Biztos csak szerencséd volt? Meg sem érdemled? 13 árulkodó jel, hogy imposztor-szindrómában szenvedsz

Borítókép: Biztos csak szerencséd volt? Meg sem érdemled? 13 árulkodó jel, hogy imposztor-szindrómában szenvedsz Forrás: Getty Images
Szerencsére nem vagy egyedül: főként a viharos sikereket aratott nők és férfiak élnek abban a meggyőződésben, hogy mindez a véletlen műve volt, és bármelyik pillanatban kiderülhet, hogy szélhámosok.

Mindannyiunkkal előfordul néha, hogy elbizonytalanodunk – kételkedünk magunkban, a sikereinkben, abban, hogy eléggé értünk-e ahhoz, amit csinálunk, hogy tényleg azért mentünk-e át a nyelvvizsgán, mert olyan jól tudunk hollandul vagy egyszerűen csak szerencsénk volt. Ha azonban rendszeresen úgy érzed, hogy igazából nem is vagy olyan jó abban, amit csinálsz, csak a környezeted hiszi azt, és nemsokára le fogsz bukni; ha ostorzod magad, hogy igazából nem vagy méltó a mostani pozíciódra, hogy csak valami furcsa módszerrel sikerült elhitetned a klubbal, hogy téged is felvegyenek, pedig ha tudnák, amit te tudsz, akkor páros lábbal repültél volna – nos, akkor minden bizonnyal imposztor-szindrómád van. Íme néhány jellemző mondat, amely arra utalhat, hogy az élethelyzeted sokkal magasabb szinten van, mint az önértékelésed: