Peller Mariann meglepő kijelentése mögé pszichológus is beállt: 5 évente tárgyaljuk újra a házasságunkat?

Borítókép: Peller Mariann meglepő kijelentése mögé pszichológus is beállt: 5 évente tárgyaljuk újra a házasságunkat? Forrás: Pixabay/snapitostudio
Megjelent egy interjú, melyben a közkedvelt műsorvezető, Peller Mariann olyan személyes hangvételű, és intim kijelentéseket tett, melyek felrobbantották az internetet. Mariann a házasság kötelékének látszólag a „holtodiglan” részével nem ért egyet. Pedig Mariann nem mondott butaságot, ahogyan azt a szakértő egy kisvideóban is kifejti.

Egy válás óriási veszteség egy pár, sokszor egy család életében. Felbontani egy közös életet hatalmas gyászmunka, nemcsak a pár, hanem az őket körülvevő emberi kapcsolatok számára is. Pedig a ma tömegesen felbomló párkapcsolatok sokszor megmenthetőek lennének, ha a pár előbb kezdene el tudatosan foglalkozni a kapcsolatával, ez látszik a párterapeuták székéből.

„Lehet, hogy ezért megköveztek, de az utóbbi időben azon töprengek, mennyivel jobb lenne, ha a házasságok nem örökre szólnának, hanem mondjuk ötévenként újratárgyalhatnánk őket. Hiszen ennyi idő alatt sokat változunk, fejlődünk, reagálunk az élet adta körülményekre…” – mondta az egyik magazinnak Mariann. Vig-Baló Emese pszichológus, coach, család- és párterapeuta jelölt szerint azonban Mariannt ezért nem szabad megkövezni.

„Én azt hiszem, értem, mire gondolhatott Mariann! A mai párkapcsolatok nagy számban azért törnek el, mert a megszokásnak köszönhetően idővel teljesen kivész a kapcsolatból az a jó minőségű energia, amivel felépítettük a kapcsolatunkat. Egy idő után már nem látjuk a másik ember értékeit, különlegességét, lényének ajándékát, sem azt, akivé változik mellettünk az évek folyamán.” – mondta a MESI.LIFE pszichológiai csatorna alapítója, aki Mariannról szóló kisvideójában kielemezte, hogy a változás egyértelműen emberi mivoltunk része, a hosszú távú párkapcsolatoknak pont az együtt változásra kell felkészülnie, és ehhez megoldást is javasol.

Forrás: Vig-Baló Emese

A megoldás a kommunikációban rejlik

A szakértő párkapcsolati coach azt mondja, hogy bizonyos időközönként újra kell rajzolni egy kapcsolat pszichológiai szerződését, s ebben a spiritualitással is régóta foglalkozó műsorvezetőnek igaza lehet.

„A nők egyébként is változékonyabbak, azok, akik valamilyen belső, önismereti munkát végeznek, még inkább. A szülővé válás szintén teljesen új fejezetet hoz a személyiségfejlődésünkben! Az én megoldásom a következő: egy dedikált heti reflektáló beszélgetés egy pár életében, amelyre fejben és lélekben is rendszeresen készülünk, konkrétan csodákat tehet, mert teret hoz létre számtalan párkapcsolati probléma megelőzéséhez és megoldásához. Mintha hétről-hétre »újraszerződnénk« egymással, hogy kinek mire van szüksége, és hogyan tud ez jó lenni mindkettőnknek!” – részletezte Vig-Baló Emese, aki hiszi, nem fogja megbánni, aki belekezd az általa felépített négy lépéses, komplex, reflektív folyamatba: heti rendszerességgel először az életmódunkat érdemes átbeszélni (házimunka, logisztika, időbeosztás), azután olyan kapcsolati tényezőket, amelyek meghatározzák az érzelmi közelséget, majd következő lépésben tartsunk tükröt egymás felé, miben alakulhatna a párunk. Utolsó lépésként pedig, fogalmazzunk meg kölcsönös kéréseket egymás felé, a kimondatlan elvárások felszámolásához.

Most költöznétek össze? Egy párkapcsolati tanácsadó 10 tippje következik!