Borítókép: Mert felmelegítve csak a töltött káposzta jó - Avagy a töltöttkáposzta-szex kártékony hatásai Forrás: Getty Images (PhotoAlto/Frederic Cirou)

Mert felmelegítve csak a töltött káposzta jó - Avagy a töltöttkáposzta-szex kártékony hatásai

A békülős szex izgalmas és intenzív lehet az adott pillanatban, de vajon nem árt-e többet mint használ a kapcsolatotok tekintetében? Utánajártunk.

A békülős szex – ahogy a neve is sejteti – egy szakítás, vagy veszekedés után intim együttlétet takar. És ez meglehetősen gyakori. Érzelmeink és fizikai szükségleteink ilyesfajta kielégítése azonban több mint szenvedély és gőzkieresztés. A békülős szex jó dolog is lehet. Egy kutatás szerint a vizsgált párok magasabb szexuális és házaséleti elégedettségről számoltak be békülős szex után, szemben azzal, ha veszekedtek, de végül nem szexeltek.

De a túl sok békülős hancúr káros is lehet, főleg, ha a problémák kibeszélésnek elterelésére használjátok. Hogy megtaláljuk az egyensúlyt, az alábbiakra kell figyelemmel lenni a szakemberek szerint.


De mit is jelent a békülős szex, szakmailag?

A békülős szex, amit tipikusan úgy írhatunk le, hogy szexuális élmény egy veszekedés, vita, vagy nézetkülönbség után. Tehát nem kizárólag a szexen van a hangsúly, a szexuális élmény az érzelmek teljes skáláját leírhatja, kezdve a csóktól az előjátékon át az erogénzónák inegrléséig. Ezek mind a békülős szex kategóriájába tartoznak. A békülős szexnek hívják gyakran, ha egy pár ismét összejön egy tartósabb vezsekedést követő távolságtartás után. Emiatt a békülős szex eszköz lehet egy kapcsolat megmentése érdekében, még ha tudatalatti szinten is. A konfliktus gyakran erős érzelmi reakciókat vonhat maga után, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy érezzük a vágyat. A nemi vágy hirtelen feltámadását "izgalmi átadásnak" is nevezik.

Hogy az emberek miért alkalmazzák a békülős szexet, sok mindentől függhet. Sokak számára ez egy fizikai levezetés, vagy egy adrenalinlöket, melyet a veszekedés idéz elő. A szex segítheti a belső feszültség feloldását is. Egyesek számára ez egy érzelmi élmény, mert ebben az állapotban, egyekké válnak a partnerükkel és ez biztonságérzetet kreál az adott pillanatban.


A vita hevében a partneredet is másképp látod. A szenvedély azt jelzi, hogy van miért harcolni és hogy hiszünk valamiben. Ez más megvilágításba helyezheti a párunkat, főleg a hosszú távú kapcsolatokban, ahol a felek esetleg belefásultak a napi rutinba.

Bármi is legyen az ok, mindig többről van szó mint puszta szexről.

Hogy mennyire profitálhat egy kapcsolat a békülős szexből, az függ az adott párról, illetve a kapcsolatuk szintjétől, de általánosságban elmondható, hogy az alábbi előnyei vannak:

Összeköt:

Sokak számára a szex a vágy, a vonzerő és a vonzalom kommunikációjának egyik módja, és sok pár a szexuális élmény után fokozott kapcsolódásról számol be. Ez párosul a neurokémiai folyamatokkal, amelyek segítenek abban, hogy még jobban érezzük egymás közelségét, az örömöt és orgazmust.

Kikapcsolja a gátlásokat és fokozza a nemi vágyat:

A békülős szex pillanatában jobban elengedjük magunkat, és kevésbé érezzük a gátlásokat, ami hozzájárulhat a szexuális kényelmi zóna kibővítéséhez vagy a szokásos szexuális rutin túllépéséhez is." Nagyszerű alkalom szexuális fantáziáid megélésére.-

Elmélyülés:

A békülős szex fokozhatja mentális jólétünket. Ami azt jelenti, hogy segít a problémák kezelésében, az érvelés átgondolásában vagy az összpontosításban. Ez olyan érzést kelthet, amelyet máskor nem tapasztalunk.

De mik a kockázatok?

A válságkezelés ilyetén módon való túl gyakori kezelése elterelheti a figyelmet a probléma gyökerének kigyomlálásáról és hosszú távon káros lehet:


Gyenge kommunikáció:

A szex nem helyettesíti az érvelést, vagy a bocsánatkérést. Néhány pár esetében lehet, hogy mindkét fél számára megfelelő és kielégítő lezárása lehet a vitának, de sok esetben csak az egyik fél érzi így, a partnerben az indulatok, a kérdések ugyanúgy megmaradnak.


Elterelés:

A szex lehet azoknak a nagy beszélgetéseknek az elkerülésére alkalmazott módszer, melyek a problémák lényegi megoldását jelentenék. Ha ezt érezzük, lehet, hogy bővíteni kellene az eszköztárat a kommunikáció terén is.


Egyoldalú érzelmek:

A békülős szexet nem szabad úgy használni, hogy az egyik partner manipulálja a másikat, vagy ráveszi a másikat arra, hogy megtegyék, annak kölcsönösnek kell lennie. A fizikai kontaktus lehet más is mint a szex, például egy hosszú ölelés, akkor is, ha nem akarod továbbvinni. Csakúgy, mint más szexuális élményeknél, a beleegyezésre, a kommunikációra és az örömre való összpontosítás az egészséges békülési szexuális kapcsolat módja. Mindezek közül a kommunikáció a legfontosabb. Ha nincs kommunikáció, akkor nehéz kitalálni mit is akar a másik. Például te már túl akarsz lenne a veszekedésen, de a másiknak szüksége lenne arra, hogy átbeszéljétek a problémát. Ennek a kiderítése csak egy módon lehetséges, ha rákérdezel. Inkább tisztázzuk a dolgokat, minthogy feltételezzünk, hiszen egyikünk sem gondolatolvasó.

És ne hidd, hogy a békülős szex jobbá teszi a kapcsolatot. Kutatások bizonyítják, hogy az ilyen fajta együttlét, nem jelent hosszú ideig tartó boldogságot. Ez egy időleges, aznapi feloldódást adhat, de hosszú távon nem rendezi a problémákat.

Ha mégis békülős szexre adnád a fejed, fogadd meg a galériában lévő tippeket.