JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

"Sosem késő váltani, ha valahol nem érzed jól magad!" A karrierista dögtől az eltartott családanyáig

Borítókép: "Sosem késő váltani, ha valahol nem érzed jól magad!" A karrierista dögtől az eltartott családanyáig
Ha egy nő karriert épít, karrierista dög, ha „csak” családanya, akkor meg eltartatja magát. De hogy is van ez pontosan velünk, nőkkel? Milyen jellegzetes életszakaszokon megyünk keresztül, mire elérjük a negyvenes éveinket? Joó Zsuzsa life coach, tréner és karriertanácsadó szakemberrel többek között arról beszélgettünk, mire vágyunk, mi, nők és milyen akadályokkal kell megküzdenünk, mire megtaláljuk a helyünket és önmagunkat (és ezt végre fel is merjük vállalni).

„Hiszem, hogy sosem késő váltani, ha valahol nem érzed jól magad. Én most, 45 évesen érzem először, mekkora öröm, hogy azt csinálom, amit szeretek.”- mondta egy interjúban Iványi Orsolya, az egyik kedvenc bloggerem, aki a biztos megélhetését, marketingkommunikációs cégét hagyta maga mögött azért, hogy 42 évesen megismert párját követve Toszkánába költözzön, és ott újradefiniálja önmagát.

Mélyen egyetértek a kijelentésével, miszerint „Nem használom „a kor csak egy szám” vagy „az 50 az új 30” frázisokat. Én azt gondolom, hogy a 40 az 40, és az 50 az 50. Nem jó elbújni a szám mögé, ki kell mondani és büszkének kell lenni rá, öregedni ugyanis kiváltság, mert rengeteg élmény, megtapasztalás és tanulás rejlik benne.”

De mivel találkozunk, mi nők, mire elérjük a negyvenes éveinket? Sztereotípiákkal, elvárásokkal, megfelelni vágyással, súlyos belső válsággal, ha a család helyett inkább a karrierünkre helyeznénk a hangsúlyt, a dilemmával, mikor vállaljunk gyermeket, tűrjük-e a nemi megkülönböztetést, a láthatatlan munkát és az üvegplafont? Ezek a kérdések így vagy úgy szinte mindannyiunk életében felbukkannak.

Milyen szakaszokra bontható jellemzően a nők élete? Milyen életfeladatokkal, kihívásokkal kell az egyes életszakaszokban megbirkóznunk?

Lehetséges-e egyensúlyba hozni a női mivoltunkkal járó életfeladatunkat, az anyaságot a karrierrel és az önmegvalósítással?

Ha kíváncsiak vagytok a beszélgetésre, NÉZZÉTEK MEG A VIDEÓT!

Ilyen egy női élet egy karikaturista szemével: