Hogyan lehet sétálva meditálni és miért jó ez testednek, lelkednek?

meditációs séta,séta Forrás: Getty Images
Most őszintén: a kemény edzések és az állandó rohanás mellett mennyire hagysz magadnak időt a lelassulásra? A meditációs séták egészen fantasztikus hatással vannak a szervezetre, és naná, hogy a teljesítményt is fokozzák!

A runnersworld.hu cikke.

Mi is az a meditációs séta?

A buddhizmusból ered, mára pedig a mindfullness része lett a meditációs séta. Ez valójában egy tudatos jelenlétet jelent, amely során egy egyenes vonalon vagy egy labirintusban járkálunk oda-vissza, de akár egy hosszabb távon is kipróbálhatod. Ez egy viszonylag lassabb tempójú séta, amit általában két ülő meditáció között érdemes elvégezni, tartalmazhat légzőgyakorlatokat és mantrákat is. Általában minden egyes lépést 6 részre bontanak benne, de valójában az is tökéletes, ha csak tudatosan sétálsz a térben.

Ha eddig is kacérkodtál a meditációval, érdemes ezt a fajtát is kipróbálnod, már csak a következő pozitív hatások miatt is!

Javítja a keringést

A meditációs sétát gyakran olyanok alkalmazzák, akik sokat ülnek: ez a gyakorlat ugyanis segíti a véráramlását, különösen az alsó végtagokban. Ha ülő munkát végzel, ezért is érdemes kipróbálni, sőt, az energiaszinted is javulni fog!

Javítja az emésztést

Kiváló a székrekedés és az evés utáni telítettség érzése ellen a meditációs séta, ami az emésztést is serkenti!

Csökkenti a szorongást

Remek stresszűző módszer a meditációs séta. Már maga az ülő meditáció is sokat segít akár edzés előtt vagy után, ám a meditációs séta egy 2017-es tanulmény szerint még hatékonyabban csökkenti a szorongást.

séta,meditáció
Forrás: Getty Images

Javítja a vércukorszintet és a vérkeringést

Egy 2016-os tanulmány szerint ezek a séták remek hatással vannak a vérkeringésre, és a 2-es tipusú diabétesz ellen is hatékonyak. A tanulmány kimutatta, hogy azok, akik heti párszor 30 perces meditációs sétát végeztek, sokkal jobb eredményeket értek el minden területen, mint azok, akik 12 hétig csak sétáltak - ugyanennyit.

Hasznos a depresszió ellen

A kor előre haladtával fokozottan fontos, hogy aktívak maradjunk: a gyakori testmozgás pedig erre tökéletes. Egy 2014-es tanulmány szerint azoknál az idősebbeknél, akik 12 hétig heti 3 alkalommal végeztek meditációs sétát, jelentősen csökkentek a depressziós tüneteik, javult a vérnyomásuk és emelkedett az általános fittségük.

Egyszerűen jobban leszel tőle

Mivel ez nem csak sima meditáció, hanem kint vagy a természetben, ez már alapvetően rengeteget számít. Hiszen a fák, a növények, a természet közelsége már önmagában javítja a kedélyállapotunkat!

A cikk további részét a linkre kattintva olvashatod!

Ezek a legjobb appok meditációhoz