Miért fog el a rendrakási vágy, amikor stresszes vagy?

rendrakás,stressz Forrás: Getty Images
Mértani pontossággal összehajtogatni minden pólót és szín szerint rendezve bepakolni őket a szekrénybe. Kirámolni a hűtőt és kidobálni mindent, aminek már kétes a szavatossága. Megkeresni az összes műanyagdoboz tetejét és alját, hogy összepárosítva tedd vissza őket a konyhaszekrénybe. Ezek közül bármelyik szinte felér egy terápiával, de vajon miért?

Már a harmadik hetét tapossuk a bezárkózásnak. Nem járunk ki, vagy ha mégis, nagyon keveset és a szociális távolságtartás szabályait betartva. Az iroda, az edzőterem, a kávézók és éttermek helyett a nappali-konyha tengelyére szűkült az élettér. Vágjuk a centit a négy fal között és közben folyamatosan takarítunk, pakolunk és rendet rakunk.

Egyrészt azért mert a mostani időszakban elengedhetetlenül fontos, hogy fertőtlenítsük a környezetünket, másrészt azért, mert az otthonlevés jó nagy kupival jár, harmadrészt pedig, mert van benne valami végtelenül megnyugtató.

Egy világjárványtól teljesen tehetetlennek érzi magát az ember, mindannyiunk számára teljesen ismeretlen helyzetet teremt, az ebből fakadó bizonytalanság pedig teljességgel elviselhetetlen. Ha pedig kicsúszni látszanak a kezünkből a dolgok, szeretünk olyan tevékenységek és rituálék felé fordulni, amik megnyugtatnak, ilyen a takarítás és a rendrakás.

Miért ennyire hatásos?

Az embernek természetéből adódóan szüksége van rendszerre és megszokottságra, pláne a kétes időkben. Ha fenyegetettséget észlel, amit nem biztos, hogy képes leküzdeni, bekapcsol a szorongás. A rendrakás ezzel szemben azt az érzetet kelti, hogy van kontrollunk a környezetünk felett, ezért az egyik legjobb módszer az aggodalom legyőzésére.

A folyamat közben látjuk a végcélt és pontosan tudjuk hogy érünk el oda. Ha elég nagy erőbedobással vetjük bele magunkat, a sűrű hajolgatás, súrolás vagy törölgetés mozgásnak sem utolsó, ami csökkenti a stresszhormonok kialakulását és endorfint termel, ezzel javítva a hangulatunkat. Arról nem is beszélve, hogy mikor sikeresen végeztél a lakás egy kipécézett sarkával, sokkal energikusabbnak érzed magad és motiváltabb vagy az élet egyéb területein is újra magahoz ragadni az irányítást.

Arra azonban érdemes figyelned, hogy ne ess át a ló túl oldalára. A takarítás és a rendrakás hasznos lépés ahhoz, hogy felszívd magad, ha viszont eszközként használod arra, hogy elkerüld hogy szembe nézz a problémákkal, többet ártasz, mint amennyit használsz!