Január a legrosszabb időpont az életmódváltásra - elmondjuk miért

Borítókép: Január a legrosszabb időpont az életmódváltásra - elmondjuk miért Forrás: Pexels
A szilveszter éjszakát követő reggelen sokan kezdenek új életmódba, hagyják el a rossz szokásaikat és válnak új emberré. Nagyon nagy feladattal látjuk el január elsejét, de nem feltétlen jó döntés az, hogy új életet kezdjünk ezen a napon.

Évértékelők és naplók mellé bekúszik az új szokásaink kialakítása, több könyvet fogok olvasni vagy több vizet iszom. De sokan az egész életmódjukat szeretnének megváltoztatni csak azért, mert új évszámot írunk. Természetesen jó ötlet a rossz szokásokról leszokni, pláne ha az ártalmas az egészségünkre, de nem a legjobb ötlet csupán ezt azért tenni, mert új évet írunk. Ugyanis nagyjából annyi változás történik az életünkben, mint a szülinapjainkon. Semmi.

Viszont mindenki számára egy stresszel teli, sötétebb és nehezebb időszak után következik ez a váltás, ami azonban nehezíti a változást emberi mivoltunkból kifolyólag. Egy Ramani Durvasula nevű klinika szakpszichológus szerint érdemesebb elkezdeni az életmódváltást február 1-én. Az ünnepekkel teli időszak mindenki kimozgat a napi rutinjából és abból a mederből, amiben biztonságosan mozog és létezik, ezért a lelkünk sokkal zaklatottabb és nincsen készen arra, hogy új szokásokat vezessen be, sőt még inkább a régiekhez szeretne visszakanyarodni.

Ha például a jannuári időszakban vezetjük be a rendszeres mozgást az életünkbe, akkor valószínűleg kudarcba fog fulladni, ami aztán az egész évre rányomja a bélyegét az új életmód sikerességére. Ezért sem ajánlott az új évvel egyből új életet kezdeni, de a szakember szerint még csak ne is gondolkodjunk azon, mit kellene másképp csinálni, mert valószínű a klisés tételeken kívül nem fog reális elvárás az eszünkbe jutni.

Éppen ezért a január 1 a lehető legrosszabb dátum, amikor életmódot tudunk váltani, valószínű egy random bármilyen más dátummal sikeresebb lenne az új élet elkezdése. Ezért mi is azt javasoljuk, hogy januárban inkább mindenki térjen vissza eredeti életmódjához, a hónap második felében pedig kezdje el összeszedni gondolatait, hogy mik azok a dolgok, amiken szeretne változtatni és szépen sorban vezesse be az életébe azokat. Nem érdemes túl nagy terhet pakolni a saját vállunkra, mert nagyobb eséllyel ér minket sikertelenség, annak pedig hosszútávú hatásai vannak.

A cikk eredetinyelvű forrását ITT éritek el.

Ha pedig új szokások, Galériánkban 6 olyan tippet mutatunk, amik az étkezésedbe beépítve segíthetnek, hogy a hasadból fogyjál!