Folyton puskázik a gyerekem, és szerintem nincs ezzel semmi baj

kéz,jegyzet,ír,füzet,papírlap,toll,íróasztal
Forrás: unsplash.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

S

Szeptembertől mást sem hallok a fiamtól, minthogy puskát gyárt vagy puskázik órán. Úgy gondolom, teljesen igaza van

Na jó, bevallom, eleinte kicsit zavart a dolog. Elvégre a fiam általánosban végig kitűnő volt, nulladik évben megcsinálta az angol középfokú nyelvvizsgát, ehhez képest visszaesésnek tűnt, hogy az első olyan gimis évében, amikor újra minden tantárgy szerepel az órarendjében, folyton ehhez folyamodik. Nem az bántott, hogy átveri a tanárokat, hanem hogy nem tanul meg dolgokat. Elvégre azokat magának tanulja, későbbi hasznosításra.

Tényleg segédeszköz

Aztán persze, ahogy egyre újabb és újabb manőveréről számolt be, rájöttem, hogy nincs miért aggódnom. Például azután, hogy azt mondta: „Ma a dolgozat végén jöttem rá, hogy puska nélkül is meg tudtam írni az egészet." Vagyis amíg megírta a puskát, meg is tanulta az anyagot, akkor meg mi a baj ezzel? Nekem is az segített diákkoromban, ha rendszerbe foglalva kijegyzeteltem a tananyagot (akár puskának megírva is). A mai napig segít megjegyezni banális dolgokat is, ha leírom őket. Ezért jegyzetelek kis noteszbe szülőin, sajtótájékoztatón, munkahelyi értekezleten – lehet, hogy soha többet bele sem nézek abba a jegyzetbe, az írással csak rögzítem a memóriámban a hallottakat (legalábbis próbálom).

Használni is tudni kell

És ha nem is jegyzett meg mindent? A puskázás másfajta tudást is próbára tesz, nemcsak a tárgyit. Tudni kell azt is, hol keresse a puskában azt, amit a dolgozatban kérdeznek. Van olyan gyerek, aki puskázással is legfeljebb hármast ír, mert annyira nem érti az anyagot, hogy segédeszközzel sem tud jobb eredményt összehozni. Aki jól tudja használni a puskát, az valószínűleg nem teljesen elveszett a tananyagban.

Miért is kell ez?

Az sem mindegy, hogy mi motiválja a puskázásra. A fiam például rendkívül pragmatikus módon dönt. Egyszer az egyik tesója nyafogott neki, hogy mennyi tanulnivalója van másnapra a sok dolgozatra és felelésre, mire ő felvázolta neki a stratégiát: „A németet tanuld meg rendesen, mert annak az életben is hasznát veszed. Töriből tanulj, mert abból dogát írtok. Kémiából meg írj puskát, ha nincs annyi időd, hogy mindent megtanulj. Én is így csinálom." És persze, hogy nincs annyi ideje, egyiküknek sem. Ha egy magyar gimnazista annyit tanulna, amennyit a tanárai és a tanterv készítői elvárnak tőle, akkor talán aludni sem érne rá. Ha neki a puskázás a stratégiája arra, hogy megvédje magát az oktatási rendszer lehetetlenségeitől, hát legyen. Az öccse inkább azt választja, hogy kérdezzük ki mi a tananyagból (enyém a német, az irodalom és a biosz, a férjemé a töri, a földrajz és kémia). Én ezt is pártolom, mert a jegyein látom, mennyit segít ez neki, szeretem hallgatni, amikor verset mond, én is gyakorolom a német névelőket és az igék múlt idejét, és jobban képbe kerülök azzal kapcsolatban, hogy mit is tanulnak. (Például látom, hogy nemcsak felesleges és azonnal felejthető dolgokat, hanem igenis vannak azért a tananyagnak gyakorlatias és a való életben jól hasznosítható részei. Nyomokban persze. Egy kamasz pedig ezekkel szemben is ugyanolyan elutasító tud lenni, mint bármi mással.) És amíg 4,5 az átlaga, addig a harmadik gyerekemet sem piszkálom, aki csak a házi feladatot írja meg, de szinte soha nem tanul. Rájuk bízom, hogy milyen módszerrel, hogyan tanulnak – elvégre mindegyik elég idős már ahhoz, hogy érezze, mi válik be neki a legjobban.

Olvasd el ezt is!

Éljen vele

És persze az is kérdés, hogy tudja-e használni a puskát – talál-e neki megfelelő helyet, tudja-e feltűnés nélkül használni vagy kiszúrja a tanár. (Én például még ha írtam is puskát, ritkán használtam, mert messziről lerítt rólam, ha tilosban jártam, azonnal feltűnhetett bárkinek.) Az sem érdekel, ha lebukik – az ő döntése volt, hogy ehhez az eszközhöz folyamodik, birkózzon meg a következményeivel. Ha ezért rossz jegy jár, hát legyen úgy. A jegy elmúlik, a tudás és az élettapasztalat az, ami megmarad.


Nézd meg ezt a galériát is:

Nézd meg a galériánkat> 5 kép
5 trükk tanuláshoz, amit minden hallgatónak ismerni kell!
Tovább olvasok
A mozgásszervi betegségek komplex gyógyítása

Szinte mindenki megtapasztalja életének valamelyik szakaszában, vagy akár hosszú távon is a nyakfájás, hátfájás, derékfájás, térd vagy csípőfájdalom, illetve a különböző sportolással összefüggő mozgásszervi fájdalmak (pl. teniszkönyök, golfkönyök) kínjait.

Otthonunk védelme biztonsági ajtóval

Otthonunk, családunk és értékeink védelme elsődleges az életünkben. Szeretnénk ezt a nyugalmat és biztonságot akkor is érezni, ha lakásunkban tartózkodunk és akkor is, ha távol járunk lakóhelyünktől.

Kérdések, amiket fel kell tenned a karrierváltáshoz

És csak az őszinte válaszok segítenek.

Stresszesen, de létezem!

A boldogság, kiegyensúlyozottság csak a stressz és a szorongás felszámolásával lehet teljes. Ahány stresszes ember, annyiféle stresszkezelési módszer létezik; van, aki a testmozgásra, míg mások a relaxációs gyakorlatokra esküdnek.

Napi horoszkóp szeptember 17.: az Ikrek az őszinte utat választják, a Halak lejjebb adnak a terheikből

A mai napra is izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Hét felület az otthonodban, amit soha ne tisztíts ecettel

Dicséretes, hogy ma már egyre többen takarítanak olyan természetes szerekkel, mint az ecet. A baj csak az, hogy nem minden felületre használható.

Színészek, akik egy szerep emlékére tetováltattak

Egy tetoválás örökké tart. Nem lehet csak úgy letörölni vagy visszacsinálni. Így van ez bizonyos filmszerepekkel is. Van akit ez zavar, más színészek viszont mindent megtesznek, hogy soha ne felejtsenek el egy-egy szerepet. Akár tetováltatnak is magukra az emlékére.

Híres emberek, akiket egy rajongójuk ölt meg

A sztárok iránti rajongás egyeseknél beteges fanatizmushoz vezet, ami féltékenységet, haragot vagy épp tévképzeteket vált ki az adott személyből. Sajnos az sem ritka, hogy egy rajongó annyira kifordul magából, hogy végez imádott ikonjával.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem