Egyedülálló anyuka: „Mi lesz a gyerekemmel, ha én koronavírusos leszek?”

egyedülálló anyuka,koronavírus Forrás: Getty Images
Nem túl vidám téma, de beszélni kell róla. A Huffpost.com magazin szakértők segítségével összegyűjtötte, mik azok a legfontosabb tennivalók, amiket a koronavírus időszakában egy egyedülálló szülőnek érdemes végig gondolnia.

Mióta az Egyesült Államokba is betört a koronavírus, Neferteri Plessy-nek egyetlen dolog jár csak a fejében: mi lesz, ha ő is elkapja a betegséget és nem lesz képes gondoskodni a gyerekeiről? Neferteri egyedülálló anya, két általános iskolás gyerekkel.

„Anyaként mindig a gyerekeim az elsők. Két fiam van, az egyik 13 a másik 10 éves. A világjárvány kirobbanása óta nagyon sokat gondolkoztam. Mi lesz velük, ha én tudok mellettük lenni? Ki fogja gondjukat viselni? Hol fognak lakni? Miből fognak élni?”

Neferteri azt mondja, a koronavírus-járvány döbbentette rá, mennyire fontos, hogy neki és a gyerekeinek legyen egy jól szervezett támogató közege, és hogy bármennyire is nehéz, a fiai érdekében bizonyos óvintézkedéseket igenis meg kell, hogy tegyen.

Kétségtelen, hogy ez az időszak egy egyedülálló szülő számára különösen megterhelő lehet, a szakértők szerint viszont nagyban csökkentheti az anyukákra vagy apukákra háruló stressz, ha készítenek egy vészforgatókönyvet a baj esetére. Lássuk is, mit javasolnak a szakemberek.

egyedülálló anyuka,koronavírus
Forrás: Getty Images

Ha elkaptad a vírust, de szerencsére csak gyenge tüneteid vannak

Amennyiben felmerül a koronavírus gyanúja, viszont csak olyan enyhe tüneteid vannak, mint a kimerültség, száraz köhögés, hidegrázás, torokfájás, orrfolyás vagy éppen hasmenés, nyugodtan otthon maradhatsz és kikúrálhatód magad a házi karanténban.

„Hacsak a családban élő gyerekek nem asztmásak, vagy nem kapnak kemoterápiát, akkor egy enyhe tüneteket produkáló szülő nagyjából kezelheti úgy az állapotát, mintha influenzás lenne” – mondja egy orvosszakértő, majd folytatja: „Amennyire csak lehet, különítse el magát a gyerektől, aludjon például külön hálószobában, minimalizálja a szoros kapcsolatot és viseljen maszkot, ha ugyanabban a szobában tartózkodnak.” A szakember szerint az olyan gyakran használt helyiségekben, mint a konyha vagy a fürdőszoba, érdemes akár naponta lefertőtleníteni a kilincseket, kapcsolókat és természetesen a rendszeres kézmosásról sem szabad megfeledkezni. Ha gyerkőcöd még nagyon apró, csecsemő vagy totyogó, akkor dr. Nagrani szerint érdemes lehet minden egyes kontaktus során arcmaszkot húznod.

De a szakember azt is kiemeli, hogy ha szükséged van rá, igenis merj segítséget kérni. „Nagyon nehéz úgy izolálni magunkat a betegség idejére, ha egyedül neveljük a gyerekeinket. Ha a betegség teljesen leszívja az energiánkat, akkor forduljunk bátran a közeli barátainkhoz, családtagjainkhoz segítségért. Legalább az kicsit megnyugtathatja a szülőket, hogy az eddigi információink szerint a vírus a gyerekek szervezetében az esetek túlnyomó részében nem tud súlyos károkat okozni.”

Legyen egy terv vészhelyzet esetére – és legyen egy megbízható segítőd is

Minden család és minden egyedülálló szülő helyzete más és más. Van, aki ténylegesen egyedül neveli a gyerekeit, míg mások szerencsésebb helyzetben vannak és a másik szülő is kiveszi a részét a feladatokból, vagy olyan partnerük van, aki be tud segíteni a gyereknevelésbe. Ha a szerencsésebbek közé tartozol és képben van a gyerekek anyukája vagy apukája is, vagy van egy megbízható párkapcsolatod, akkor nem lesz szükséged sok szervezkedésre, egyszerűen beszéljétek meg, hogy hogyan tud bekapcsolódni a gyerekek életébe, ha neked esetlegesen kórházba kellene vonulnod.

Ha teljesen egyedül vagy, ex és párkapcsolat nélkül, akkor nagyon fontos, hogy végiggondold a lehetőségeidet. Keress egy olyan felelősségteljes embert a környezetedből, akit vészhelyzet esetén el tudnál képzelni a gyerekek gondozójaként. Senki sem szeret erről beszélni, de érdemes olyan embert választanod, akiről azt is el tudnád képzelni, hogy az esetleges halálod esetén a gyerekek gyámja is lehetne. A magyar törvények szerint a gyerekek anyakönyvi kivonatán szereplő anya és apa jogosult arra, hogy a gyermeküket ideiglenes jelleggel másnál elhelyezzék. Ennek az elhelyezésnek nem kell feltétlenül rokonoknál történnie, lehet ez barátnál, ismerősnél is. Arról, hogy neked pontosan milyen lehetőségeid vannak, mindenképpen érdemes egy ügyvéddel egyeztetned.

„Ha lehet, válasszunk olyan gondozót, aki földrajzilag nincs messze tőlünk, a gyerekeknek ugyanis semmiféleképpen nem tenne jót, ha kiszakítanák a környezetükből, iskolájukból a barátaik közül” – mondja ezt már Ann Margaret Carrozza ügyvéd és azt is hozzáteszi, hogy ha elsőre nem találod a tökéletes jelöltet, érdemes lehet az egy tökéletes helyett inkább két gondozót választanod, akik közösen összedolgozva vennék át a helyed.

„Egy ilyen esetben a gyerek fizikailag csak az egyik gondozónál fog élni, viszont megnyugvást adhat a szülőnek, hogy tudja, más is segíteni fog a gyámnak a gyereknevelésben.”

Biztosítsd be magad!

Az ügyvéd azt is tanácsolja, hogy az egyedülálló szülőknek mindenképpen érdemes lehet magukra és a gyerekekre is egészségbiztosítást kötni, hiszen betegség esetén mind fillér nagyon nagy segítség lehet. És azt sem árt tudnod, hogy léteznek már olyan biztosítástípusok is, amik a biztosítási összegen felül a gyógyszerek árát, a kórházi napi térítést, és keresőképtelenség, azaz táppénz esetén is fizetnek – így akár ki is egészülhet a betegség alatti csökkentett fizetésed.

Ezt a négy dolgot ne vedd meg a koronavírus miatt: