Hogyan hat a búcsú-ágybabújás a kapcsolat lezárására?

kéz,nő,haj,paplan,ágy Forrás: Getty Images
Egy utolsó szex az exszel – bármilyen romantikusnak is tűnhet, nem biztos, hogy jóra vezet. Sőt...

Amikor a párod szájából meghallod azt a mondatot, hogy “Beszélnünk kell…”, akkor már sejtheted, hogy ezek után nem számíthatsz semmi jóra. Még ha oka is van a szakításra, a lelked mélyén akkor sem érted, miért történik így. A legszívesebben faképnél hagynád, ugyanakkor olyan jó lenne még egyszer utoljára a karjaidban tartani. Mi lehet szexibb annál, amit nem kaphatsz meg? Tehát szakítós szexet javasolsz. Tulajdonképpen mi vesztenivalód lehet, és valószínűleg fantasztikus lesz.

De azért ne olyan gyorsan! Lehet, hogy a szakítós szex látszólag nem nagy ügy, de biztos, hogy jó ötlet? Valószínűleg nem annyira – állítják a pszichológusok. Ők úgy fogalmaznak, hogy ilyenkor nem kiegyensúlyozottak az erőviszonyok egy kapcsolatban. A gyengébb félnek összetört a szíve, és vissza akarná csinálni az egészet, míg az, aki szakított, nem vágyik erre, viszont magát a szexet nagyon is szeretné. A romantikus kapcsolatok függőséget okoznak, úgyhogy ha egy ilyen kapcsolat megszakad, természetes reakció rá a megszállottság, a vágyakozás és a fájdalom.

Oké, de mindez miért késztet mégis arra, hogy akard azt a búcsúszexet?

Ha a szakítás vesztes oldalán állsz, akkor valószínűleg arra gondolsz, hogy ezzel talán életben tarthatod a kapcsolatotokat, és titokban (vagy nem annyira titokban) reménykedsz, hogy esetleg visszaszerezheted az exed figyelmét. (Spoiler: nem fogod.) De legalább a túláradó érzelmi fájdalmat és a vágyakozást ideiglenesen kielégíted, amikor az exeddel vagy.

Ez lehet a fő ok, hogy az exek nem tudják elengedni egymást, de persze még van egy sor más ok is. Nyilván az is közrejátszik, hogy még mindig nagyon is kötődtök egymáshoz, ez jó érzés egy ilyen magányt hozó és fájdalmas változás közepette, és természetesen jólesik. Önmagában az, hogy szakítottatok, nem jelenti azt, hogy az érzéseid vagy a vonzalmad el is tűnik egy éjszaka alatt.

Segíthet bárkinek a búcsúszex a lezárásban?

Az egyszeri búcsúszex lehet, hogy segít, akkor, ha rosszul sikerül és megerősít abban, hogy elmúlt a csillogás. Ellenkező esetben viszont a kockázat általában nagyobb, mint a nyereség. Ez különösen igaz a nőkre, akiknek szexuális, érzelmi és kötődésbeli igényeik jóval szorosabban összefüggenek, mint a férfiak ugyanilyen szükségletei.

Theát ha tényleg le akarod zárni a kapcsolatot, akkor egyszerűen csukd be a hálószoba ajtaját magad mögött. Valószínűleg szorongani fogsz és rosszkedvű leszel, ha megteszed, mert a veszteség nagyon is valóságos, de amit érzel, az a kendőzetlen igazság. A kapcsolatnak vége. Ráadásul jobb a te feltételeiddel véget vetni neki, mint folytatni a szexet olyasvalakivel, aki már nem akarja veled folytatni a kapcsolatot.

Tehát a búcsúszex neked mindig rossz?

Az attól függ. Az esetek többségében ez valóban rossz ötlet. Nyilván átmenetileg jobban fogod érezni magadat, de utána mindig sokkal rosszabb lesz. A szex közben felszabadult hormonok megtéveszthetnek, mert a kötődésre, izgalomra asszociálsz tőlük.

A búcsúszex arról híres, hogy szupererotikus, de közben meg több kérdésed lesz utána, mint válaszod. Hirtelen azon kapod magad, hogy gondolkodsz, vannak-e még érzéseid az exed iránt, még ha biztos is vagy a szakításban.

A búcsúszex nemcsak összezavar, de fájdalmasabbá is teszi és lassítja a gyógyulási folyamatokat, és még szégyenkezhetsz is amiatt, hogy az exed csak kihasznál téged. És ez már akkor is így van, ha csak egyszer szexeltek. Ha huzamosabb ideig csináljátok, csapdába eshetsz, és egyszerűen nem tudsz szabadulni a fizikai és az emocionális hurokból hónapokig, sőt, akár évekig sem! De tekintet nélkül arra, hogy meddig tart, semmiképp nem segít neked a továbblépésben. Tulajdonképpen az egyetlen előnye a búcsúszexnek az, hogy mindig rémesen érzed magad tőle, és ez végül rákényszerít arra, hogy észrevedd: a szex az exszel egyszerűen mérgező és véget kell vetni neki.

Mit tegyél, ha már megtörtént a búcsúszex?

Hoppá… de azért ez nem a világvége. Mindenképpen tudatosítsd magadban, hogy a búcsúszex átmeneti érzelmi kötelék, ami a valódi kapcsolat illúzióját kelti, de igazából csak megsebez téged.

Szakíts meg minden kontaktust vele legalább 90 napra, hogy csak magadra koncentrálhass. Tűzz ki hosszabb távú célokat. Attól függően, hogy milyen intenzív a kommunikáció köztetek, értésére adhatod az exednek, hogy neked most arra van szükséged, hogy távolságot tarts, hogy kigyógyulj belőle. Ha majd úgy érzed, jelentkezel. Ez segít neked abban, hogy keresztülmehess a szakítás gyászának egyes fázisain: a szorongáson, a dühön, a depresszión és végül az elfogadáson. Ha kapcsolatban maradsz az exszel, benne maradsz a purgatóriumban: egy olyan emberhez kötődsz, aki nem akar kapcsolatot veled. Nemcsak megakadályoz téged abban, hogy továbblépj, de az önértékelésedet is csorbítja, ami viszont a jövőbeli kapcsolataidra lesz majd negatív hatással.

Végül: ha a fizikai intimitást arra használod, hogy visszkerül az exed szívébe, akkor jobb ha tudod, hogy csak a nadrágjába fogsz így visszakerülni. Talán ésszerűbb beruházni egy új vibrátorba...

Mindenesetre nem árt, ha a következő kapcsolatnak némi elméleti tudással felvértezve vágsz neki.