernél, és hogy magamtól sosem jut eszembe puszit kezdeményezni. Ezután rövid small talk szituációra kerül sor az emberi intimitás határairól, a puszi funkciójáról, arról, hogy kinek a családjában mi a szokás ezen a téren. A mi családunkban például leginkább egy egyszerű sziával köszönünk, a puszi leginkább gyerekeknek jár, valamint pároknak egymás közt, és funkciója inkább a szeretetnyilvánítás, mint az üdvözlés. Helyben vagyunk. A magyarázkodás és a small talk elég ahhoz, hogy az illető megértse (és jó esetben a vele együtt érkező hozzátartozójának is továbbadja) a másságomat, továbbá elköszönéskor is emlékeztesse magát, hogy ja igen, ennek a csajnak itt nem kell puszit adni. Sőt, jóindulatú becslésem szerint körülbelül minden ötödik közülük a következő találkozáskor is emlékszik rá.

Mi az, hogy nem szeret puszit adni?! Ez a szokás, így kell köszönni, punktum.

Elutasítás, magyarázkodás, small talk – három kellemetlen, nem túl pozitív felhanggal bíró társasági aktus. Háromszoros erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy megóvjam magam a puszitól. Megéri egyáltalán? Nem kéne inkább beadni a derekam és részt venni a puszizkodásban? Gyanítom, hogy rengetegen (a small talkok során felmértem, hogy ismerőseim legalább egyharmada) hozzám hasonlóan nem állhatják a puszival köszönést, de erőt vesznek magukon, mert túl nagy macera lenne nemet mondani. Különben is csak két másodperc, nem igaz?, és utána túlvagyunk rajta, el is felejthetjük az egészet, majd egy alkalmas pillanatban kilopózunk a mosdóba és a papírtörlővel ledörgöljük a sok nyálat az arcunkról.

gif

Vagy próbáljam megelőzni?

Menjek házibuliba “kösz, nem kérek puszit” jelvénnyel a galléromon? (Kapcsolódó small talk témák: társadalmi konvenciók, családi szokások lásd mint fent, továbbá én csináltattam-e a jelvényt, illetve miért nem írom ki angolul is.) Füllentsek minden alkalommal megfázást? (Small talk: szénanátha, nyálkahártya-gyulladás, orrcseppfüggőség, sorbanállás a háziorvosnál.) Fátyolozzam le magam? (Small talk: te gyászolsz?, amiről elég hamar kiderülne, hogy nem is small talk téma, így rövid úton áttérnénk arra, hogy hallottad, hogy Dániában betiltották burkaviselést?) Kenjek magamra vastagon sötétbíborszínű rúzst? Előzzem meg az egészet azzal, hogy határozottan feléjük nyújtom a kezem? Sajnos az utóbbi kettőt próbáltam már és nem működik. A rúzs nem zavarja őket, az sokkal inkább, hogy ha nem tudom elkerülni a puszival köszönést, akkor a levegőbe cuppantok (rúzzsal vagy anélkül), vagyis mindennek tetejébe még csalok is, és többnyire le is bukom. A kézfogástól egyszerűen leblokkolnak. Egy nőnek, akinek korábban már bemutatkoztunk, így köszönni? Mi vaaaan? Teljes káosz.

gif

Pedig a kézfogást még kedvelem is,

...úgy is mint kevésbé intim üdvözlési formát; ha rajtam múlna, ezt tenném univerzális társadalmi konvencióvá. A kézfogás jó dolog, ősidők óta kifejezi, hogy „békével jöttem”, a nők eszköztárába valamilyen okból mégsem került át a lovaglóüléssel és a nadrágviseléssel egy időben. Nem értem.

A legszomorúbb rész az, amikor újra találkozom azzal, akivel már korábban végigtáncoltam a visszautasítás, magyarázkodás, small talk trilógiát, és – mint a fentiekből kiderül –, ötből négy esetben kezdhetem elölről. Igaz, ilyenkor a magyarázkodás és a small talk fázisát átveszi a bűntudat. Szerencsétlen barátnőm barátja vagy külföldön élő ismerős rosszul érzi magát, hiszen egyszer már megtanulta, csak elfelejtette. Néha a dac lép a bűntudat helyébe. Mi az, hogy nem szeret puszit adni?! Ez a szokás, így kell köszönni, punktum. Az is lehet, hogy nem tanulta meg rendesen, hogy kell! Majd én megmutatom!

Még szerencse, hogy csak két másodperc az egész, utána túlvan rajta az ember, el lehet felejteni.

Ti hogy csináljátok? Pusziltok vagy nem?
puszival köszönök
csak a közeli családtagjaimnak és barátaimnak adok puszit
kézfogással köszönök
sehogy sem köszönök
Megosztom az eredményt
Tovább olvasok
Tizenkét idézet a takarításról, annak minden öröméről és nyűgéről

2019-ben szeptember 21-ére esik a takarítás világnapja. Már csak ezért is...

3 húsmentes meleg saláta az ősz jegyében

Az egyik kedvenc elfoglaltságunk őszi estékre: pokróccal és finomságokkal körbe véve magunkat sorozatot nézni a kanapén. Ilyenkor persze nem árt, ha nem csak finomak, de egészségesek is azok a harapnivalók.

Variációk bundáskenyérre: öt frappáns megoldás

Imádjuk reggelire, vacsorára, édesen és sósan, bő olajban kisütve és sütőben sülve, de próbáltad már megtöltve, rétegezve, vagy épp feltekerve?

Tanítsd meg a gyereked, hogyan nyugtathatja meg magát – 5 tipp

A gyerekeket ma rengeteg külső inger éri, sok irányban kell megfelelniük, ebbe pedig gyorsan belefáradnak. A relaxáció hatására képesek lesznek megnyugodni, energiával töltődnek fel, egészségesek maradnak, bónuszként pedig felnőttkori stresszhelyzetekben is előkaphatják majd ezt a megoldókulcsot. Íme, néhány egymásra épülő lépés a relaxáció felé:

Több hónapig küzdöttem a lefolyódugulással, végül négy hiperegyszerű, filléres ötlet oldotta meg

Duguláselhárító szakember, klór, nátriumhidroxid és még ki tudja, milyen vegyi összetevők – igen, én is jártam már itt. De hasztalanul: a mosdókagylómból több fordulónyi bolti vegyszer után sem volt hajlandó eltávozni a (meglehetősen koszos) víz. Egyre nagyobb bajban voltam, mert vendégek jöttek – ők mégsem láthatják ezt a förmedvényt a fürdőszobámban! Aztán kicsit beletúrtam az internetbe és megvilágosodtam.

Hamarabb is fel lehet dolgozni a szakítást, mint elsőre gondolnád

Mint oly sok minden más, ez is fejben dől el, még ha ez az érzelmek viharában először furcsán is hangzik.

Híres nőszemélyek 50 fölött, akikre vadítóan simul a bikini

„Igen, holnap 53 leszek. És?!” – posztolta néhány hete Salma Hayek, és a kijelentésébe nehezen tudnánk belekötni. Végtére is a legjobb esetben is 35-nek néz ki bikiniben!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem