„Azt tudjuk bevonzani, amit a tudattalanban lévő programjaink megengednek, mert azt tanultuk meg, az a saját történetünk.”

Borítókép:  „Azt tudjuk bevonzani, amit a tudattalanban lévő programjaink megengednek, mert azt tanultuk meg, az a saját történetünk.” Forrás: Getty Images/Rafa Elias
Biztosan veled is előfordult már, hogy kiabáltak veled. Azonban elgondolkodtál már azon, hogy ez azért fordulhat elő, mert neked van “szükséged” a kiabálásra? Ha ezen most nagyon felháborodsz, valószínűleg rátapintottam valamire, és ezt te is nagyon jól tudod! Elmagyarázom, hogyan működnek ezek a dolgok, milyen összefüggések működnek a háttérben.

Mindig kiabálnak veled? Lehet, hogy gyermekként ebben nőttél fel, ezt láttad a szüleidtől, és azt tanultad meg, hogy a kiabálással lehet célt érni. Ez az a bizonyos történet, ami a saját történeted, amit a tudattalanod programként tárol.

Vegyünk egy másik példát. Tételezzük fel, hogy nem tisztel, nem becsül a partnered. Lehet, hogy azért áll így hozzád, mert az a történeted, hogy nem vagy elég jó, nem vagy elég szép, nem vagy elég szerethető. “Akkor játszhatsz, ha megtanulod a leckét!” “Akkor kapsz csokit, ha abbahagyod a hisztit!” “Akkor ölellek meg, ha jól viselkedsz!” Ismerős? Ezekben az esetekben feltételekhez kötött a jutalmazás, a szeretet, vagy a vágyott cél elérése, azaz nem vagyunk eléggé szerethetőek, ha önmagunkat adjuk. Ilyen és ehhez hasonló programok futnak a tudattalanban, és ezek a programok határozzák meg a jelenlegi partnerünket is.

Ha olyan program fut bennünk, hogy félnünk szükséges, akkor olyan partnert vonzunk be, akitől félni tudunk. Ha olyan a történetünk, hogy nem kaphatjuk meg azt, amire vágyunk, akkor olyan férfit fogunk kergetni, akinek nem kellünk. Ha olyan program fut bennünk, hogy hermetikusan lezárjuk magunkat, akkor a férfi kemény határokat fog szabni. Ha az a történetünk, nem lehet mellettünk elköteleződni, akkor a férfi csak játszadozni fog velünk.

Azt tudjuk bevonzani, amit a tudattalanban lévő programjaink megengednek, mert azt tanultuk meg, az a saját történetünk.

Ugyanúgy gondolkodunk, mint amit gyerekként a szüleinktől, a környezetünktől megtanultunk. Ez alapján éljük az életünket, ez alapján választunk párt, hogy a saját tudattalanunkban lévő történetünket éljük. Éppen ezért a kapcsolatunkat arra alapozva választjuk meg, ahogy gondolkodunk magunkról, és az önbecsülésünk is ezen alapul.

De ha a gondolkodásunkkal és a tudattalannal tudjuk ezt a folyamatot bekapcsolni, akkor lényegében a gondolkodásmódunkkal, a gondolatainkkal és a tudattalanba táplált új programokkal az új, a boldogsághoz vezető folyamatot is képesek vagyunk elindítani.

Ha úgy döntünk, hogy ezen változtatunk, készüljünk fel arra, hogy ez nem lesz egyszerű és kellemes, mert hiszen egy ismeretlen, új rendszerbe lépünk, amihez türelemre és kitartásra van szükség. Ha azonban vállaljuk a kockázatot, akkor elérhetjük a kívánt változásokat, hiszen más rendszeren belül oldjuk meg a problémát, mint amiben keletkezett és ezzel elkezdhetünk egy új valóságot is teremteni.

Tehát ahhoz, hogy változást érhessünk el, abba kell hagynunk azoknak a régi mintáknak a működtetését, amelyek akadályozták a boldogulásunkat és nyitottnak szükséges lenni az újra, az eddig ismeretlenre, az újfajta gondolkodásmódra, az új eszközökre, és egy újfajta kommunikációra is. Így egy új Énnel tudjuk megkezdeni a változást.

Hogyan kezdheted el ezt a változást? Olvasd el a 99% Légy az egyetlen! című könyvem, vagy gyere el a következő 99% Nőiesség Alaptanfolyamra!

Tari Valéria párkapcsolati tanácsadó írásait, gondolatait minden szerdán olvashatod itt, az ÉvaMagazin.hu-n!

Ezen kívül itt találkozhatsz még vele:

https://99szazalek.blog/

Melyek azok a rossz minták, beidegződések, amelyek megakadályozzák, hogy boldog lehess a párkapcsolatodban? Olvasd el a galériában!