A mellét döngető gorilla

Borítókép: A mellét döngető gorilla Forrás: Pixabay/PaulBr75
Bár az emberiség kiemelkedett az állatvilágból, azért még mindig vannak olyan ősi, ösztönös viselkedésformák, amelyek onnan maradtak meg. Ismerős a jelenet, amikor a hímgorilla döngeti a mellkasát? Biztos vagyok benne, hogy ilyet nem csak az állatvilágban láttál már. De mégis mit jelent?

Ismerős a jelenet, mikor a hímgorilla áll a hegytetőn és két öklével veri a mellét? Veszély esetén teszi ezt. Az állat két lábra állva, mellét döngetve próbálja elijeszteni a betolakodót.

Mindazon túl, hogy az emberi világban is megfigyelhető ez a jelenség, időnként itt “kilóg a lóláb”. Gyakran az ilyen jellegű megnyilvánulás a dicsekvésről, az ego sajátságos építéséről, és táplálásáról árulkodik. Mint a hegymászó, aki ugyan az edzettségéről és kitartásáról tanúbizonyságot téve felmászik a Kilimandzsáró csúcsára. Döngeti a mellét, mert kell a dicsőség, azonban de ha bajba jut, akkor mentőhelikopterrel kell érte menni.

A gorilla tehát akkor veri a mellét, ha fél. Embernél is hasonló ez a működés: a melldöngető kivagyiság mindazon túl, hogy felsőbbrendűséget próbál érzékeltetni, a félelem jelzése. Félelem attól, hogy elveszti a tekintélyét, hogy nem fogják annyira értékelni, és félelem attól, hogy kevésbé tudja majd kontrollálni a környezetét.

De ettől még a tény nem változik. Ha egy majomra szmokingot adnak, attól még majom marad.

A változás fájdalmas lehet, de semmi sem olyan fájdalmas, mint megrekedni valahol, ahová nem tartozol. Készítettem neked egy ingyenes videó sorozatot ami segít elindulni egy boldogabb jövő felé. ITT találod!

Pilát Gábor írásait, gondolatait minden csütörtökön olvashatod itt,
az ÉvaMagazin.hu-n!

Ezen kívül itt találkozhatsz még vele:

www.pilatgabor.hu

www.facebook.com/tabuk.nelkul.a.parkapcsolatrol

www.instagram.com/pilatgabor

Az agressziónak rengeteg formája létezik, az egyik nehezen beazonosítható ezek közül a passzív agresszió. Sokszor észre sem vesszük, hogy áldozatává váltunk. Mutatjuk, mely jelekből ismerheted fel: