Az a helyzet, hogy tényleg megcsúnyít az idegesség

álarc,maszk,karnevál,arc,ránc Forrás: Pexels
Mintha nem lenne elég, hogy a stressz és a szorongás kikezdi a mentális egészségedet, még a külsődet is előnytelenül befolyásolja – ez már tudományos tény.

A testsúlyod, a hajad és a bőröd mind megsínylik, amikor kezdenek a gondjaid maguk alá temetni. Bizonyára tükörbe sem kell pillantanod, hogy mindezt megállapítsd – pedig ha megtennéd, azt is láthatnád az arcodra írva, hogy a stressz a tudatküszüb alatt is árt a külsődnek, méghozzá úgy, hogy kevésbé vonzóvá teszi.

A kutatások rég kimutatták, hogy a stressz súlygyarapodáshoz vezet – ezt mindenki jól tudja, aki befal egy sajtburgert, mert túlságosan el van havazva ahhoz, hogy spenótos smoothie-t keverjen ki magának. De az egyre növekvő feneked nem egy stresszes hét vagy egyetlen mekis kilengés következménye. Hosszú évek eredménye, amelyek alatt a stressz alaposan feldúlta a hormonjaidat, az étvágyadat és a tested zsírraktárait.

A tanulmányok azt mutatták ki, hogy a stressz közvetve vezet hízáshoz. A szorongás arra kényszeríti a szervezeted, hogy kortizol nevű stresszhormont termeljen, ennek hatására pedig a magas cukortartalmú és magas zsírtartalmú ételeket kívánod meg.

Amikor stresszelsz, a zsíros ételek dopamint szabadítanak fel a testedben – egy kicsit olyan, mintha heroinoznál, csak tű helyett sült krumplival tennéd. A függőség viszont ugyanúgy kialakul: feszült vagy, vigasztaló étellel kényezteted magad, ami tényleg vigasztal, így addig eszed, amíg a szorongásod sült csirkébe nem fojtottad. Ami még rosszabb, a stressz a tested zsírraktárait is feltölti, persze a legelőnytelenebb helyeken: először a hasadon alakulnak ki a hurkák.

A szorongásról sajnos a hajunk is árulkodik. Egy kutatás szerint a nagyfokú stressznek kitett nőknek 11-szer nagyobb az esélyük a fokozott hajhullásra, mint azoknak, akik nyugisabb életet élnek. A szorongás korai őszüléshez is vezethet – akár már 30 éves kor előtt is, úgyhogy erre gondolj, amikor valaki legközelebb alaposan felidegesít.

Ám a stressz a bőrünkhöz a legkíméletlenebb: ráncolod miatta a homlokod és beharapod az ajkad (ami elkerülhetetlenül ráncok kialakulásához vezet), rágod a körmöd vagy birizgálod a bőröd – mindezt sokszor úgy, hogy észre sem veszed. A stressz az aknét is súlyosbítja, lelassítja a bőr sejtmegújulási folyamatait, így szabad az út az öregedés korai jelei előtt.

Ám a külső rombolásnál sokkal rosszabb az, amit a stressz a kisugárzásoddal tesz. Egy kutatás szerint a nagyobb mennyiségű kortizol ugyanis kevésbé vonzóvá teszi a nőket a férfiak szemében. A sok magasabb kortizolszint azt a látszatot kelti a férfiak szemében, hogy kevésbé termékeny vagy. Márpedig ösztönösen ahhoz a partnerhez vonzódunk leginkább, akitől ebben a tekintetben sokat remélhetünk – még ha nem is szeretnél gyereket, akkor is ahhoz a férfihoz vonzódsz, akitől a legegészségesebb kisbabát remélhetnéd. És ez fordítva is így működik.

Úgyhogy ne hagyd magad, tegyél meg minden tőled telhetőt a stressz és a szorongás alattomos hatásai ellen!