Teszteltük és működik: Túlélő kupon karantén idejére

koronavírus, kimerültség, karantén Forrás: Getty Images
Szaggasd darabkákra a kupont, ami pontosan erre való; listázd a dolgokat, amiket most végképp nyugodtan elengedhetsz. Tartsd össze humorral és kreatív ötletekkel a koronavírus járványtól agyonnyomott mindennapjaitokat, egy magyar pszichológus által összeállított füzetecske segítségével. A „túlélési” segédlet olyan tippeket, trükköket gyűjt össze, amellyel a karantén napokat elviselhetőbbé, élhetőbbé tudod varázsolni, akár már holnaptól.

Jól esett ízeire tépnem az Elegem van kupont! Nem az évszázad tette, hogyne. Nekem mégis egy nagy lépés; a be- és felismerés útján. Elfogadni, hogy igenis az is rendben van, ha úgy érzem, nem kell mindig mindent mosolyogva kibírni. Nem kell mindig „jól viselkedni”, minden áron mindent megcsinálni, mindenkivel nyájaskodni, az elsősorban a magam által önmagam és a családommal szemben támasztott maximalizmusnak megfelelni.

Nem ment könnyen, mert hiába van odaírva, hogy tépd össze, én azért háromszor is meggondoltam, hogy most akkor tényleg ezt csináljam? Azért cipeltem be a gépemet a férjem itthoni „irodájába” – értsd: a hálószobánkban egy asztal, székkel, nyomtatóval - hogy a papírlapot aztán szétvágjam és összetépjem? Mit segíthet rajtam egy papírfecni?

Meglepően sokat. Igenis számít. Mert ami sok az sok(k); itt állunk olyan évnek a végén, ami soha nem látott módon forgatta föl mindannyiunk életét a koronavírus járványnak köszönhetően. Végtére is tavasz óta húzzuk az igát, irgalmatlan tempóban. A kényszerű változások okozta stressz, mondjuk csak ki őszintén, rányomta a bélyegét a mindennapjainkra; kinek erősebben, kinek kevésbé.

„Magyarországon még mindig kifejezetten kínos segítséget kérni. A COVID időszak viszont akkora változást kényszerít ránk, ami komoly teher, már-már az elviselhetőség határát súrolja. Ez egy olyan élethelyzet, amiben mindenki rászorul valamilyen mértékű segítségre; a kérdés csak az, hogy mikor, és milyen mértékben”
mondja Győri Ildikó.

A pszichológus ennek ellensúlyozására készítette el Vírus miatt összezárva – így hozd ki a legtöbbet belőle! címet kapott kiadványát. A füzetke használható, gyakorlatias ötletekkel szeretné segíteni a home office-ban ragadt szülők, a digitális távoktatásban "lebegő" gyerekek; mindannyiunk nehézkes mindennapjait.

„Rengeteg olyan része kiesett az életünknek, amelyre előtte ráhatásunk volt, amiről előtte szabadon dönthettünk. Sokaknak egyetlen dolog maradt, amit kontrollálni tudnak, aminek a szervezésére még ráhatásuk van, az adott napi tevékenységük” – mondja a pszichológus, aki segédanyagában olyan tippeket, trükköket, tervezőket gyűjtött össze, amelyek a kényszerű összezártságot élhetőbbé tehetik. A megvalósításuk ráadásul nem igényel semmilyen extra anyagi befektetést. Minden ötlet mögött kreatív kártyákat, kuponokat találsz, amiket kinyomtatva akár azonnal használhatsz is.

Ezek egyike a fentebb már említett, letesztelt „Elegem van!” kupon, vagy például a „Karantén Speciál – azaz mit engedek el a saját maximalizmusomból?” lista. Utóbbit akár hetente frissítheted is. Rólam szinte azonnal levett egy kisebb nyomást, hogy felírtam rá egy-két dolgot, el is határoztam, hogy egy hűtőmágnessel szépen, szem-magasságba kifüggesztem.

A kis füzetben nem csak nekünk felnőtteknek szóló „segédanyagok” vannak; találsz benne olyanokat is, amiket a gyereked válthat be, ha úgy érzi, szüksége van rá. Ilyen például a „Rád figyelek szünet” és a „Szeretet szünet”; amit, ha felmutat a kicsi, nem rázhatod le egy huszadik „Mindjárt megyek!” felkiáltással.

Ahhoz, hogy „bezárva” is jól érezzük magunkat, a munkát is ellássuk, a gyerekkel is annyit foglalkozzunk, ami neki elég, változtatnunk kell az eddig megszokott napi szokásainkon – mondja a szakember. Mondani persze könnyű, elkezdeni nehéz. Vagy annyira mégsem? Elő azokkal a kuponokkal

A Galériából pedig megtudhatod, mely csillagjegyek szülöttei viselik extra nehezen a bezártságot