Jó kis háttérzenék az otthoni munkavégzéshez süket csend ellen

zene,munka,zenehallgatás,stressz Forrás: GettyImages
Kétféle ember létezik: akit kifejezetten zavar a munkahelyi alapzaj és akit nem. Én előbbi csoporthoz tartozom, még az is ki tud zökkenteni a melóból, ha mellettem esznek. Azt viszont álmomban sem gondoltam volna, hogy a kényszerű home office csöndje sem lesz rám jó hatással.

Ha hosszú távon egyedül kell ülnöm a monitort bámulva, maximum a saját szuszogásomat hallva, simán becsavarodok, mindamellett rendkívül demotiválónak is találom. Inkább zenét hallgatok munka közben, merthogy a zene

  • javítja az íráskészséget és a koncentrációs képességet,
  • növeli az energiaszintet és a kreativitást,
  • kizárja a külvilágot
  • és jó hangulatba hoz

– derül ki az UndercoverRecruiter cikkéből, amelyben azt vizsgálták, hogy milyen hatással lehet a zenehallgatás a munkára. Kiderült, hogy munkahelyi zenehallgatás nem csak motiválja a dolgozókat, de még a hatékonyságukat is növelheti.

Nálam a zenehallgatás ugyan nem ennyire tudatos dolog, de tény, hogy sokszor segít egy-egy stresszesebb vagy keményebb napot legyűrni. És erre meg is vannak a jól bevált zenéim, merthogy nálam – de talán a legtöbb embernél úgyszintén – nem működnek azok a dalok, amik túlságosan harsányak, tolakodóak vagy nagyon drámaiak. Mindamellett azok sem, aminek akarva-akaratlanul is elkezdem figyelni a szövegét, vagy azok, amiket már kívülről fújok, ezért biztosan énekelni fogom őket, ahelyett, hogy megírnám az adott cikket. Ami viszont remekül bevált, az a klasszikus zene: Chopin, Debussy, vagy épp Erik Satie. A filmzenés szekcióból a nagy nevek közül: Thomas Newman, James Newton Howard, Hans Zimmer, John Williams, Philip Glass mindig tuti befutók, ahogyan a kevésbé ismertek közül Ludovico Einaudi, Jóhann Jóhannsson, Yann Thiersen, és Max Richter.

Ha épp nem fűlik a klasszikus zenéhez a fogad, akkor érdemes indie-t hallgatnod, ami tökéletes háttérzaj lehet számodra, az elektronikus zenék közül pedig válaszd az ambientet house-t vagy a chill-outot, amelyek nem igénylik a figyelmedet, és úgy tudsz velük relaxálni, hogy közben éber maradsz – tanácsolja a theundercoverrecruiter.com.

Zero waste szokások, amiket a koronavírus alatt is meg lehet tartani: