Ha rajtam múlna, leszoktatnám a társadalmat a puszival köszönésről

puszi,puszival köszönés,szokás,társadalmi konvenció
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A puszival köszönés számomra rém fárasztó és idegesítő művelet, amelynek során közelebb kerül az arcom idegen emberek ajkához, mint szeretném. De a helyzet ennél bonyolultabb. Mert valójában nem az a kérdés, hogy miért nem szeretek puszival köszönni (azért, amiért más ki nem állhatja a finomfőzeléket), hanem az, hogy miképp akadályozhatnám meg.

Magyarországon az emberek puszival köszönnek családi és baráti körben, mármint abban az esetben, ha a köszönők között legalább egy nő is szerepel. Ilyenkor két-két puszi jár a két orcára. Ez a szokás. És mint minden társadalmi konvenció, a puszival köszönés előzetes egyeztetés nélkül is érvényben van; mindenki tudja, amikor nem szigorúan üzleti társasági eseményre megy, esetleg véletlenül összefut egy rég látott ismerőssel szombat este a Kazinczy utcában, hogy mi vár rá. Én viszont nem csak tudom, hanem előre tartok is tőle, és ha egy mód van rá, kibújok alóla.

hogyan kerüljük el a puszit három komplikált lépésben?

Amit majdnem mindenki respektál… miután megértette, hogy a nagyobb távolságtartás híve vagyok, amit hosszú percekig tartó, fáradságos folyamat előz meg. Vagyis, igen, ha nem akarom, hogy összenyálazzák az arcom, akkor először is meg kell állítanom a felém közeledő csücsörítő ajkakat. A csücsörítés ekkor gondterhelt, sőt néha frusztrált biggyedésbe fordul át. Elutasították a közeledésüket, és most kérdések rajzanak az agyukban, mint országúti dinnyeárusbódé körül a darazsak. Nem szeret puszit adni? Miért? Valami baja van velem? Megbántottam? Esetleg herpeszes?

puszi,puszival köszönés,etikett
forrás: Getty Images

Ilyenkor el kell oszlatnom az aggodalmukat, vagyis következik a magyarázkodás fázisa. A magyarázkodás során néhány rövid, jól bejáratott és lazán megszerkesztett mondatban előadom, hogy máshol vannak nálam az intimitás határai, mint a legtöbb embernél, és hogy magamtól sosem jut eszembe puszit kezdeményezni. Ezután rövid small talk szituációra kerül sor az emberi intimitás határairól, a puszi funkciójáról, arról, hogy kinek a családjában mi a szokás ezen a téren. A mi családunkban például leginkább egy egyszerű sziával köszönünk, a puszi leginkább gyerekeknek jár, valamint pároknak egymás közt, és funkciója inkább a szeretetnyilvánítás, mint az üdvözlés. Helyben vagyunk. A magyarázkodás és a small talk elég ahhoz, hogy az illető megértse (és jó esetben a vele együtt érkező hozzátartozójának is továbbadja) a másságomat, továbbá elköszönéskor is emlékeztesse magát, hogy ja igen, ennek a csajnak itt nem kell puszit adni. Sőt, jóindulatú becslésem szerint körülbelül minden ötödik közülük a következő találkozáskor is emlékszik rá.

Mi az, hogy nem szeret puszit adni?! Ez a szokás, így kell köszönni, punktum.

Elutasítás, magyarázkodás, small talk – három kellemetlen, nem túl pozitív felhanggal bíró társasági aktus. Háromszoros erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy megóvjam magam a puszitól. Megéri egyáltalán? Nem kéne inkább beadni a derekam és részt venni a puszizkodásban? Gyanítom, hogy rengetegen (a small talkok során felmértem, hogy ismerőseim legalább egyharmada) hozzám hasonlóan nem állhatják a puszival köszönést, de erőt vesznek magukon, mert túl nagy macera lenne nemet mondani. Különben is csak két másodperc, nem igaz?, és utána túlvagyunk rajta, el is felejthetjük az egészet, majd egy alkalmas pillanatban kilopózunk a mosdóba és a papírtörlővel ledörgöljük a sok nyálat az arcunkról.

gif

Vagy próbáljam megelőzni?

Menjek házibuliba “kösz, nem kérek puszit” jelvénnyel a galléromon? (Kapcsolódó small talk témák: társadalmi konvenciók, családi szokások lásd mint fent, továbbá én csináltattam-e a jelvényt, illetve miért nem írom ki angolul is.) Füllentsek minden alkalommal megfázást? (Small talk: szénanátha, nyálkahártya-gyulladás, orrcseppfüggőség, sorbanállás a háziorvosnál.) Fátyolozzam le magam? (Small talk: te gyászolsz?, amiről elég hamar kiderülne, hogy nem is small talk téma, így rövid úton áttérnénk arra, hogy hallottad, hogy Dániában betiltották burkaviselést?) Kenjek magamra vastagon sötétbíborszínű rúzst? Előzzem meg az egészet azzal, hogy határozottan feléjük nyújtom a kezem? Sajnos az utóbbi kettőt próbáltam már és nem működik. A rúzs nem zavarja őket, az sokkal inkább, hogy ha nem tudom elkerülni a puszival köszönést, akkor a levegőbe cuppantok (rúzzsal vagy anélkül), vagyis mindennek tetejébe még csalok is, és többnyire le is bukom. A kézfogástól egyszerűen leblokkolnak. Egy nőnek, akinek korábban már bemutatkoztunk, így köszönni? Mi vaaaan? Teljes káosz.

gif

Pedig a kézfogást még kedvelem is,

...úgy is mint kevésbé intim üdvözlési formát; ha rajtam múlna, ezt tenném univerzális társadalmi konvencióvá. A kézfogás jó dolog, ősidők óta kifejezi, hogy „békével jöttem”, a nők eszköztárába valamilyen okból mégsem került át a lovaglóüléssel és a nadrágviseléssel egy időben. Nem értem.

A legszomorúbb rész az, amikor újra találkozom azzal, akivel már korábban végigtáncoltam a visszautasítás, magyarázkodás, small talk trilógiát, és – mint a fentiekből kiderül –, ötből négy esetben kezdhetem elölről. Igaz, ilyenkor a magyarázkodás és a small talk fázisát átveszi a bűntudat. Szerencsétlen barátnőm barátja vagy külföldön élő ismerős rosszul érzi magát, hiszen egyszer már megtanulta, csak elfelejtette. Néha a dac lép a bűntudat helyébe. Mi az, hogy nem szeret puszit adni?! Ez a szokás, így kell köszönni, punktum. Az is lehet, hogy nem tanulta meg rendesen, hogy kell! Majd én megmutatom!

Még szerencse, hogy csak két másodperc az egész, utána túlvan rajta az ember, el lehet felejteni.

Ti hogy csináljátok? Pusziltok vagy nem?
puszival köszönök
csak a közeli családtagjaimnak és barátaimnak adok puszit
kézfogással köszönök
sehogy sem köszönök
Megosztom az eredményt
Tovább olvasok
Mi köze a strandnak a swinger klubhoz?

Akárhogy is: nyáron kirakatba kerülünk. És ha szabadságra megyünk, megkísért a szabadosság is.

Hizlal az alvás előtti képernyőzés. Itt a bizonyíték

Mindannyiunkkal előfordul, hogy elalszunk a tévé előtt vagy az ágyban nyomkodjuk a telefont, de aki fogyni szeretne, annak sajnos le kell szoknia róla.

Napi horoszkóp július 18.: a Bikák vitás kérdésben foglalnak állást, az Ikrek a függetlenségükért harcolnak

Mára is izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Home made zabpelyhes kencék, a száraz bőr megmentői

Igen, csupa rost, a 21. század szuperélelmiszere, minden reggelibe vagy desszertbe mehet belőle egy kicsi, de most koncentráljunk arra, hogy a száraz, viszkető bőr ellen ez az egyik legjobb nyugtató csodafegyver.

A nő, aki minden szerelméhez kaméleonként kezdett hasonlítani

Judit első ránézésre átlagos huszonéves nő: a korának megfelelő divat szerint öltözködik, és kevés pénzből is sikerül a legtöbbet kihoznia a ruhatárából, amelyet három-négy turiból szokott negyedévente feltölteni. A saját maga értékrendje szerint nem gyakran váltogatja a partnereit, de átlagosan egy pasi mellett úgy fél évet képes kibírni.

Hét híres anyuka, aki jól visszaszólt a trolloknak

Tettek már megjegyzést az utcán, amiért állítólag rosszul kötötted be a gyereket az ülésébe vagy a padon szoptattál? Akkor most képzeld el mindezt a reflektorfényben.

A fürdőruhád fazonján könnyebb alakítanod, mint a tesalkatodon

Testalkattól függ, ki milyen adottságát szeretné takargatni vagy kiemelni a strandon. Következzen némi fürdőruha kisokos,a legkülönbözőbb testtípusoknak fazonokat ajánlva, az Instagramról szemezgetve.

Az Interpol lecsapott az illegális vadkereskedőkre, 600 embert tartóztattak le

Tűzgolyó hadművelet… nem, most épp nem egy James Bond-filmről beszélünk, hanem az Interpol valaha volt legnagyobb összehangolt akciójáról, amely vadon élő állatok illegális kereskedelmével foglalkozó bűnözőkre irányul.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Vesd bele magad a nyárba és fizess elő 40% kedvezménnyel 1185 Ft-ért!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem