Szellemkéz, erotománia: te hallottál ezekről a ritka és furcsa mentális betegségekről?

Borítókép: Szellemkéz, erotománia: te hallottál ezekről a ritka és furcsa mentális betegségekről? Forrás: pexels/Alexandro David
Manapság sok mentális betegség létezésével és tüneteivel vagyunk tisztában akár mi, laikusok is. Van azonban jó néhány olyan kórkép, amiről még nem hallottunk, és nagy valószínűséggel soha nem is találkozunk vele életünk során. Ezek a betegségek önmagukban általában nem fordulnak elő, inkább más zavarokkal társulnak. Íme, néhány példa.

Idegenkéz-szindróma

Az idegenkéz-szindróma vagy szellemkéz esetén az illető keze önálló életre kel, és „megy a saját feje után”, mintha nem tartozna senkihez. Az elnevezés Joseph Bogen amerikai neurofiziológustól származik, a betegek pedig gyakran meg is személyesítik a végtagjukat, így például szellemnek vagy idegen lénynek nevezik. Számon tartanak olyan bizarr eseteket is, amikor a kéz saját tulajdonosa torkának esett és fojtogatni kezdte.

De Clerambault-szindróma

A más néven erotomániának nevezett betegségben szenvedők azt hiszik, hogy valaki – általában egy híres ember – halálosan szerelmes beléjük, és minden tette valójában egyedül nekik szól. Úgy érzik, hogy köztük és a híresség közt rejtett kommunikáció alakul ki, ami táplálja a megszállottságukat.

Forrás: Pexels/Joyce Dias

Quasimodo-szindróma

A Quasimodo-szindróma esetén az emberi agy egy kis testi hibából csinál elefántot: az önmagukat rútnak képzelő betegek képesek órákig nézegetni magukat a tükörben, hogy előnyös pózokat találjanak maguknak. Nem szeretik a fotózást, félnek attól, hogy kinevetik őket, holott általában átlagos külsejű emberekről van szó.

Galériánkban további 5 furcsa mentális betegséget találsz!