Töltsd ki a világ legnépszerűbb pszichológiai tesztjét! - Az MBTI teszttel igazán megismerheted önmagad

Borítókép: Töltsd ki a világ legnépszerűbb pszichológiai tesztjét! - Az MBTI teszttel igazán megismerheted önmagad Forrás: Andrea Piacquadio/Pexels
Kiváncsi vagy arra, hogy milyen személyiségtípus vagy, milyen karrierutad lehet, vagy éppen hogyan működsz különböző szerepekben? Akkor a Myers-Briggs Személyiségtesztet (MBTI) neked találták ki, ugyanis ez a teszt egy elképesztően pontos leírást képes rólad adni, nem véletlen az egyik legnépszerűbb pszichológiai teszt a világon.

Miért olyan jó az MBTI személyiségteszt?

Mint már említettük, az egyik legnépszerűbb pszichológiai teszt a világon az MBT személyiségteszt, melyet milliók használnak önmaguk és mások pontosabb megértésére. De miért is olyan jó ez a teszt, és miért ajánlott a kitöltése?

Az első és legfontosabb érv mellette, hogy tudományos alapokon nyugszik, Carl Jung svájci pszichiáter elméleteire épülve. Jung úgy vélte, hogy az emberek négy alapvető mentális funkciót használnak a világ megtapasztalására és az információk feldolgozására, ezek a következők:

  • introvertáltság/extroverzió
  • érzékelés/intuíció
  • gondolkodás/érzés
  • ítélkezés/észlelés.

Az MBTI ezen funkciók kombinációit méri, 16 különböző személyiségtípust eredményezve. Az eredmények pedig elképesztően pontosak, és nagyon részletes elemzést nyújtanak az élet tulajdonképpen minden területére nézve, a párkapcsolattól kezdve a karrieren át egészen a személyiség pontos lebontásáig, mint az erősségek és a gyengeségek.

Forrás: RF._.studio/Pexels
A tesztből az is kiderül, hogy introvertált vagy extrovertált személyiségtípus vagy-e.

Miért ilyen pontos az MBTI személyiségteszt?

Az MBTI pontossága abban rejlik, hogy praktikus betekintést nyújt az emberi viselkedésbe. A teszt eredményei számos dolgot segíthetnek megérteni magaddal, vagy éppen másokkal kapcsolatban, mint például:

  • Erősségeinket és gyengeségeinket: Minden személyiségtípusnak megvannak a maga egyedi adottságai és kihívásai. Segíthet azonosítani ezeket, hogy jobban kihasználhassuk erősségeinket és hatékonyabban kezelhessük gyengeségeinket.
  • Kommunikációs stílusunkat: Az MBTI feltárja, hogyan preferálunk kommunikálni és információt gyűjteni. Ez a tudás javíthatja a munkahelyi és magánéleti kapcsolatainkat is.
  • Motivációnkat: Az adott személyiségteszt betekintést nyújt abba, hogy mi hajt minket, mi ad energiát és inspirációt. Ez segíthet céljaink elérésében és a boldogabb, teljesebb élethez vezető úton.
  • Döntéshozatali módunkat: Az MBTI feltárja, hogyan hozunk döntéseket, és ez a tudás segíthet megalapozottabb és magabiztosabb választásokat hozni.
  • Lehetséges karrierútjainkat: Az adott teszt segíthet azonosítani a karrierlehetőségeket, amelyek leginkább illeszkednek személyiségünkhöz és értékeinkhez.
  • Személyes fejlődés: Az MBTI útmutatást nyújthat a személyes fejlődéshez, segítve azonosítani a fejlesztendő területeket, és célokat kitűzni a kívánt változások eléréséhez.
Forrás: ELEVATE/Pexels
Az, hogy milyen személyiségtípus vagy, nagyon sok mindenben képes meghatározni téged.

Fontos megjegyezni, hogy az MBTI személyiségteszt sem tökéletes. Nem diagnosztikai eszköz, és nem szabad egyedüli forrásként használni az emberek megítélésére. Azonban, ha felelősségteljesen és önismerettel használjuk, értékes eszköz lehet a személyes fejlődéshez és a jobb kapcsolatok kiépítéséhez, és természetesen önmagunk mélyebb megismeréséhez is.

Az MBTI népszerűségének szintén kiemelkedő oka, hogy könnyű a használhatósága, hiszen a teszt kitöltése kevesebb, mint 30 percet vesz igénybe, így szinte bármikor rászánhatjuk magunkat. Az eredmények könnyen érthetőek és értelmezhetőek, ezentúl rengeteg forrás áll rendelkezésre az MBTI típusokról és azok jellemzőiről, sőt még olyan híres embereket is megismerhetünk, akik hozzánk hasonló személyiségek.

Összefoglalva, az MBTI egy hatékony eszköz önmagunk megismeréséhez és a személyes növekedéshez. A teszt eredményei segíthetnek jobban megérteni magunkat, másokat, és ezáltal javítani a kommunikációnkat, a kapcsolatainkat és a döntéshozatalunkat. Az MBTI nem tökéletes, de ha felelősségteljesen és nyitott gondolkodásmóddal használjuk, értékes betekintést nyújthat a személyiségünkbe és a viselkedésünkbe.

A tesztet pedig ide kattintva töltheted ki!

Az alábbiakban pedig 5 személyiségjegyet mutatunk, amely kiderül abból, hogy milyen az otthonod!