Miért folyik el a hétvégém, bárhogy szeretném értelmesen tölteni

óra,idő,nő Forrás: Pixabay
Mostanában valahogy elfolyik az idő, főleg a hétvégéimre jellemző ez. Hogyan tudnék ezen változtatni, és mi lehet az oka, hogy a szép terveim mindig füstbe mennek? – kérdezi olvasónk mentálhigiénés szakértőinktől.
Online mentálhigiénés tanácsadás

Harmóniára vágysz? Nyomaszt a stressz? Élethelyzeti problémákkal küzdesz? Kapcsolati gondok vesznek körül? Akkor az első lépés, hogy írj nekünk! Ezt tette egyik olvasónk is!

"Mostanában valahogy elfolyik az idő, főleg a hétvégéimre jellemző ez. A 17 éves fiammal élek, akit kicsi kora óta egyedül nevelek. Én 43 éves vagyok és egy vidéki város önkormányzati hivatalában dolgozom. Mivel a munkaidőm kötött, általában alig várom a hétvégét, amikor szabadabban oszthatom be az időmet. Csakhogy mindig ugyanaz történik: reggel még nagy tervekkel a fejemben ébredek, odasétálok a hűtőhöz (akkor még azt gondolom, hogy valami egészséges finomságot fogok főzni aznap), aztán előveszem a korábbról megmaradt sütit, abból reggelizem. Ekkor bejelentkezik a kutya, hogy sétálna egyet. Miután megtettem vele a szokásos kört, megint nassolok valamit és elkezdem nézegetni a közösségi médiát, olvasgatom a híreket, üzeneteket váltok az ismerőseimmel. (A fiam sokat lóg együtt a haverjaival, és minden második vasárnapot az apjánál tölt, ezért gyakran vagyok ilyenkor egyedül.) Így telik el a délután, végül megfájdul a fejem az összevissza evéstől, és már el is suhant a hétvége, anélkül, hogy igazán pihentem vagy bármi értelmeset csináltam volna. Hogyan tudnék ezen változtatni, és mi lehet az oka, hogy a szép terveim mindig füstbe mennek?"

Eszter

Kedves Eszter,

Ahogy írja, a hétvégéjéről szabadon dönt, a fia már fiatal felnőtt, külön programokkal. Önnek vannak elképzelései arról, hogy mivel is töltené szívesen a hétvégéjét, mik lennének a szép tervek, az értelmes elfoglaltság? Mi lehet az oka, hogy mégis máshogy alakulnak a hétvégéi, mint ahogy ön jónak tartaná? Milyen ötlete van, mit tudna tenni érte akár már a következő hétvégén? Felismerte, hogy változtatni szeretne, ez mindig kihívást jelent, erőfeszítést kíván. Írja le részletesen egy jó hétvége tervét, majd apránként válogasson belőle. Ne akarja az egész hétvégéjét egyből megváltoztatni. Könnyebb lesz, ha pár órára, fél napra választ a saját maga által összeállított listából. Persze kezdetben nehéz lesz a közösségi médiát, a híreket félretenni, de kárpótolni fogja az érzés, hogy ön választott és tett is érte. Meglátja, hamarosan más szokások és igények alakulnak ki. Olyanok, amikre már most is vágyik, és amiktől teljesebbé, kellemesebbé válik a saját élete.

Wendt Judit

tanácsadó

A reggeli rutinhoz egy kis segítség