Miért tesz jót neked, ha rosszat álmodsz?

rossz álmok,alvás Forrás: Getty Images
A kutatók szerint egy rossz éjszaka hozzájárulhat ahhoz, hogy sokkal jobb legyen a következő napod.

Egy kutatás kiderítette, hogy ha éjjel rosszat álmodsz, az felkészít arra, hogy napközben bátrabban nézz szembe az ijesztő helyzetekkel. A Genfi Egyetem szakértői egy vizsgálat során megállapították, hogy a kísérlet azon résztvevői, akiknek ijesztő álmaik voltak, sokkal hatékonyabban birkóztak meg a félelmet előidéző szituációkkal. A tudósok azt is vizsgálták, hogyan válaszol az agy a különféle álmokra.

A kutatók EEG-vizsgálat alkalmazásával megállapították, hogy az álmainkért az agyunk bizonyos területei felelősek. A vizsgálat résztvevőit emellett arra kértek, hogy alvásnaplóban vezessék, mikor milyen álmaik voltak és milyen érzéseket keltett ez bennük az éjszaka folyamán.

Az eredmények azt mutatták, hogy minél gyakrabban fordultak elő valakinél rossz álmok, annál jobban tudott másnap az agya reagálni az ijesztő körülményekre. A tudósok szerint az álmokat terápiáként is lehet alkalmazni a szorongás különféle fajtáira. “Az álmainkat felfoghatjuk úgy is, mint egy edzést a jövőbeli reakcióinkra, és akár a való élet veszélyeire és kihívásaira is felkészíthetnek” – mondta az egyik kutató a BBC-nek. A tudósok azonban azt is megállapították, hogy az egyszerű rossz álmokkal szemben a rettenetes rémálmok már nem segítenek minket napközben, hanem kimondottan rossz hatással vannak a közérzetünkre.

Ha az álmok helyett éppen az álmatlanság jelent számodra problémát, olvasd el tippjeinket a galériában: