Borítókép: Akik úgy érzik, soha nem lehetnek elég jók - Imposztor-szindrómás hírességek Forrás: Pixabay

Akik úgy érzik, soha nem lehetnek elég jók - Imposztor-szindrómás hírességek

Vannak emberek, akik hiába érnek el látványos sikereket, hiába kapják meg a legrangosabb díjakat és elismeréseket, folyamatosan kételkednek önmagukban. Ők az imposztor-szindrómások, akik egész életükben attól rettegnek, leleplezik őket és kiderül, hogy tehetségtelen csalók. Meg fogsz döbbenni, ha meglátod az illusztris listát, kik küzdenek ezzel a szindrómával!

Tulajdonképpen mi az imposztor-szindróma?

Érdekes módon főként olyan személyeket érint, akik maximalisták, önmagukkal szemben iszonyúan magas elvárásokat támasztanak és hiába érnek el sikereket, kapnak pozitív visszajelzéseket teljesítményükkel kapcsolatban, hiába kiemelkedőek és elismertek saját szakterületükön, úgy érzik, ők mindezt nem érdemlik meg, csupán tévedés az egész és csak idő kérdése, hogy lelepleződjenek és mások rájöjjenek az értéktelenségükre. Sikereiket ugyanis sokszor olyan külső tényezőknek tulajdonítják, mint például a szerencse vagy mások támogatása, a kudarcaikban viszont szakmai alkalmatlanságuk bizonyítékát látják.

Az imposztor-szindróma nem betegség, hanem egy tünetegyüttes, amely gyakran vezet szorongáshoz, belső feszültséghez, depresszióhoz. Leginkább a perfekcionista típusú embereket és - nem meglepő módon- leginkább a nőket sújtja.

Le fog esni az állad, ha meglátod, mely hírességek küzdenek ezzel a szindrómával! Ugye te sem gondoltad volna pont róluk?