Hogy bírták az otthonlétet? Férfiak vallottak a home office-ról

Borítókép: Hogy bírták az otthonlétet? Férfiak vallottak a home office-ról
Sokat írtunk már arról, hogy a nőket, anyákat milyen új kihívások elé állította az élet a pandémiás időszakban. Arról viszont még egyszer sem esett szó, hogy a férfiak, akik most töltöttek először otthon, igazán hosszabb időt -és még nincs is vége- hogyan élték meg az otthonléttel járó új élethelyzetet.

Március elején hirtelen az egész ország otthon ragadt. A koronavírus alapjaiban változtatta meg az életet és általa egy új időszak vette kezdetét. A dolgozó lakosságnak válogatás nélkül a homeoffice-ra kellett berendezkednie. A férfiak számára viszont a 2020-as év 'kényszer' otthonléte egy viszonylag idegen terep volt. Lévén, hogy számukra a szülési szabadság nem adatik meg és kevesebbszer is vállalják be ők a gyes, gyed időszakát, most egy új helyzettel és másként megélt hétköznapokkal szembesültek. 10 hónap a megszokott munkakörülményektől távol, sok nehezítéssel, de számos pozitív felismeréssel- vallották a megkérdezettek többsége.

Nagy gondok mellett, apró örömök

Mini közvéleménykutatásom során olyan dolgozó férfiakat kérdeztem meg, akik között van apa és független férfi is. Ők azon szerencsések közé tartoznak, akik meg tudták tartani az állásukat, tudtak otthonról dolgozni, de akármennyire is igyekeztünk pozitív felismeréseket keresni a 2020-as évből, mindig visszakanyarodtunk az elmúlt időszak öles problémájához, a jelen időszak kiszámíthatatlanságához. Elsőszámú ön- és családfenntartókként kivétel nélkül napi/heti/havi szinten okozott számukra kisebb- nagyobb mértékű aggódást, a bizonytalanság. A jövő és a létbiztonságuk latolgatása nemszűnő téma volt számukra. Még a legbiztosabb pozíciókban dolgozók sem tudták teljesen elhesegetni annak gondolatát, hogy mi van akkor ha nem jó ívet mutatnak a munkahelyük hónapvégi eredményei, számai. Részesei voltak ők is annak a kollektív válságkezelésnek, mely az új élethelyzetre készítettem fel a céget. És csak remélni tudták, hogy az új felállásban még bőven akad nekik feladat. Tehát, nem volt egyszerű pozitív dolgokat találni az óévből, de lassan, a globális problémákon túl, egy csokorra való összejött.

Mik voltak férfiszemmel a 2020-as pandémiás időszak mindannapi apró örömei?

Megtalálod őket galériánkban.